27. června 2017 • 11:01

Prcek vedle Gretzkyho. Takhle malý hráč v 1. kole draftu NHL ještě nebyl

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když před lety vstupoval do NHL Martin Havlát vzbuzovala stavba jeho juniorského těla v šatně obavy. Spoluhráči v Ottawě měli strach, že některý z gigantických predátorů formátu Scotta Stevense brzy seznámí mladého Čecha s kanadským zdravotním systémem. Tyhle doby jsou pryč a znovu to ukázal i víkendový draft. Edmonton tam z 22. pozice vybral Kailera Yamamota, nejmenšího a asi také nejlehčího hráče, který kdy v 1. kole přišel na řadu.



Wayne Gretzky vynikal na ledě hokejovým uměním. Kličky, přihrávky, góly, to byla jeho práce. Výškou a postavou byl průměrný, spíš úplně obyčejný. Přesto když stál o víkendu na pódiu v Chicagu a o kousek vedle něj byl nejnovější člen rodiny Oilers Yamamoto, byl mladík o kus menší, než legenda.

171 centimetrů a 67 kilogramů by pro něj byl ještě před pár lety pořádný handicap. Vyprávět by mohl Martin St.Louis, který nejen, že musel neustále okolí přesvědčovat o tom, co dokáže, ale draftem NHL ani neprošel. O prvním kole si mohl nechat tak maximálně zdát.

Nutno říct, že Yamamotovi pomohly dvě výtečné sezony ve WHL v týmu Spokane Chiefs. V té poslední byl s 99 body nejproduktivnějším hráčem klubu a šestým nejlepším mužem celé ligy. O jednu příčku za sebou nechal například i Codyho Glasse, který ho ale zase o 16. pozic předběhl na draftu a šel na řadu jako šestka.

„V tuhle chvíli už je v samotné NHL hned několik hráčů, kteří nám menším mohou být vzory. Například Johnny Gaudreau a Tyler Johnson. Musím jim poděkovat, že nám ušlapali cestičku," děkoval Yamamoto, jehož dědeček z otcovy strany je Japonec a babička z matčiny strany zase rodačka z Havaje.

Spojenectví s hvězdou Tampy Johnsonem je navíc větší, než jen to, že by se na něj osmnáctiletý chlapec díval jako na idol. Yamamoto s kreativním centrem trénuje, jeho matka kdysi pilovala chlapcovo bruslení.

„Sleduju jak hraje a jak se chová a přál bych si se mu jednou podobat. Je to skvělý člověk a kamarád a já doufám, že si proti němu jednou zahraju," řekl Yamamoto pro Yahoo.

K tomu bude ale přece jen třeba, aby se chlapec trochu vykrmil. „To musím, jsem vážně lehkej, potřebuju se dostat na nějakou váhu. Chce to aspoň 75 kilo," doplnil.

Jedničkou draftu NHL se stal poprvé v historii Švýcar. Nica Hischiera získalo New Jersey
Jedničkou draftu NHL se stal poprvé v historii Švýcar. Nica Hischiera získalo New Jersey

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud