Adam Lacek
4. července 2017 • 13:12

Hanzal touží po úspěchu. Pro Dallas bude dobrou volbou, říká bývalý kouč

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Patřil k nejžhavějšímu zboží letošního léta. Poprvé v kariéře si útočník Martin Hanzal vyzkoušel v NHL trh s volnými hráči. Tam však nevydržel moc dlouho. Rychle po něm sáhl Dallas, který se po nepovedené sezoně snaží o menší přestavbu především defenzivních řad. „Věřím, že je to vítězný tým,“ prohlásil rodák z Písku, který si v příštích třech letech vydělá 14,25 milionů dolarů (téměř 328 milionů korun).



Bylo jasné, že se po něm jenom zapráší. V zámoří si totiž Martin Hanzal během poslední dekády vydobyl vynikající jméno. Navíc patří mezi urostlé centry, o které je v současné době velký zájem. Moc žádanějších hráčů letošní trh nenabízel.

O služby českého obra se zajímalo hned několik klubů. Boj nakonec vyhrál Dallas. „Co se týče vhazování, je to jeden z nejlepších centrů v lize. Jeho schopnosti vylepší mnoho aspektů naší hry,“ chválí si novou akvizici generální manažer Jim Nill.

Český útočník o novém angažmá promluvil v rámci telefonického rozhovoru pro oficiální stránky NHL takřka ihned. „Jsem nyní opravdu, opravdu, opravdu šťastný. Je to velká výzva, kterou rád přijmu. Mám hlad po vítězství a věřím, že tohle je vítězný tým,“ sdělil Hanzal.

Promluvit si už stihl také s novým trenérem Kenem Hitchcockem, který po nepovedené minulé sezoně nahradil odvolaného Lindyho Ruffa. Hitchcock slíbil Hanzalovi podobný čas na ledě, na který byl zvyklý v Arizoně, a také místo před brankou v přesilových hrách. „Je výborný na vhazování,“ potvrdil spíše defenzivní trenér, který v roce 1999 dovedl Stars k zatím jedinému Stanley Cupu v historii.

Dallas musí zlepšit obranu, novou jedničkou bude Bishop

Hanzal se stane součástí nucené přestavby defenzivních řad Dallasu, který v uplynulém ročníku i kvůli řadě zranění vybouchl. Do sezony vstupovali Stars v roli jednoho z největších favoritů na Stanley Cup, realita byla však zcela jiná. V Západní konferenci skončili s hlubokou ztrátou na postup až na 11. místě a na play off se Jamie Benn a spol. koukali jen v televizi.

Největším problémem byla s 262 inkasovanými góly obrana. Horší bylo jen beznadějně poslední Colorado. Vedení týmu v čele s GM Nillem tak muselo začít jednat. Brankovišti v posledních dvou sezonách vládli finští veteráni Kari Lehtonen a Antti Niemi, kteří si kvůli vysokým smlouvám a jim neodpovídajícím výkonům vyslechli řadu kritiky.

Novou jedničkou by se v několika příštích letech měl stát Ben Bishop, v současné době jeden z nejlepších brankářů v lize, jehož práva získal Dallas v květnu z Los Angeles a rázem se s ním dohodl na šestileté smlouvě. Lehtonen zaujme pozici dvojky, Niemi byl ze zbytku smlouvy vyplacený a už se upsal Pittsburghu. Obranu na konci června doplnil také nesmlouvavý Marc Methot.

Vytříbit defenzivní řady přišel také Hanzal, jenž by měl zaujmout pozici třetího centra za Tylerem Seguinem a Jasonem Spezzou. Většinu zápasů by měl nastupovat proti elitním formacím soupeře. „Myslím, že bude pro Dallas dobrou volbou. Je to velmi solidní obousměrný centr a ve spojení s Hitchcockem to bude dobré,“ řekl trenér Dave Tippett, který Hanzala několik let vedl v Arizoně.

Hanzal se v Dallasu setká s krajanem Radkem Faksou. Ryze český útok ovšem v týmu nevznikne, jelikož další Čech z Dallasu Aleš Hemský v pondělí podepsal smlouvu v Montrealu.

TOP 10 českých hráčů v NHL podle platu v sezoně 2017/18
1. Jakub VORÁČEK Philadelphia 10 mil. $
2. David KREJČÍ Boston 7,5 mil. $
3. Martin HANZAL Dallas 5,25 mil. $
4. Tomáš PLEKANEC Montreal 5 mil. $
5. Petr MRÁZEK Detroit 4,15 mil. $
6. Michael FROLÍK Calgary 4 mil. $
  Vladimír SOBOTKA St. Louis 4 mil. $
8. Radko GUDAS Philadelphia 3,5 mil. $
9. Tomáš HERTL San Jose 3,2 mil. $
10. Michal NEUVIRTH Philadelphia 2,5 mil. $
  Radim VRBATA Florida 2,5 mil. $
Pozn.: Martin Hanzal si novou smlouvou s Dallasem vydělá v sezoně 2017/18 5,25 milionů dolarů (téměř 121 milionů korun), oproti poslední smlouvě si tak polepší o 1,75 milionů dolarů (přes 40 milionů korun). V nadcházejícím ročníku NHL tak bude po Jakubu Voráčkovi a Davidu Krejčím třetím nejlépe placeným českým hráčem. Na novou smlouvu ale stále ještě čekají David Pastrňák a Ondřej Palát. Zejména u prvně jmenovaného se čeká výrazné zvýšení platu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud