Pavel Bárta
19. července 2017 • 18:30

Hvězdní veteráni na trhu NHL: Jágr, ikona Arizony nebo švýcarský elegán

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
  • Mezi hvězdnými veterány bez smlouvy je vedle Jaromíra Jágra i bývalý dlouholetý kapitán Arizony Shane Doan nebo švýcarský obránce Mark StreitMezi hvězdnými veterány bez smlouvy je vedle Jaromíra Jágra i bývalý dlouholetý kapitán Arizony Shane Doan nebo švýcarský obránce Mark StreitFOTO: Koláž iSport.cz

    Hokejový krám s volnými hráči ze zámoří už vyprodal všechno těžce žádané zboží a na seznamu zbyla hromada ostřílených matadorů, kterým vévodí nikdo jiný než Jaromír Jágr. Proč si zatím žádný klub NHL nevybral z těchto velezkušených borců? Důvody se různí. Některým zřejmě odchází výkonnost, další pro změnu žádají na svůj věk přehnané částky. Deník Sport se zaměřil na ty největší vysloužilé dravce, kteří ještě nechtějí končit v nejprestižnější hokejové soutěži světa.     

  • Jaromír Jágr

    Jaromír Jágr se snaží uniknout Connoru BrownoviFoto Reuters / Dan Hamilton-USA TODAY Sports

    Věk: 45 let
    Pozice: útočník
    Poslední tým: Florida Panthers
    Bilance v sezoně: 82 zápasů/ 46 bodů (16+30)

    Jak skončil?

    Jako nepotřebné zboží. Nepasoval do plánů nového trenéra Boba Boughnera, tak se ho Florida nakonec vzdala. Přitom se říkalo, že jeho setrvání je jen formalitka. Jenže se rychle otočil vítr.

    Proč by měl podepsat?

    Má svůj věk, na druhou stranu ale i stále solidní výkonnost. Vychoval vedle sebe Barkova s Huberdeauem, asi každý tým v lize by našel talentovaného hráče, kterému by se takový pedagogický dozor hodil. Navíc jeho jméno je pořád silná marketingová značka.

    Co týmy odrazuje?

    Kdyby přistoupil na kontrakt za milion dolarů, asi by měl před domem pořádnou frontu manažerů s přestupními lístky. Jenže je drahý a každý si v době platových stropů několikrát rozmyslí, jestli za veterána hodit na dřevo třeba 3 miliony. A hlavně: Fakt v novém prostředí udělá zase přes 40 bodů?

  • Shane Doan

    Shane Doan a Martin Hanzal jsou velcí kamarádi, poprvé proti sobě hráli jako soupeřiFoto ČTK/AP

    Věk: 40 let
    Pozice: útočník
    Poslední tým: Arizona Coyotes
    Bilance v sezoně: 74 zápasů/ 27 bodů (6+21)

    Jak skončil?

    Mladý generální manažer Coyotes John Chayka mu suše oznámil, že po 21 sezonách v organizaci končí. Majitel se za to pak omlouval, že sice nelituje, ale měl s Doanem jednat sám.

    Proč by měl podepsat?

    Má image pravého vůdce, který nebrblá. Jeho loajalita se v NHL dávala vždycky za příklad, měl nabídky z lepších týmů, ale on vždycky kývl Arizoně. Moc s ní chtěl bojovat o Stanley Cup. Za rozumné peníze byste v něm získali možná i 15 gólů a 5 metráků zkušeností.

    Co týmy odrazuje?

    Před rokem byste tuhle větu neřekli, ale za jednu sezonu šel výkonnostně dolů. Byl špatný. Z 28 gólů spadl na 6. Ano, může to být slaboučkým týmem a spoluhráči, kteří si na NHL jenom zvykají. Ale co když ho dostihl věk a bude klesat hlouběji a hlouběji? Je to riziko.

  • Jarome Iginla

    Jarome Iginla odstartoval obrat z 0:1 na konečných 4:1 bitkou, vstřelil vítězný gól a navrch přidal i asistenci.Foto Profimedia.cz
     

    Věk: 40 let
    Pozice: útočník
    Poslední tým: Los Angeles Kings
    Bilance v sezoně: 80 zápasů/ 27 bodů (14+13)

    Jak skončil?

    Ze zoufalého Colorada odešel do Los Angeles, aby si konečně zkusil zahrát o vysněný Stanley Cup. Neklaplo to, tým nešel ani do play off . On v 19 zápasech nastřílel 6 gólů. Slušný výkon.

    Proč by měl podepsat?

    Je to válečník. Pokud vyznáváte agresivní styl hokeje a chybí někdo, kdo se srazí, nebojí se bolesti nebo ve 40 letech klidně hodí rukavice dolů, tady ho máte. Navíc pořád se docela obstojně vyzná v prostoru před brankou. Dejte mu lepší spoluhráče, než měl v Coloradu, a 25 gólů zmákne.

    Co týmy odrazuje?

    Jeho styl. Je stará škola. Hodně soubojů, srážek, na tom byl jeho hokej vždycky založený. Jenže postupně mu odchází rychlost a dynamika. Na co mít staříka ve čtvrté lajně, když tam pasují pohyblivější a levní mladíci? Na play off by se ještě asi hodil. Ale od startu sezony?

  • Mark Streit

    Švýcarský veterán Mark Streit hledá po konci v Pittsburghu nové angažmá v zámoříFoto Profimedia.cz

    Věk: 39 let
    Pozice: obránce
    Poslední tým: Pittsburgh Penguins
    Bilance v sezoně: 58 zápasů/ 27 bodů (6+21)

    Jak skončil?

    Jako král. Přestoupil z Philadelphie do Pittsburghu, a i když v play off už prakticky nenastupoval, potěžkal si nakonec Stanley Cup. Lepší závěr sezony si ani malovat nejde.

    Proč by měl podepsat?

    Jestli hledáte režiséra na přesilovku, který na modré čáře bude vysílat jednu ostrou přihrávku za druhou, stačí vytočit jeho číslo. Nohy zpomalují, ale jeho hlava a ruce ne. Je to obránce, který má skvělé vidění prostoru, navíc jeho nahrávka bude vždycky rychlejší než švédský rychlík Carl Hagelin.

    Co týmy odrazuje?

    Zdraví, jeho tělo není v úplné top formě. Postavíte na něm přesilovku a on vypadne na dva měsíce? Trochu hazard. Navíc když chcete ofenzivního obránce, je poptávka po trochu jiných typech, rychlejších, hladovějších. Elegánům jeho ražení pomalu zvoní umíráček.

  • Andrej Markov

    Andrej MarkovFoto Reuters / Timothy T. Ludwig-USA TODAY Sports

    Věk: 38 let
    Pozice: obránce
    Poslední tým: Montreal Canadiens
    Bilance v sezoně: 62 zápasů/ 36 bodů (6+30)

    Jak skončil?

    Rozpačitě. Montreal vypadl v play off s Rangers, on byl na ledě prakticky pořád, ale připsal si v šesti zápasech jenom jeden bod za asistenci. Od produktivního beka se čekalo víc.

    Proč by měl podepsat?

    Zvládne vysokou zápasovou zátěž, nedělá mu problém trávit na ledě přes 20 minut. Když ho postavíte na útočnou modrou, je pořád hodně nebezpečnou zbraní s vyceněnými zuby. Stačí k němu najít do páru pohyblivějšího mladíka a Rus si vychová svého učedníka. Lákavé!

    Co týmy odrazuje?

    50, 44, 36. Jeho bodové příspěvky postupně padají. Navíc nechce úplně malé peníze, v posledních třech sezonách bral 5,75 milionu dolarů ročně. Říká se, že moc dolů nepůjde, zapomeňte, že by někde podepsal do dvou milionů. Je si vědom své kvality, kterou si přeje naposledy náležitě ohodnotit. 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud