Jan Barák
18. září 2017 • 13:10

Pro slávu i kredit. Můžu být NEJ v NHL, věří si Mrázek. A co Pavelec?

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vlajkové lodi české brankářské školy v NHL letos vplují do pořádně rozbouřeného oceánu. Ondřej Pavelec zkusí ve skromné porci zápasů, které za Henrikem Lundqvistem v Rangers dostane, dokázat, že má nejslavnější lize světa stále co nabídnout. Petra Mrázka čeká pokračování letité ságy s názvem "Kdo je tedy vlastně jednička Detroitu?" s Jimmy Howardem. Věru nic lehkého! Oba maskované Čechy v uplynulých dnech vyzpovídaly oficiální klubové servery.



Začněme u Petra Mrázka. Brankáře, kterému byl před startem loňské sezony přislíben post jedničky, aby na jejím konci překvapivě nebyl organizací Red Wings, která po 25 letech neproklouzla do bojů o Stanley Cup, zapsán na list chráněných hráčů a mohli po něm sáhnout Vegas Golden Knights. Nestalo se, Mrázek dál bude strážit rudé brankoviště, dál se bude tahat s v klubu oblíbeným americkým veteránem Jimmy Howardem o více odchytaných zápasů.

"Jasně, sezona nebyla podle mých představ, nemusíme si nic nalhávat. Ale jsem rád, že jsem zůstal a že teď můžu začít pracovat na tom, aby další ročník byl zase povedený," řekl pro oficiální stránky Detroitu Mrázek, který v poslední sezoně lapal 50 zápasů s ne úplně vábnými čísly (průměr branky na zápas 3.04, úspěšnost zákroků 90.1%).

Pro srovnání, Howard chytal díky zranění jen ve 26 případech, ale úspěšnost vyšrouboval na 92.7% a průměr branky na zápas udržel na 2,1. V obou statistikách šlo o jeho kariérní maxima, v 35 letech velmi slušný počin.

"Jednoznačně chci být letos lepší, mám Detroitu hodně co vracet, dali mi šanci hrát NHL. V jejich dresu jsem mohl nastoupit do 140 zápasů v nejlepší lize světa, takže se jim plánuju odvděčit," prozradil své ambice 25letý český brankář.

Mrázek přes léto tvrdě makal v Česku a drobně pozměnil i styl chytání. "Hodně se to týkalo práce s vykrýváním úhlů. Abych v brance nevlál a držel co nejvíce klidné základní postavení, pak mě puky natrefují spíše, než kdybych někam divoce vyjížděl. Spíše než na ledě jsem se ale věnoval přípravě mimo něj, abych byl co nejlépe fyzicky připravený."

Hlavní kouč Detroitu Jeff Blashill se s Mrázkem sešel hned po jeho příletu do Ameriky. "Když si lidé projdou jistými těžkostmi, zocelí je to a ve výsledku to pro ně může být skvělá věc, která jim odkryje jejich skryté stránky. Doufám, že Petr bude ten případ, je to skvělý kluk a já s ním letos počítám, věřím, že bude dobrý! Lepší, než byl vloni," glosoval šéf střídačky Red Wings.

Dobrý pocit z rozhovoru s Blashillem před startem tréninkového kempu měl i Mrázek. "Mám z toho super pocit, řekl mi otevřeně, co ode mne letos očekává a co naopak já můžu čekat od něj, výborné to bylo," potěšilo rodáka z Ostravy.

Zvýšeného tlaku, který na něj bude vyvíjen, se nebojí. Stejně tak jej moc netrápí skutečnost, že má před sebou poslední rok smlouvy, která mu zajišťuje 4 miliony dolarů (asi 84 milionů korun).

"Tlak neřeším, spíše cítím velké vzrušení. Rád bych se pokusil dokázat, že můžu být jeden z nejlepších brankářů v NHL. A to se snažím pořád, jedno jaký rok ze smlouvy mi zrovna běží," zakončil povídání Mrázek.

Možnost spolupráce s Lundqvistem a slavným trenérem brankářů

A teď k Ondřeji Pavelcovi, od kterého si v Rangers slibují spolehlivé výkony na pozici náhradníka za fenomenálním Henrikem Lundqvistem. Plnit očekávání začne zkušený gólman už v noci z pondělí na úterý, kdy bude chytat svůj první zápas v novém klubu v derby proti Islanders.

"Jsou to prostě Rangers," shrnul svou odpověď do výmluvných čtyř slov Pavelec, když se jej novináři tázali na okolnosti podpisu s Rangers. "Klub má strašně bohatou historii, bude skvělé být toho součástí," doplnil myšlenku 30letý brankář, který dostal od nového zaměstnavatele smlouvu na jeden rok na 1.3 milionu dolarů (asi 28 milionů korun).

VIDEO: Podívejte se na povídání s Ondřejem Pavelcem před jeho debutem za Rangers


Kromě prestižní adresy lákala Pavelce, který předchozích 10 let v NHL strávil v Atlantě a později Winnipegu, právě možnost kooperace s Lundqvistem a vyhlášeným trenérem brankářů Benoit Allaireem.

"Hrál jsem proti Pavelcovi za ta léta spoustu zápasů, je to zkušený brankář, dokázal fungovat na pozici jedničky i dvojky. Vždy když k vám do týmu přijde nový gólman, můžete se od něj hodně naučit. Těším se na to, jsem zvědavý, jak trénuje a jak se připravuje," nechal se slyšet prohockeysverige.com Lundqvist.

"Důležité hodně bude, jak si sedneme, budeme spolu trávit mraky času jak na ledě, tak v kabině. Bude potřeba, abychom lidsky i po pracovní stránce nalezli společnou notu," pokračoval v rozjímání olympijský vítěz z roku 2006.

"Zatím jsem z toho všeho tady nadšený. V kabině je opravdu skvělá skupina kluků, výborný kolektiv, kde je pořád dobrá nálada. Začali jsme se společně připravovat před třemi dny, takže jsem na začátku, věřím hodně úspěšného ročníku," nešetřil superlativy Pavelec, majitel 379 odchytaných zápasů v NHL.

"Máme talent, ale také skvělé veterány, kteří pomáhají mladým jak na hřišti, tak především v šatně. Jsem opravdu nadšený, doufám, že letos vyhrajeme hodně zápasů,“ zakončil rozhovor Pavalec.

Petr Mrázek na tréninkovém kempu Detroitu
Petr Mrázek na tréninkovém kempu Detroitu

Rookie camp posedmé! Nechyběli Gudas a Mrázek
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud