20. září 2017 • 11:38

Vancouver doplnil čínský gólman: Chytám, protože jsem se nebál puku

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Svůj špičkový hokejový produkt zvaný NHL letos vládce soutěže Gary Bettman na dva přípravné zápasy odeslal do Číny. Hokejisté Los Angeles a Vancouveru se nejdříve ve čtvrtek utkají v Šanghaji a v sobotu bude následovat bitva v Pekingu. Komu se bude víc na neutrální půdě fandit? Možná týmu Canucks, který si k sobě na orientální dobrodružství přibral čínského gólmana Zehao Suna.



Canucks si sebou do Číny vzali brankářskou dvojici Jacob Markström a Anders Nilsson. Tedy švédské duo, se kterým se počítá jako se stabilní dvojicí i pro základní část. Mezi severskou dvojku se ale na netradičním tripu vloudil i netradiční host. Sun si za Canucks žádný zápas nezachytá, ale s týmem se připravuje a brzy si asi i zatrénuje. Pro jedenadvacetiletého chlapce splněný sen.

Nejvíce to asi pociťuje v tuto chvíli jeho mobilní telefon, který už musí být zavařený z věčných selfíček a z dokumentování všeho, co se v šatně tradičního kanadského mužstva děje.

Všechno tenhle hubený klučina pozorně pozoruje a učí se. Hokej sice hraje od svých devíti let, ale učitele, jakým je například trenér brankářů a sám někdejší gólman NHL Dan Cloutier vedle sebe ještě nikdy neměl. Pro novináře se brzy rozpovídal, jak se ke gólmanskému řemeslu dostal.

„Když jsem byl ještě mladý, trenér se mě zeptal, jestli z toho letícího puku nemám strach? Řekl jsem mu, že ne, že můžu proti němu použít své tělo a přispět tak týmu. Takže důvod, proč jsem se stal gólmanem je ten, že se nebojím puku," řekl mladičký gólman za pomoci překladatele pro NHL.com.

Sun se k týmu připojil v pondělí, oblékl klubovou mikinu Canucks a celému mužstvu se představil. „Bylo příjemné ho poznat a zjistit něco víc o jeho zemi," řekl jeden z lídrů mužstva Daniel Sedin.

Tomu by záda v ostrém zápase kryl jen v hodně krajním případě, nový trenér mužstva Travis Green dal jasně najevo, že do hry domácího borce pustit nehodlá.

„Chceme aby si zachytali oba naši první gólmani. I kdyby s námi býval ze zámoří přiletěl třetí brankář, stejně by do hry nešel," vysvětlil Green. Takže Sun by se do akce mohl dostat jen v případě zranění některého ze švédských mužů s maskou.

Důležitější pro něj možná je, že hokej se konečně pořádně dostal do jeho domoviny. I když třeba jen na chvíli. „Lidi tu konečně uvidí ty nejlepší hráče na světě, třeba to pomůže tomu, aby se o tento sport zajímali ještě víc," dodal Sun.

Hokejisté Kings naslouchají pokynům na tréninku v Šanghaji
Hokejisté Kings naslouchají pokynům na tréninku v Šanghaji

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud