25. září 2017 • 18:12

NHL to zbabrala, hodnotí legenda zápasy v Číně. I překupníci prodělali

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Diváci v Šanghaji a Pekingu si minulý týden mohli užít netradičí podívanou, dva přípravné zápasy před novou sezonou NHL. Hokejovou osvětu přijely šírit týmy Vancouveru a Los Angeles a vedení ligy si slibovalo od akce zlepšené povědomí o svém produktu. Oba zápasy ale zdaleka nebyly vyprodané a dorazila i kritika. „NHL to zbabrala," řekla například hokejová legenda Phil Esposito.



Nedá se asi říct, že hokejová podívaná by pro fanoušky v Číně nebyla zábavná. První přípravné utkání vyhráli Kings 5:2, v tom druhém zvítězili 4:3 po atraktivních samostatných nájezdech. Takže žádná nuda. Canucks se zase snažili přiblížit ještě víc domácím příznivcům tím, že si k sobě na tréninky přibalili domácího brankáře Zehao Suna. K vyprodanému hledišti to nepomohlo.

Kapacita haly v Šanghaji je 18 tisíc diváků, v hledišti jich ale bylo jen 10 088. V Pekingu to bylo lepší, do areny pro 14 tisíc návštěvníků nakonec dorazilo 12 759 lidí. Přesto se Esposito, ambasador dvojzápasu v Číně, před startem přípravných zápasů hodně zlobil.

„Díval jsem se do novin a o těch utkáních tam nebylo ani zatracený slovo, ani jedno," čertil se v rozhovoru pro The Globe and Mail dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Bostonem. „Takové věci je třeba víc protlačovat," díval se kriticky směrem k vedení ligy.

Se zamračeným pohledem situaci hodnotili také ostatní činovníci, včetně prezidenta kanadského klubu Trevora Lindena. Sedačky v hledišti nebyly zdaleka všechny obsazené a kdo chtěl lístky, mohl je od překupníka před utkáním sehnat před halou klidně za 37 dolarů. Přitom počáteční cena byla 240 dolarů...

„Není to úplně ideální, ale šlo tu také hodně o takový test. Časem se uvidí, jestli se tady zájem o hokej někam posouvá, nebo ne," řekl otevřeně sedmačtyřicetiletý Linden, který chápe, že druhý největší trh světa je pro každého obrovským lákadlem.

„Dostali jsme možnost budovat v Číně kulturu hokeje a zimních sportů obecně. Samozřejmě to ale zabere nějaký čas, nestačí na to jen dvě přípravná utkání NHL," pokračoval Linden.

Základním poznatkem ze záříjového výjezdu do Číny je minimálně ten bod, že v jižnějších částech země asi nebude tak lehké prosadit některý ze zimních sportů.

Na druhou stranu zástupce komisionáře NHL Bill Daly se ohání faktem, že USA i Kanada jsou jasným dokladem toho, že hokej se dá hrát kdekoliv...

Na vhazování dopadl nejlépe Trevor Lewis z Los Angeles
Na vhazování dopadl nejlépe Trevor Lewis z Los Angeles

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud