Jan Barák
26. září 2017 • 12:13

Frk blízko životní šance, v Detroitu se ho bojí. Machovský se loučí

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zápasový účet Martina Frka v NHL je v jeho 23 letech chuďoučký - pouhé dva zářezy z loňska za Carolinu, které se obešly bez bodového zisku. Letos by se mohla mračna nad věčným farmářem Detroitu protrhat, Frkovi se v přípravných zápasech Red Wings daří, v noci ze soboty na neděli vstřelil Bostonu dva kusy a přidal asistenci. Trenér Jeff Blashill je spokojen, naděje na první tým žije. Naopak Frkův krajan a brankář Matěj Machovský o ni v úterý zatím přišel, byl odeslán do Grand Rapids.



Detroit zdatně válčil i v noci z pondělí na úterý, Red Wings přejeli úřadující šampiony Stanley Cupu z Pittsburghu 4:1. Frk odehrál solidních patnáct minut, zapsal jeden plusový bod. V hlavě ale ještě možná měl sladké vzpomínky na sobotní noc, kdy byl za tříbodovou show v nové Little Caesars Areně, která nahradila Joe Louis Arenu, sloužící Detroitu od roku 1979 až do konce minulé sezony, zvolen první hvězdou zápasu s Bruins.

"Strašně si užívám každý zápas, ten dnešní byl samozřejmě co se bodů týká výjimečný. Hraju s výbornými hráči jako je třeba Frans Nielsen. Hodně se učím a baví mě to," hlásil spokojený Frk po střetnutí s Bostonem do kamery klubové televize.

VIDEO: Podívejte se na gól Martina Frka proti Bruins

"Daří se mi, podařilo se mi nezranit, to je vždycky důležité, všechno jde podle plánu. Snažím se hrát svůj hokej. Vím, v čem jsem silný, a kde naopak musím přidat, to se týká hlavně plnění defenzivních úkolů, kde přesně mám v obranném pásmu stát, jak reagovat. Uvidíme, jak to celé dopadne," zůstal obezřetný ohledně svých šancí na první tým 49. hráč draftu 2012, který byl v tomto roce první volbou Red Wings.

Frk alternativou i do přesilovky

Frk, vítěz Calder Cupu s Grand Rapids v AHL z poslední sezony, se o šanci v Detroitu pere od roku 2013. Do soutěžního zápasu nominaci nedostal, dva duely v NHL si střihnul vloni za Carolinu a zapsal v nich jen tři záporné body ve statistice +/-. Co tedy musí udělat, aby to letos vyšlo a udržel se "nahoře"?

O tom mluvil kouč Jeff Blashill v rozhovoru pro Mlive.com. "Musí se stát chybějícím prvkem, dílkem do naší skládačky. Přinést Red Wings něco, co v sestavě nemáme, dělat výjimečné věci," pronesl trošku abstraktní slova šéf rudé střídačky.

"Pokud zůstane s námi, dal by se využít i na přesilové hry, tam by mohl být velkou zbraní, má opravdu výbornou střelu," pochválil Frka Frans Nielsen, centr útoku, kde byl český útočník několikrát na křídle. "Nepamatuji se, že bych hrával s někým, kdo má takovouto bombu," uznale pokývl 33letý Dán.

O své dojmy se podělil i brankář Jimmy Howard, který musí Frkovým projektilům čelit na tréninku. "Má v rukou opravdu kanón. Někdy z něj mám až strach. I v lize už se o tom začíná šuškat a soupeřovi obránci se k němu snaží přistupovat blíže, aby se ke své střele nedostal. To je ale také super, protože to otvírá další prostory pro kombinaci," těšilo amerického brankáře, který by měl letos na úkor Petra Mrázka být jedničkou Detroitu.

"Opravdu by mohl naši přesilovou hru, která byla v loňské sezoně hrozná (úspěšnost 15.1%, 27 místo v NHL pozn.red.), vylepšit. Naši brankáři jeho střely neradi chytají i na tréninku, mají z nich strach. Pro obránce musí být teprve hrozné zkoušet blokovat ty jeho rány," smál se kouč Blashill, který o jeho osudu rozhodne.

Plamínek naděje může zatím zvesela plápolat, Andreas Athanasiou je stále nepodepsaný a Tyler Bertuzzi bude mimo hru ještě čtyři týdny se zraněným zápěstím. Dalšími Frkovými potenciálními soky jsou veteráni P.A. Parentau s Davidem Boothem, a také spoluhráč z farmy v Grand Rapids Ben Street.

Matěj Machovský byl odeslán na farmu do Grand Rapids Matěj Machovský byl odeslán na farmu do Grand RapidsFoto Keith King / Detroit News

S Machovským se v prvním týmu zatím nepočítá

Narozdíl od Frka, Matěj Machovský má jasno, konkurence Jimmy Howarda, Petra Mrázka a Jareda Coreaua jej odvála na farmu. Čtyřiadvacetiletý odchovanec Opavy, který se do zámoří vydal letos po čtyřech sezonách strávených v Plzni, v přípravných zápasech v dresu Red Wings příležitost nedostal.

Machovský podepsal v květnu s Detroitem roční dvoucestnou smlouvu jako nedraftovaný volný hráč. V zámoří už působil účastník loňského mistrovství světa v Rusku v letech 2010 až 2013, kdy chytal v juniorské OHL za Guelph a Brampton.

Následně zamířil do Plzně, za kterou za čtyři sezony odchytal 210 zápasů s průměrem 2,3 obdržené branky na zápas a s úspěšností 92,26 procenta. Udržel také 15 čistých kont. V reprezentaci odchytal jediný zápas a na loňském světovém šampionátu byl jako trojka.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud