Martin Tomaides
6. října 2017 • 19:08

Mentor Krejčí rozdával přihrávky. Jednou rozbrečel bývalého bitkaře

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

David Krejčí a tři přihrávky v jednom zápase NHL? To už tady bylo hned devětkrát. Naposledy takhle český šikula zaválel včera a klíčovým způsobem pomohl Bostonu porazit Nashville 4:3. Ukázal se navíc také jako správný mentor, pro Charlieho McAvoye a Jakea DeBruska připravil jejich první trefy v NHL. V obou případech je na vlastní oči viděli také rodiče hvězdiček Bruins a velká sláva se neobešla bez slz.



Boston musel naskočit do zápasu bez dvou důležitých mužů. Zatímco zdravotní stav Patrice Bergerona se určuje ze dne na den, u Davida Backese je jisté, že v sestavě bude chybět zhruba 3-4 týdny. To není dobrý start, když k vám na premiérový zápas sezony přijíždí poslední finalista Stanley Cupu.

Domácí to ale zvládli. Predators načal v první třetině dělovkou střelec David Pastrňák a pak už se v akci ukázala mládež. Nejprve přišel velký moment DeBruska. Dvacetiletému křídlu přiťukl kotouč právě Krejčí a rozjetý mladík kličkou zmátl Rinneho.

„Je to neuvěřitelné a určitě jde o něco, co nikdy nezapomenu. Pamatuju si, že jsem chtěl udělat rychlou kličku a pak už jen ten výbuch obecenstva," řekl novinářům po utkání čtrnáctý hráč draftu 2015.

VIDEO: DeBruskův gól otec obrečel

Všechno v hledišti sledovala celá familie DeBrusků. Babička, sestry i pyšní rodiče. A to v čele s tátou Louiem, bývalým hráčem NHL. I když místo výrazu "hráč" by perfektně sedělo spíš "rváč". Ve svých letech býval totiž Louie DeBrusk čistokrevným bitkařem a soupeře spíš než útočnými výpady děsil svými pěstmi. V nejlepší lize světa odehrál 401 utkání a ke 41 bodům přidal 1161 trestných minut. Rval se s těmi nejdrsnějšími borci, ale jeho syn je spíš přes ty góly. Určitě jich v barvách Bruins napálí mnoho, ten první ale tatínek obrečel.

„Vždycky to byl drsňák... Ale zaslechl jsem, že tam byly nějaké slzy. Bylo to dost emotivní," pokračoval Jake.

V tu chvíli vedl Boston 2:1 a pomalu se schylovalo k další střelecké premiéře. Obránce McAvoy zaujal Bruins už na jaře, když v šesti utkáních play off zaznamenal tři asistence. Včerejší zápas byl ale jeho premiérou v základní části a byla sladká. I on využil nahrávky od tvůrce hry Davida Krejčího, i když ta původně asi nebyla adresovaná pro něj.

„Hnal jsem se co to šlo, abych se tam dostal... Anderse jsem si nějak nevšiml," vysvětloval po utkání. O co šlo? Na Krejčího nahrávku už měl napřaženo další zelenáč Anders Björk, jenže McAvoy puk těsně před Švédem sebral a švihem ho poslal do klece.

VIDEO: První gól dal i McAvoy

Celkem trojička McAvoy-DeBrusk-Björk posbírala pět bodů a pod první vítězství mužstva v sezoně se tak podepsala docela výrazně.

„Body nejsou samozřejmě všechno, ale ofenzivní hráči se vždycky snaží přispět. Navíc kolikrát je hodně těžké dostat z bodové kolonky tu nulu," řekl McAvoy a dodal, že je rád, že klub bere dva body.

Závěr byl totiž trochu hektičtější. Když Brad Marchand v 58. minutě zakončoval při power-play na 4:1, zdálo se být hotovo, jenže Nashville přece jen stáhl na rozdíl jediné branky. To už ale byl konec.

VIDEO: Sestřih utkání Boston - Nashville

Góly

Domácí: 08:37. Pastrňák, 25:48. DeBrusk, 35:43. McAvoy, 57:07. Marchand

Hosté: 19:49. Arvidsson, 58:12. Hartnell, 59:25. F. Forsberg

Sestavy

Domácí: T. Rask (Chudobin) – Chára, Carlo, K. Miller, McAvoy, Grzelcyk, McQuaid – Marchand, Spooner, Bjork – DeBrusk, Krejčí, Pastrňák – Beleskey, Kuraly, Vatrano – Schaller, Riley Nash, Acciari.

Hosté: Rinne (Saros) – Josi, Irwin, Ekholm, P. K. Subban, Jemelin, Y. Weber – F. Forsberg, Johansen, Arvidsson – Hartnell, Bonino, Fiala – Salomäki, Sissons, C. Smith – C. McLeod, Järnkrok, Watson.

Rozhodčí

Charron, Sutherland – Alphonso, Sericolo

Stadion

TD Garden, Boston

Návštěva

17 565 diváků

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud