Jiří Vítek
23. října 2017 • 21:17

Montreal u dna, souží se i Hemský s Plekancem. Kudy z krize ven?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouhé roky se mezi fanoušky šuškalo, že jestli má někdo šanci zlomit čekání kanadských týmů na Stanley Cup, je to Montreal. Bašta hokeje, hladoví fanoušci a nadějné mužstvo, jemuž z brankoviště kraloval Carey Price. Vstup do nové sezony však podobné úvahy rychle zahnal. Canadiens okupují po osmi utkáních se třemi body dno Východní konference, přičemž hůře je na tom v celé NHL už jen Arizona. Příčina? Těžko hledat jednu. Nefunguje zkrátka vůbec nic.



Na úvod vydřené vítězství na nájezdy v Buffalu (3:2n), dva body do tabulky, ale následně propad až do suterénu. Jen považte – sedm zápasů, jeden bod a skóre 10:31. Nad tímhle by nemávli rukou ani fanoušci mužstev, která procházejí přestavbou, natož ti v Montrealu.

„Máme teď nízké sebevědomí,“ připustil po jedné z proher trenér Claude Julien. „Ale vidím v týmu potenciál, věřím, že se to otočí,“ dodával.

Těžko hledat hlavní důvod krize. Klub v létě udržel Tomáše Plekance, jemuž se předchozí sezona příliš nepovedla, k němu navíc přivedl jako volného hráče Aleše Hemského. Za málo peněz hodně muziky, mnuli si ruce fanoušci Habs, ti čeští dvojnásob. Jenže oba útočníci zapadli do rudého marasmu společně se zbytkem týmu. Prvně jmenovaný si zatím připsal jediný bod za přesnou trefu do sítě Chicaga, letní posila Hemský na první zápis do statistik zatím stále čeká.

Formu z předchozích let hledá také brankář Carey Price, dříve považovaný za stálici montrealského klubu. Pravidelný favorit na Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře má procentuální úspěšnost zákroků lehce přes 88 procent, v průměru inkasuje necelé čtyři branky na zápas. Situace k zamyšlení, házet vše na gólmana by však byla neuváženost. Kritika se totiž snáší především na zadní řady Canadiens, které v uplynulých dvou letech prošly kompletní přestavbou.

Vždyť z ročníku 2015/16 zůstal v kádru pouze Jeff Petry, čtveřice obránců přišla do klubu až před touto sezonou, k tomu přidejte švýcarského veterána Marka Streita, který po dvou odehraných zápasech rozvázal s klubem smlouvu.

O to víc musí v Montrealu litovat odchodu Andreje Markova, který zde odehrál bezmála tisícovku zápasů. „Andrej byl velmi platným hráčem, ale rozhodli jsme se přivést Marka Streita,“ vysvětloval v létě generální manažer Marc Bergevin své rozhodnutí neprodloužit smlouvu s ruským zadákem.

Právě jeho tahy dlouhodobě dráždí příznivce Canadiens. Stále mu nemohou zapomenout výměnu obránce P. K. Subbana, jako útěcha neposloužil ani letní příchod útočníka Jonathana Drouina z Tampy Bay, kdy opačným směrem putoval talentovaný zadák Michail Sergačev. O tom, že Bergevinovi nejsou velkolepé tahy příliš cizí, svědčí i trenérská výměna z letošního února, kdy se tehdy vedoucího týmu Atlantické divize ujal zkušený kouč Julien.

Sedm posledních zápasů, jeden bod a skóre 10:31 přikovala slavný klub do suterénu NHL.
Sedm posledních zápasů, jeden bod a skóre 10:31 přikovala slavný klub do suterénu NHL.

Ani on však zatím nedokázal probudit ve svých svěřencích vítěznou náladu. Klub má sice druhý nejvyšší počet střel na branku z celé NHL, avšak ve statistice vstřelených branek jej najdete na opačném konci pořadí. Nejvíce odnáší celou situaci kapitán mužstva Max Pacioretty, jenž má po osmi utkáních na kontě jediný kanadský bod.

Právě on předstoupil po čtvrtečním rozbruslení před novináře, aby nastínil situaci v mužstvu. „Jak mám vysvětlit svým spoluhráčům, že musíme hrát lépe, když sám jsem nejhorší na ledě?“ nešetřil sebekritikou Pacioretty. „Probdím kvůli tomu většinu nocí. Jestli si myslíte, že se o svůj tým nezajímám, jste na omylu. Možná mi na něm záleží až příliš,“ uvedl pro web The Athletic.

Kajícná slova mu zřejmě prospěla, o den později patřil na ledě Anaheimu mezi nejlepší hráče Canadiens. S deseti střeleckými pokusy táhl ofenzivu svého týmu, avšak opět bez kýženého efektu. Šestibrankový příděl spláchl jakékoliv naděje, uvěznil Canadiens na dně Východní konference a kapitán týmu tak vyšel posedmé v řadě bodově naprázdno.

Z utkání navíc musel pro zranění v horní části těla odstoupit Hemský, který si své angažmá v Montrealu určitě představoval úplně jinak. Čtyřiatřicetiletý hračička dosud operoval na křídle čtvrtého útoku, místo kanadských bodů však sbíral jen trestné minuty. Dle zámořských novinářů je zatím pouze stínem hráče, který kdysi zářil v dresu Edmontonu.

Spekulací o možných změnách v řadách Canadiens je spousta, nevyhýbají se ani české dvojici. Nůž na krku má také Bergevin, jemuž však v létě vstoupil v platnost nový pětiletý kontrakt. Fanoušci od něj očekávají razantní řešení celé situace. Otázkou však zůstává, zda manažer, který se nebojí velkých tahů, tentokrát sáhne správným směrem.

VIDEO: Podívejte se na zatím poslední porážku Montrealu v sestřihu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud