12. prosince 2017 • 09:54

Byl jsi báječný, smekl před Pavelcem hobit i trenér. On sám smutnil

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do práce chodí Ondřej Pavelec jak do houslí. Zápas, týden pauza, a zase další utkání, kde musí dokázat, že Rangers nesáhli jeho angažováním vedle. A třicetiletý český matador si vede znamenitě, před šesti dny vyčapal obhájce Stanley Cupu z Pittsburghu (4:3), v nočním zápase odehrál velkolepý part doma proti Dallasu (1:2 po nájezdech). A kabina slavného klubu si z Pavelcova výkonu doslova kecla na zadek.



"Všichni, co sedí v naší šatně, vědí, že jsme dnes nehráli dobře, byli jsme opravdu špatní. Tedy až na jedinou výjimku - Ondřeje Pavelce ," velebil výkon českého brankáře v povídání pro klubovou TV trenér Rangers Alain Vigneault. Nepoměr sil na ledové ploše dobře ilustruje statistika střeleckých pokusů, Stars v Madison Square Garden přestřílely domácí drtivě 45:25.

"Jeden bod je pro naše mužstvo fantastický. Z utkání plynou dvě věci - Pavelec chytal neskutečně a jen díky jeho výkonu jsme vytěžili ten bod. Jinak se nám opravdu nedařilo a do dalších střetnutí čekám výrazné zlepšení," pokračoval v rozhovoru pro NHL.com Vigneault.

Položme Pavelcův výkon pod mikroskop. Majitel 387 startů v NHL se do brankoviště postavil po šesti dnech, v probíhající sezoně zatím zapsal osm startů, neohrožená jednička organizace Henrik Lundqvist lapala 25 utkání. V průměru tak jednotlivé starty českého gólmana dělí více než osm dní, což pro brankáře jistě není optimální. Pavelec to ale zvládá, procentuální úspěšnost zákroků má jen o dvě desetiny horší, než "King Henrik" (91.4%).

Proti Dallasu si kladenský odchovanec, po zápase vyhlášený za první hvězdu duelu, v první a druhé třetině připsal po 16 zákrocích, celkem pochytal 97,8 procenta střel. Jediný gól ze hry inkasoval v 27. minutě, kdy ho finský obránce Julius Honka překonal tvrdou střelou, jež se odrazila od horní tyče.

"Ve třetí periodě jsme se nepatrně zlepšili. Ale prohráli jsme, takže panuje zklamání. Pozitivní je, že jsme si z duelu odnesli alespoň bod. Zítra je nový den a před námi jsou další velké zápasy," prohlásil Pavelec, který vyjma rutinních zákroků předvedl i řadu ze soudku pozoruhodných. Pět minut před koncem druhé třetiny vyrazil lapačkou pokus Tylera Seguina z mezikruží. Ve třetí části mohl po samostatném úniku zvýšit na rozdíl dvou branek Remi Elie, ale Pavelec si poradil s jeho bekhendovým zakončením i s následnou Seguinovou dorážkou.

VIDEO: Podívejte se na sérii úspěšných Pavelcových zákroků

Také Dallas se mohl spolehnout na kvalitní výkon gólmana Kariho Lehtonena. Ten nastoupil do 623. utkání základní části NHL, čímž na prvním místě v počtu odchytaných zápasů mezi brankáři narozenými ve Finsku dorovnal Miikku Kiprusoffa.

Vyrovnání obstaral v 57. minutě Rick Nash. V nájezdech už byli hostující střelci úspěšnější. Na Pavelce vyzráli Alexandr Radulov a Jason Spezza, kteří Dallasu pomohli k první výhře po čtyřech zápasech.

Představení mistra světa z roku 2010 Pavelce ocenil i maličký (171 centimetrů) útočník Rangers Mats Zuccarello, který má postavu i tvář Hobita. "Byli jsme blízko dvěma bodům, ačkoliv jsme si je vůbec nezasloužili. Udržel nás ve hře, chytal fantasticky," řekl norský forvard.

Další zápas čeká Rangers, kteří aktuálně okupují ve Východní konferenci sedmé místo, v noci ze středy na čtvrtek proti Ottawě. V brance ale bude Lungqvist, takže zase za týden pane Pavelec...

VIDEO: Podívejte se na sestřih utkání Rangers vs. Dallas

Ondřej Pavelec se do branky postavil po šesti dnech, v předchozím zápase vychytal vítězství 4:3 nad Pittsburghem.
Ondřej Pavelec se do branky postavil po šesti dnech, v předchozím zápase vychytal vítězství 4:3 nad Pittsburghem.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud