Adam Lacek
16. prosince 2017 • 09:41

Mrázek je v Detroitu na odpis. Měli by ho stavět víc, aby se ukázal, zní v NHL

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl se stát prvotřídní hvězdou, novým Dominikem Haškem. Ještě před dvěma lety rozjel Petr Mrázek sezonu tak, že se o něm mluvilo v souvislosti s Vezinovou trofejí. Jenže český brankář zamrznul. V posledních dvou ročnících ho z pozice jedničky v Detroitu vytlačil 33letý Jimmy Howard. Po aktuální sezoně Mrázkovi končí smlouva, a tak se v zámoří rojí spekulace o jeho možné výměně. V úvahu připadají týmy jako Pittsburgh, Arizona či Minnesota.



Od 10. listopadu startoval Mrázek jen ve dvou zápasech, ani jeden ale nedochytal. Z celkem deseti utkání, do kterých v letošní sezoně ostravský rodák naskočil, má prachbídné statistiky: jen dvě výhry, úspěšnost zákroků 88,8% a průměr obdržených branek 3,73.

Mrázek v posledních letech bojoval o post jedničky s Američanem Jimmym Howardem. Ten i přes pokročilejší věk, zdá se, bitvu o modrý půlkruh Red Wings vyhrál, což se ukázalo mimo jiné i během letního rozšiřovacího draftu, když do NHL vstupoval nový tým z Las Vegas. Právě na něm si Detroit ochránil Howarda a Mrázek byl k dispozici.

Srovnání Mrázkových sezon v NHL:
Sezony: 2012-13 až 2015-16 2016-17 a 2017-18
Zápasy: 94 60
Bilance: 46-30-8 20-25-10
Čistá konta: 9 2
Úspěšnost zásahů: 92,0% 89,9%

Stejně jako Mrázkovi se nedaří celému týmu. V minulém ročníku Red Wings přišli o sérii 25 postupů do play off v řadě. Na proniknutí do hry o Stanley Cup to nevypadá ani v aktuální sezoně, s 29 body na kontě nyní Detroit ztrácí na postup pět bodů.

Přestavba je nutná.

Mrázek před minulou sezonou podepsal dvouletou smlouvu na osm milionů dolarů. Ta mu po nynějším ročníku skončí. Dá se tak předpokládat, že Detroit se ho do konce přestupového období pokusí vyměnit.

Petra Mrázka z Detroitu po pěti inkasovaných gólech nahradil v brankovišti Jimmy Howard
Petra Mrázka z Detroitu po pěti inkasovaných gólech nahradil v brankovišti Jimmy Howard

Podle webu The Athletic by Red Wings českého brankáře klidně dál vypláceli i po případné výměně. Za tuto možnost by ale žádali vyšší protihodnotu. V zámoří se spekuluje o volbě ve druhém nebo třetím kole draftu.

Stejně tak se za Atlantikem mluví o tom, že by Detroit měl Mrázka stavět mezi tři tyče častěji než dosud, aby se případným zájemcům mohl předvést. Možných tazatelů na Mrázkovy služby našli za mořem celkem dost:

Kdo by mohl mít o Mrázka zájem?
Pittsburgh Po odchodu Fleuryho do Vegas a neúspěšném angažování Niemiho nyní za jasnou jedničkou Mattem Murraym zaskakuje nezkušený Tristan Jarry. Ačkoliv si zatím vede celkem zdatně, Penguins by se kvalitní záloha mohla hodit. Mrázkův trochu divoký styl by za děravou obranou Pittsburghu mohl sedět.
Arizona Coyotes vložili před sezonou důvěru do Anttiho Raanty a i když je tým v Západní konferenci beznadějně poslední, zdá se, že mu věří i nadále. Finský brankář měl v Arizoně zatím smůlu, od začátku sezony ho brzdilo zranění. Coyotes by si Mrázka mohli v této sezoně oťukat, jak by zapadl do týmu a v létě případně nabídnout nový kontrakt.
Minnesota Za mořem v Mrázkově vývoji kariéry vidí podobnost se současnou jedničkou Wild Devanem Dubnykem. I on v minulosti hájil branky spíše průměrných až podprůměrných týmů, pak se mu přestalo dařit. Po přesunu do Minnesoty ale abnormálně restartoval kariéru. Nyní je zraněný a náhradník Alex Stalock nepatří mezi nejlepší záskoky v lize. Šance pro Mrázka?
Colorado Avalanche po loňské bídě hrají v aktuální sezoně lépe, nefunguje jim ale defenziva. Podle zákulisních informací vedení týmu nevidí budoucnost v Semjonu Varlamovi, případné výměně by se asi nebránili. S Mrázkem by mohli počítat i do několika dalších sezon. Záleží ale, jestli by Joe Sakic a spol. měli o českého brankáře vůbec zájem...
Philadelphia Podobná situace jako u Avalanche. Akorát s tím rozdílem, že Flyers mají hned dva brankáře s větší gáží (Elliott, Neuvirth). S Elliottem v brance sice Philadelphia v posledních zápasech chytla výbornou formu a tlačí se na místa zaručující play off, to ale nemusí trvat celou sezonu. Mrázek by mohl být zajímavou alternativou pro budoucnost klubu.
Edmonton V minulé sezoně patřil Cam Talbot mezi nevytěžovanější brankáře v NHL, chytal famózně, i díky němu Oilers klepali na dveře finále Západní konference. Aktuálně už to tak slavné není, obrana hapruje a doplácí na to i brankář, který se navíc zranil. Plusem pro Mrázka může být generální manažer Peter Chiarelli, který se nebojí velkých tahů. Kvůli vysokým smlouvám hvězd navíc na Talbota v budoucnu nemusí zbýt dostatek peněz.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud