Zdeněk Janda
16. prosince 2017 • 09:00

Prospal vzpomíná na hurikán Irma. Při úprku hledal s rodinou šest hodin hotel

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Copak hokejové starosti… Václav Prospal, někdejší skvělý útočník a asistent u hokejové reprezentace, si během záři prožil něco horšího. Mnohem horšího. Americkou Tampou, kde žije, se prohnal ničivý hurikán Irma. „Nakonec jsme měli štěstí, že to oko se nám vyhnulo,“ vzpomíná na přírodní živel. I tak s rodinou odjel pryč. A volný hotel našli až po šesti hodinách.



Dodnes si vybavuje ten zlověstný klid. „Tři dny se nic nedělo, ani vítr se vůbec nehnul,“ popisoval pověstný klid před bouří…

K tomu prázdné obchody, všechno vykoupené. Ani benzín nebyl k sehnání. Do toho přicházely zprávy, jak Irma pustoší ostrovy v Karibiku. Všichni věděli, že se to blíží na Floridu. Každý trnul: kdy přesně to půjde?

„Nejhorší je to čekání. Kdy člověk sleduje, kudy to půjde, kde to bude nejhorší,“ tvrdí dvojnásobný mistr světa, jenž v Tampě žije i s manželkou Monikou a čtyřmi děti. Pro něj, starostlivého otce, pro kterého je rodina vždycky na prvním místě, to byly děsivé chvíle.

Den předtím, než hurikán měl udeřit plnou silou, spolu se synem zpevnili dům. „Dávali jsme všude okolo plastové zátarasy. Spousta šroubů, hodně práce,“ vybavuje si. A i když měli připravený pokoj bez oken, když by řádící živel přečkali, nakonec se rozhodli, že přeci jenom raději odjedou úplně někam pryč.

„Takže jsme se v noci sbalili a vyrazili jsme. Říkali jsme si, že za hodinu dvě někde najdeme hotel, kde přespíme. Jenže první volný jsme našli až po šesti hodinách. Já jsem byl po celodenní práci hotovej, unavenej, neudržel jsem oči, takže poslední hodinu musela odřídit manželka,“ vybavuje si Prospal.

V zámoří úspěšně trénuje výběr šestnáctiletých hráčů. A jeden z rodičů mu nabízel: Přijeďte k nám, tam to přečkáte. Prospalova manželka ale dala na instinkt. Řekla: „Raději pojedeme ještě dál.“ A dobře udělali.

„Protože místo, kde jsme měli být, to schytalo nejvíc. Přešlo to přesně přes jejich oblast, oni museli vytrhávat zdi v domě, sklep měli celý zatopený. Dodnes to dávají dohromady,“ popisuje útočník, který v NHL odehrál více než tisíc zápasů. A za celou dobu, co žije v Americe, nic podobného nezažil.

A věří, že už ani nezažije… „A to jsme ještě měli štěstí, že to hlavní Tampa neschytala,“ oddychne si. Když se s rodinou vrátili, všude byly polámané větve. A pět dní byli bez elektřiny. „Ale když se podívám, jak to bylo jinde, ještě jsme měli obrovské štěstí. A můžeme se modlit, že to takhle dopadlo. Jinak těch lidí, kteří dopadli mnohem hůř, mi bylo hrozně líto.“

Na vlastní kůži někdejší reprezentační poctivec poznal, co dokáže příroda. „A jak jsme proti ní my, lidi, bezmocní…“

A co říká Václav Prospal o hokejové reprezentaci? Jak se těší na olympiádu? A stále ho mrzí, že kvůli zranění přišel o Nagano? Rozhovor s ním čtěte v sobotním vydání deníku Sport

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud