Jaroslav Kalina
7. srpna 2018 • 23:45

Chicago a celá NHL smutní. Zemřela legenda Blackhawks Stan Mikita

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Blackhawks odešla velká legenda. Ve věku 78 let zemřel někdejší vynikající útočník Stan Mikita. Rodák ze Slovenska, jehož statistiky dodnes vévodí historickému bodování Chicaga, pomohl týmu z americké metropole v roce 1961 ke Stanley Cupu.



Byl prvním Slovákem v historii, který kdy nad hlavu zvedl trofej pro vítěze NHL. Stan Mikita, vlastním jménem Stanislav Guoth se narodil 20. května 1940 v slovenské obci Sokolče. Už v osmi letech byl však poslán svými rodiči za příbuznými do Kanady. Tam přijal jméno Mikita po svém strýci a začal se věnovat hokeji.

Po třech sezonách strávených v kanadském týmu St. Catharines Teepees odešel v roce 1959 do Chicaga. V Blackhawks se uchytil a za pouhé dva roky pomohl týmu k zisku Stanley Cupu. V NHL strávil Mikita téměř 22 let a za celou dobu své kariéry neoblékl jiný dres než ten chicagský. 

Čtyřnásobný vítěz Art Ross Trophy pro nejlépe bodovaného hráče odehrál za Blackhawks 1 394 utkání, ve kterých si stihl připsat 1 467 kanadských bodů za 541 gólů a 926 asistencí. Nikdo z hráčů Blackhaws doposud nedokázal Mikitovu hranici překonat. Zaslouženě v roce 1980 po ukončení aktivní kariéry vyvěsilo Chicago jeho dres ke stropu haly jako vůbec první legendě. Stal se rovněž členem Síně slávy NHL.

Celý klub a velkoměsto ze státu Illinois nyní zahaluje smutek. "Nemám slov, kterými bych mohl vyjádřit smutek nad Stanovou ztrátou. Udělal toho tolik pro klub a Chicago. Zanechal po sobě stopu, která navěky zůstane v srdcích fanoušků - minulých, současných, i budoucích. Z každého dokázal udělat lepšího člověka. Bude nám velice chybět, ale nikdy nebude zapomenut," zavzpomínal v oficiálním vyjádření Rocky Wirtz, předseda Chicago Blackhawks.   

Na Mikitu zavzpomínal i bývalý spoluhráč a neméně legendární útočník Bobby Hull. "Jsem velice smutný ze Stanovy ztráty. Znal jsem ho nejen jako skvělého hráče, ale jako ještě lepšího přítele, spoluhráče, manžela, otce a dědečka. Utěšuje mě vědomí, že spolu navěky budeme jako sochy stát před United Center. Jsem poctěn, že nyní mohu živit Stanův odkaz. Má upřímná soustrast patří celé rodině," dojemně promluvil sedminásobný král střelců NHL o svém dlouholetém parťákovi na klubovém webu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud