František Suchan
31. října 2008 • 14:19

Nejdražší je Toronto

TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři roky ani nebyli v play off. Ve srovnání s ostatními týmy hráči neodvádějí práci, která by odpovídala výplatám. Přesto zůstávají Toronto Maple Leafs na špičce žebříčku ekonomického časopisu Forbes jako nejdražší klub NHL.



Do ceny jsou zohledněné náklady na všechna mužstva klubu, výnosnost z haly a reklamních předmětů s logem klubu a podíl na trhu v regionu, kde působí.

A Maple Leafs, vlastnění od roku 1994 ontarijským učitelským fondem, vládnou. Za minulou sezonu vydělali 66,4 milionu dolarů.

Čísla poslední sezony
220 tolik milionů USD stojí v průměru klub NHL

88 tolik dolarů stojí průměrně lístek v Torontu

49 tolik dolarů stojí průměrně lístek v NHL

26 o tolik procent se zvýšila cena Pittsburghu

15 o tolik procent posílil kanadský dolar vůči americkému

13 o tolik procent se zvýšily příjmy ligy

8
o tolik procent se zvýšila průměrná cena lístků

3 o tolik procent se snížila cena Phoenixu

2 o tolik procent se zvýšila návštěvnost
-11,5 tolik milionů USD prodělali Carolina Hurricanes
Z každého
přijatého dolaru mají zisk 41 centů. Do pokladny jim přiteklo celkem 160 milionů dolarů.

To je na poměry ligy obrovské číslo. Vždyť druzí Montreal Canadiens vykázali kladné položky ve výši „pouze“ 39,6 milionu. Osmnáct celků přitom nemělo čistý zisk vyšší než 2 miliony, z toho 12 dokonce bylo ve ztrátě.

Jak je možné, že na ledě průměrný tým je tak mimořádně finančně úspěšný? Jednoduchá odpověď. Hlavně proto, že sídlí v Torontu, kde prakticky neexistuje nic jiného než hokej.

Skoro za polovinu celkové hodnoty Maple Leafs vděčí dominantní pozici na trhu ve svém okolí. Ve městě, kde fanoušci na jejich zápasy přijdou a zaplní halu, snad i kdyby tým za sezonu neposbíral ani jeden bod I proto si může klub dovolit mít průměrnou cenu lístků 88 dolarů (cca 1600 Kč), jasně vyšší než zbytek soutěže.

Ve Vancouveru, druhém v pořadí, seženete vstupenky průměrně za 71 dolarů. Díky tomu činí v Torontu příjem z návštěvnosti 78 milionů dolarů. O takovém čísle si majitelé většiny ostatních týmů jen nechávají zdát.

U řady klubů tato položka nepřekročí 30 milionů. A třeba Phoenixu fanoušci do kasy nasypali za minulou sezonu jen 19 milionů dolarů. Teď znova koukněte o pár řádek výš na částku, kterou takto získají Maple Leafs.

Shanahan si hledá nový klub>>>

Co do výše zisku tedy částky získané po odečtení nákladů od příjmů, se v první desítce ligy nachází všech šest kanadských celků NHL.

Vděčí za to také sílícímu kanadskému dolaru, který za poslední ročník vzrostl o 15% vzhledem k USD. V domácí měně kanadským klubům veškeré peníze přicházejí, ony ale svým hráčům platí v dolarech amerických. A čím silnější je jejich národní platidlo, tím je to pro ně výhodnější.

Vzestup zažívá i NHL jako celek. Vede si nejúspěšněji za deset let, co ji Forbes de sleduje. Její zisky narostly meziročně o 13 procent. Rostou i ceny vstupenek, za minulou sezonu to bylo o 8 procent na průměrných 49 dolarů.

Přesto se o 2% zvýšila návštěvnost. Haly jsou využívány z 93% kapacity.
A ještě jeden nárůst. Průměrná hodnota klubu se zvýšila na 220 milionů dolarů. Oproti minulé sezoně o 10 procent.

Hokej však stejně pořád zůstává v Severní Americe jen okrajovým sportem. Příklad? Průměrný klub v NFL, nejvyšší lize amerického fotbalu, vyjde na rovnou miliardu dolarů.




448

tolik milionů USD činí hodnota Toronta, nejdražšího klubu NHL

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud