5. listopadu 2008 • 07:58

Kuba se podílel na vítězné trefě

Autor: ČTK
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO, FOTOGALERIE - Český obránce Filip Kuba si připsal v úterním zápase NHL asistenci u vítězné branky Ottawy, která na svém ledě zdolala v prodloužení Washington 2:1.



Dvaatřicetiletý bek má v letošním ročníku na kontě již 13 finálních přihrávek a mezi obránci je v této statistice nejlepší v soutěži. Tomáš Fleischmann vstřelil jedinou branku Capitals, kterým se do sestavy po dvou vynechaných zápasech vrátil Alexandr Ovečkin.

"Byl to ten typ zápasu, v kterém musíte být velmi trpěliví. Je potřeba zachytávat a zpomalovat jejich akce hned v zárodku a taky eliminovat jejich největší útočné zbraně," uvedl Mike Fisher, který svým prvním gólem v sezoně rozhodl o vítězství Ottawy v prodloužení.

Vedle něho byli hrdiny zápasu i oba gólmani. Alex Auld se v brance Ottawy objevil pošesté za sebou a připsal si 26 úspěšných zákroků. Jeho protějšek Brent Johnson pak musel čelit dokonce 44 střelám domácích.

Gólman Washingtonu Brent Johnson likviduje nájezd ottawského Daniela Alfredssona.
Gólman Washingtonu Brent Johnson likviduje nájezd ottawského Daniela Alfredssona.


"Je to těžká porážka. Kdykoli předvedete takový výkon jako dneska, tak chcete dosáhnout lepšího výsledku," řekl Johnson. Obránce Kuba se gólovou asistencí zároveň bodově dotáhl na nejproduktivnějšího Čecha soutěže Milana Hejduka.

V newyorském derby rozhodly o úspěchu přesilové hry. Domácí Rangers však paradoxně při své početní výhodě dvakrát inkasovali a Islanders výhrou 2:1 oplatili soupeři porážku z minulého týdne. "Beru zodpovědnost za obě chyby v přesilových hrách, které nás stály zápas. Není pro to omluva," uvedl český zadák Michal Rozsíval.

"Neomluvitelný výkon. Přesilovky nás srazily dolů. Hrajeme je úplně jinak, než naše hráče na tréninku učíme," zlobil se kouč Tom Renney, jehož svěřenci jsou s pěti inkasovanými góly v početní převaze nejhorším týmem v soutěži.

Český útočník Tomáš Plíhal vyslal v zápase mezi San Jose a Minnesotou na Bäckströmovu branku šest střel. Do statistik se ovšem zapsal jako asistent, když jednou přihrávkou přispěl k vítězství Sharks 3:1 a byl vyhlášen třetí hvězdou utkání. Po jeho akci vyrovnal v první třetině Mike Grier na 1:1 a obrat dokonali v závěrečné třetině v rozmezí dvou minut Ryan Clowe a Jamie McGinn.

"Hráči tvrdě bojovali o úspěch. Průběh hry změnil druhý gól, kdy Bäckström sice jednu střelu vyrazil, ale na dorážku již nestačil. Oni jsou špičkový tým, a když uděláte takovou chybu, potrestají to," zhodnotil trenér Wild Jacques Lemaire zápas, po němž se San Jose vyhouplo do čela soutěže. Jedinou branku Minnesoty vstřelil Krystofer Kolanos, draftovaný v roce 2000 v prvním kole, který do utkání NHL nastoupil po třech letech.

Dva brankáři si v úterních kláních připsali čisté konto. Anaheim udolal Los Angeles 1:0 v prodloužení, oč se 35 úspěšnými zásahy zasloužil Jean-Sebastian Giguere a o zisku druhého bodu rozhodl přesnou trefou obránce Chris Pronger.

V zápase mezi Vancouverem a Nashvillem pak druhé čisté konto z posledních čtyř utkání zaznamenal domácí brankář Roberto Luongo. Hrdinou utkání však byl útočník Kyle Wellwood, který k vítězství Canucks 4:0 pomohl dvěma góly. Pětadvacetiletého hokejistu přitom Vancouver získal letos z listiny nechráněných hráčů a před dvěma a půl týdny ho poslal na farmu.

"Byl jsem opravdu unaven z toho trénování a věcí, které jsem musel dělat navíc, abych zase dostal šanci hrát NHL. Mám spoustu osobních cílů a hrát tuto soutěž je hlavní, na který se zaměřuji. Bojuji tady o práci," uvedl Wellwood, jenž dostal možnost předvést své umění při zranění Pavola Demitry a v posledních sedmi zápasech vsítil šest branek.

"Nevím, zda ho poslání do nižší soutěže probralo či nikoli. Jistě však vím, že svou šanci pořádně uchopil a pomáhá nám vyhrávat zápasy," uvedl na Wellwoodovu adresu trenér Alain Vigneault.

Hokejisté Caroliny si na ledě Toronta vypracovali v první třetině tříbrankový náskok, ovšem zisk obou bodů si nakonec zajistili až v prodloužení. Jednou asistencí se na výhře Hurricanes 5:4 podílel český obránce Josef Melichar, který v letošním ročníku bodoval poprvé.

Po jedné přihrávce si připsali i zadáci Maple Leafs Pavel Kubina s Tomášem Kaberlem, jenž se v utkání nemohl poměřit se svým starším bratrem Františkem. Obránce Caroliny figuruje kvůli potížím s nohou již delší dobu na listině zraněných hráčů.

Statistiky úterních zápasů:

New York Rangers - New York Islanders 1:2 (0:0, 0:0, 1:2)

Branky: 59. Näslund - 44. Thompson, 48. Park. Střely na branku: 36:19. Diváci: 18.200.

Ottawa - Washington 2:1 v prodl. (0:0, 1:1, 0:0 - 1:0)
Branky: 22. Heatley, 65. Fisher (Kuba) - 24. Fleischmann. Střely na branku: 44:27. Diváci: 18.485.

Toronto - Carolina 4:5 v prodl. (1:4, 2:0, 1:0 - 0:1)
Branky: 24. a 42. Grabovskij (na druhou T. Kaberle, Kubina), 14. Hagman, 35. Van Ryn - 3. T. Ruutu, 6. Seidenberg, 9. Larose (Melichar), 19. Bayda, 62. Wallin. Střely na branku: 42:24. Diváci: 19.266.

Calgary - Phoenix 2:4 (2:2, 0:2, 0:0)

Branky: 4. Langkow, 20. Boyd - 11. Morris (Hanzal), 19. Doan, 32. Jovanovski, 38. Reinprecht. Střely na branku: 29:22. Diváci: 19.289.

Vancouver - Nashville 4:0 (0:0, 1:0, 3:0)
Branky: 30. a 47. Wellwood, 46. Raymond, 55. D. Sedin. Střely na branku: 39:24. Diváci: 18.630.

San Jose - Minnesota 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)
Branky: 18. Grier (Plíhal), 44. McGinn, 46. Clowe - 5. Kolanos. Střely na branku: 49:24. Diváci: 17.183.

Los Angeles - Anaheim 0:1 v prodl. (0:0, 0:0, 0:0 - 0:1)

Branka: 61. Pronger. Střely na branku: 35:27. Diváci: 14.327.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud