František Suchan
6. listopadu 2008 • 05:00

Rekordy se odkládají

TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měla to být jeho sezona. Nejdřív rekord Patricka Roye v počtu výher, potom historický zápis vychytaných nul Terryho Sawchucka. Oba primáty si měl Martin Brodeur, brankář New Jersey, brzy přidat do své už tak bohaté sbírky úspěchů.



Místo toho si v desátém zápase ročníku utrhl šlachu v ruce a bude chybět až čtyři měsíce.

Dneska ulehne na operační stůl. Na to není vůbec zvyklý. Vždyť v 11 z posledních 12 sezon odchytal za New Jersey vždycky alespoň 70 zápasů. Od roku 1995 jej z branky nikdo nedostal. Stopku vystavil rutinní pohyb, jakých v kariéře předvedl miliony.

Ve druhé třetině sobotního zápasu s Atlantou se lapačkou natáhl po střele, která šla mimo branku. A ucítil rupnutí v levé paži. Nechal se pro jistotu vystřídat. I když si pak v šatně uvědomil, že ho vlastně nic nebolí. Jen nemohl udělat pár pohybů levým zápěstím. Diagnóza, kterou po třech dnech mlžení klub zveřejnil, zněla: utržená šlacha nad loktem. Pořádně ojedinělé zranění. Hlavně u hokejového brankáře.

„Dalo by se čekat, že nevydrží moje koleno, tříslo nebo svaly na břiše. Něco, co jako brankář používám. Ale biceps? Je to pořádně bláznivá náhoda. Vůbec jsem nečekal, že se mi tohle může stát,“ kroutil hlavou šestatřicetiletý Brodeur na tiskové konferenci, kterou v úterý svolal. „Ale nepropadám chmurám, beru to pozitivně. Nijak to neohrozí moji kariéru.“

Sval si můžete utrhnout, když prudce zvednete něco těžkého. Nebo když se snažíte silou otevřít okno. A, ano, když chytáte puk... Ani zkušení generální manažeři NHL prý ale nepamatují hráče s tímto zraněním.

To Brodeurovo má dva rozměry. Devils se budou muset obejít bez své neotřesitelné jedničky, zatímco sám čtyřnásobný vítěz Vezina Trophy a majitel tří Stanley Cupů musí odložit útok na nejcennější brankářské rekordy ligy.

Sedm vítězství jej teď dělí od mety 551, kterou zatím drží Patrick Roy. A jakmile pětkrát udrží nulu, bude se 103 čistými konty spolu s Terry Sawchukem nejlepší i v tomto ohledu. Jinými slovy, čeká se jen, až se ofi ciálně stane nejlepším gólmanem historie NHL.

„Doufám, že se vrátím dostatečně v pořádku, abych se mohl pokusit všechno dotáhnout. Ale teď na to nemyslím. I tohle zranění dokazuje, jak těžké ještě bude toho dosáhnout,“ řekl Brodeur.

A mužstvo? Šeptá se, že New Jersey už se začalo zajímat o zkušené borce Dwayena Rolosona z Edmontonu a chicagského Nikolaje Chabibulina. Šanci ale nejdřív dostane týmová dvojka, třiatřicetiletý Kevin Weekes. Toho Brodeur v minulé sezoně pustil do branky devětkrát...

„Ani na chvíli jsem neměl pochybnosti o Kevinově pochy nasazení. A podle mě jsou na tom hráči stejně. Proto tady je. Kdyby naší jedničkou nebyl Martin Brodeur, odchytal by toho mnohem víc,“ prohlásil trenér Brent Sutter v listu Star Ledger.


Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud