František Suchan
15. března 2010 • 05:00

Popelka mezi hvězdami. Phoenix šokuje NHL

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už to není překvapení ani náhoda. Přesto se mnozí pořád podivují nad tím, jak válí parta nechtěných z Phoenixu. Zkrachovalý klub bez majitele s tahanicemi kolem možného stěhování… Coyotes i díky dvěma trefám Martina Hanzala v sobotu převálcovali Carolinu 4:0, vyhráli počtvrté v řadě a jen totální výpadek už je připraví o play off. V čem tví jejich kouzlo?



Washington. San Jose. Chicago. Vancouver. A… Phoenix. To je aktuálně pět nejlepších týmů NHL. Velikáni, od kterých se nedostižné tempo čekalo, a popelka, s níž nepočítal vůbec, ale vůbec nikdo.

A není se co divit, vždyť se stačí podívat na fakta. Coyotes loni v létě, to nebyl hokejový tým, ale předmět soudních tahanic. Málem až prokletá organizace, kterou nechal na holičkách bývalý majitel Jerry Moyes. Jen z něj vysávala desítky milionů dolarů ročně.

Kdyby vám v tu dobu nabídli jít hrát do takového mužstva, které navíc naposledy skončilo na chvostu ligy, váhali byste.

Klub proto nabral hráče, které jinde už nechtěli. Samé druhořadé borce. Hokejisty za zenitem. Nebo ty, kteří byli vděční za druhou šanci. Tak jako třeba český střelec Radim Vrbata, znechucený předchozím angažmá v Tampě Bay.

Aby toho nebylo málo, pár dnů před startem ročníku to zabalil Wayne Gretzky, legenda na pozici kouče. Další rána.

Jenže z popela nepovstal jen bájný Fénix, ale i Phoenix…

Radim Vrbata pálí na branku.Foto ČTK


V největším marastu, v atmosféře, která slibovala všechno, jen ne klidnou přípravu na sezonu, se narodila senzace. Odepisovaní hráči pod vedením nového trenéra Davea Tippetta začali od startu soutěže ničit předsudky.

„Vždycky je vzrušující, když vás všichni odepisují a nepočítají s vámi. Vždyť jsme teď na špičce ligy, to o něčem svědčí,“ pochvaloval si kapitán Shane Doan, klubový srdcař.

„Kluci opravdu chtěli lidem dokázat, že veškerá negativita obklopující naši organizaci neměla co dočinění s hráči. Byla jen ohledně byznysu a tím to hasne,“ přidal kouč Dave Tippett, na jehož práci se valí chvála ze všech stran.

Je taky fakt, že hokejisté se nemusejí obávat, že by o ně nebylo postaráno nebo že by jim na účet nepřišly slíbené peníze. NHL není Rusko. O přestupové uzávěrce na začátku března se dokonce Coyotes činili nejvíc ze všech týmů, přivedli čtyři významné posily. Útočníci Stempniak s Wolskim se okamžitě osvědčují, veterán do obrany Schneider po uzdravení pomůže s chabými přesilovkami.

HanzalFoto ČTK
Někteří majitelé zbylých klubů se čertili, kde na to Phoenix vezme, když je momentálně placen jen z fondů NHL. Ale Coyotes svou aktivitou na trhu jasně vzkázali, že nehodlají spoléhat na náhodu.

Navíc, do půl roku by se měla dotáhnout transakce mezi NHL a společností Ice Edge Holdings, která chce celek koupit za 140 milionů dolarů.

Ale zpátky na led. Jak to, že tak válí parta poskládaná z opomíjených hráčů? Dosaďte si největší klišé – týmovou práci. Vždyť nejproduktivnější z mužstva, Wojtek Wolski vytrejdovaný z Colorada je v produktivitě NHL s 50 body až v šesté desítce. Tahoun Doan má o bod méně. Nejlepší střelec Vrbata nastřílel jen 21 gólů, o víc než polovinu méně než lídři ligy Ovečkin a Crosby.

Jenže v týmu pak máte hned čtrnáct borců, kteří už nastřádali 20 a víc bodů. To dělá tři solidní pětky. Devět hráčů už překonalo metu 30 bodů. To svědčí o unikátní vyrovnanosti.

„Nepotřebujete superhvězdy. Stačí, když bude každý do jednoho hrát opravdu dobře,“ vysvětlil Adrian Aucoin, mazák v obraně. „Brankář Bryzgalov je excelentní, ale jinak je naše síla v dobrém celku. Hrajeme týmový hokej,“ potvrdil trenér Tippett.

Na první postup do play off po osmi letech to bude stačit. A pak? Kdo ví. Parta rozparáděných a na stejnou vlnu naladěných chlapů s hokejkou někdy dokáže velké věci.

A každý přece ví, jak dopadla pohádka o popelce…

ČÍSLA COYOTES
11 420
Průměrná návštěvnost na domácích zápasech Phoenixu, byť stoupá, zůstává největším nedostatkem klubu. Je poslední, hluboko pod ligovým průměrem, který se pohybuje kolem 17,5 tisíce diváků.

6 495
Tolik diváků dorazilo loni 31. října na domácí zápas s Anaheimem. Pro představu, v Plzni chodí osm tisíc fanoušků, v Montrealu přes 21 tisíc.

2002
Tehdy naposledy hrál Phoenix play off.

300
Tolik milionů dolarů (cca 5,5 miliardy korun) prý na klubu prodělal bývalý majitel Jerry Moyes.

140
Za tolik milionů dolarů (cca 2,6 miliardy korun) chce klub od NHL koupit společnost Ice Edge Holdings.

41

Tolik zápasů zatím Coyotes vyhráli v této sezoně, v níž budou hrát ještě 14x. Dosavadní klubový rekord sahá do sezony 1984-84, kdy ještě tým sídlil ve Winnipegu, a čítá 43 vítězství. Od stěhování do Phoenixu je už teď současný počet nejvyšší.

Radim Vrbata pálí na branku.
Radim Vrbata pálí na branku.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud