24. března 2010 • 11:59

Steroidy v NHL? Zatkli lékaře Ovečkinova týmu

Autor: Lukáš Hron
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ta otázka tady už v minulosti byla, teď se vynořuje jak temné strašidlo znovu: Není NHL plná steroidů? V Americe byl zatčen lékař, který pracoval pro několik profesionálních klubů včetně týmu NHL Washington Capitals. Klubové eso Alexander Ovečkin a doping? Pokud by se něco takového prokázalo, byla by to senzace. Washington ale dohady rázně odmítá.



Tohle může spustit lavinu. V Americe zatkli chiropraktika, jehož služby využívalo hned několik amerických profesionálních klubů včetně mužstva NHL Washington Capitals. Důvod? Profesionálním sportovcům měl podávat steroidy.

Vedení Capitals se bouří. „Naši hráči sice služeb tohoto lékaře užívali, jednalo se ale o běžné úkony, které se steroidy nelze nijak spojovat,“ stojí v oficiálním prohlášení klubu.

Jen si však vzpomeňte na to, jak zuřivě a bezohledně má takový Ovečkin ve zvyku kroužit po ledě. Nahání soupeře jak pomatený a nevynechá jedinou příležitost, aby někoho poslal k zemi. Jaromír Jágr by mohl vyprávět. Ovečkin a doping? Vlastně by se ani nebylo čemu divit.

U Capitals každopádně takové uvažování vyvolává pobouřené reakce. „Neexistuje jediný důkaz, že by měl být jakýkoliv hráč našeho klubu spojován s nedovolenými prostředky,“ vysvětlují představitelé momentálně nejsilnějšího výběru NHL.

Problém ale je, že o čistotě NHL se jen tak nepřesvědčíte. Sportovci na celém světě podstupují kvanta dopingových kontrol. Například elitní tenisté musí na hodinu hlásit, kde se budou zrovna vyskytovat, aby je dopingoví komisaři našli. V NHL je to jiné.

„Tam vlastně žádné dopingové kontroly nejsou,“ potvrzuje bývalý šéf českého antidopingového výboru Jaroslav Nekola.

Výjimky jsou jen v případě reprezentantů, kteří by měli být "sportovní inkvizici" rok před plánovanou akcí (olympiáda, mistrovství světa) k dispozici. Což je ovšem svým způsobem nesmysl, protože takhle dopředu nominace známé nebývají. Snad s výjimkou zmíněné olympiády, pro kterou se širší výběr oznamuje s půlročním náskokem.

I proto se Nekola obává, že v NHL doping nebude ničím extravzácným. „Stoupající agresivita a brutálnost podporuje mou domněnku, že se tam užívají jisté stimulanty jako třeba amfetamin,“ míní.

Je to alarmující. A nic na tom nemění fakt, že u steroidů jde o komplikovanější záležitost. Některým hokejistům by mohly pomoci v tréninkové přípravě, rychleji by díky nim rostla svalová hmota. Jenže zároveň by mohly negativně ovlivnit hráčovy technické návyky.

„Když se podívate na hromotluky v NBA, tak tam bych používání steroidů skutečně věřil,“ říká Nekola. „U hokeje to tak jasně říct nelze. Přesto si troufnu odhadnout, že se některými hráči možná užívají i tam.“

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud