Jakub Hlaváč
11. července 2010 • 12:42

Navždy volný. Zemřel slavný bitkař Bob Probert (†45)

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Řídil se vlastní spravedlností. Podle ní soudil ostatní. Rval se, systematicky demoloval svoje tělo a zároveň rozdával lístky na NHL dětem z chudých rodin. Hokejový útočník a bitkař Robert A. Probert, kterému nikdo neřekl jinak než Bob, měl velké srdce. V pondělí jej zastavil infarkt.



Na poslední cestu ho vyprovodilo na padesát drsných motorkářů na hlučných mašinách. Rakev Boba Proberta byla upevněna na jedné z nich místo sajdkáry. Po cestě stáli fanoušci v jeho dresech, slzeli. Stejně tak jako hokejová elita, která se přišla rozloučit. Smuteční motocykl zdobil jediný nápis – FOREVER FREE.

Když Probert v pondělí zkolaboval v pouhých 45 letech na výletní lodi plující po kanadském jezeře Lake St. Clair, hokej přišel o jednu ze svých největších legend. Tenhle Kanaďan měl průšvihy. Prakticky neustále. Ale byl zbožňovaný pro svou loajalitu s týmem, pro svou schopnost se obětovat.

Bob Probert zemřel už ve 45 letech Bob Probert zemřel už ve 45 letechFoto Reuters


Devět sezon ho miloval Detroit, dalších sedm Chicago. Když si někdo dovolil na hvězdného Steva Yzermana, dostal pěstí. Když někdo zajel do gólmana, dostal pěstí. Takhle fungovala Probertova spravedlnost. Navíc uměl hrát hokej, v sezoně 1987-88 si zahrál All Star Game, nasbíral velice solidních 62 bodů.

„Byl to drsný hokejista a nesobecký kluk, který byl vždy ochotný udělat pro své mužstvo cokoliv,“ charakterizoval Yzerman svého přítele a ochránce. „A především, on měl dobré srdce a jemnou duši,“ dodal bývalý kapitán Red Wings.

Jenže „Probie“ svou duši až příliš často půjčoval démonům. V roce 1989 ho zastavila policejní hlídka, nechala ho vysvléknout a ze slipů vypadlo 14 gramů heroinu. V roce 1994 boural na motorce pod vlivem drog a alkoholu. V roce 2004 se serval s policisty, museli použít taser.

VIDEO: Podívejte se na nejslavnější bitky Boba Proberta



Všichni přátelé se mu snažili pomáhat, chtěli s ním o nepříjemných věcech mluvit. On se smál. „Povídal mi: Vždycky jsem si myslel, že jsem Bob. Velký chlapec Bob. A nepotřebuji ničí pomoc,“ vzpomínal Mitch Albom, detroitský žurnalista.

S podávanou rukou nepochodil ani on ani trenéři. „Vyprávěl mi, že jsou tři dny v roce, kdy musí hodně pít. Vánoce. Narozeniny. A Superbowl. On to tak praktikoval odjakživa. Říkal jsem mu, kašli na to, jsi multimilionář. Chechtal se mi,“ přiznal Colin Campbell, ředitel hokejových operací NHL a někdejší asistent v Detroitu.

I proto pátý nejtrestanější muž v historii NHL (3 300 minut) odešel tak brzy. Ale radši si ho pamatujte jako zarputilého bojovníka za spravedlnost.

„Byl to ten nejtrapnější táta vůbec,“ zažertovala na pohřbu jeho dcera Brogan. „Moc nás miloval, obětoval by pro nás všechno,“ přidávala plačíc. Její otec je teď volný, navždy. V paměti jeho přátel a fanoušků zůstanou jen dobré věci. On si to zaslouží.

Robert Probert

Narozen: 5. června 1945
Kluby v NHL: Detroit Red Wings (1985-1994), Chicago Blackhawks (1995-2002)
Bilance v NHL: 935 zápasů, 384 bodů (162+221), 3 300 trestných minut

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud