Martin Tomaides
8. června 2014 • 12:17

Extraligu vyměnil za Anglii. Chci tam studovat, hlásí exsparťan Karpov

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fanouškům v české extralize se útočník Tomáš Karpov pořádně představil jen v sezoně 2010-11 v dresu pražské Sparty. Pak se spíš protloukal první ligou a nakonec zvolil netradiční angažmá, druhou anglickou soutěž. Ale měl svůj důvod. „Byla to pro mě jasná volba, věděl jsem dopředu, že chci v Anglii studovat,“ řekl Karpov, který letos v dresu Basingstoke Bison oslavil titul.



Málokdo ví, že když Tomáš Karpov ještě oblékal dres Sparty, byl nejen profesionálním sportovcem, ale také se pilně vzdělával. Kromě extraligy totiž zvládal i studium na Univerzitě Karlově v Praze. A v podobném rytmu bude pokračovat i v Anglii. „Studia jsou tam celkem drahá, ale s týmem jsem teď podepsal nový tříletý kontrakt a stejnou dobu bych měl studovat také na univerzitě ve Winchesteru,“ říká Karpov v rozhovoru pro Nedělní Sport.

Jak jste se vlastně k angažmá v Anglii dostal?
„V Česku jsem naposledy hrál v Berouně, ale v listopadu 2012 už ty podmínky tam byly dost neúnosné, a tak jsme se tehdy s Pavlem Vostřákem rozhodli, že odejdeme.“

V základní části nastřílel Karpov 37 gólů.Foto Grant King (5 Hole Photography)

Jak byste porovnal druhou nejvyšší anglickou ligu s českou soutěží?
„V lize je hodně kanadských hokejistů i trenérů, takže se to dost řeže. V porovnání s Českem bych ji přiřadil spíš ke druhé lize. Vadou u většiny mužstev je ale nevyrovnanost. V každém klubu je hodně dobrých hráčů, ale také hodně špatných, a to týmy často stojí výsledek.“

V celé soutěži se ale kromě vás vyskytují i další Češi. Například Michal Pšurný, Robin Kovář nebo Jan Košťál. Držíte v cizině pohromadě?
"Pšurňáka, který mimo jiné letos vyhrál kanadské bodování celé soutěže, znám trochu z Čech, takže občas v kontaktu jsme. Stejně jako třeba Ondrou Poživilem nebo s Alešem Padělkem. V týmu se mnou byl Slovák Miroslav Vantroba a s tím jsem se skamarádil nejvíc, to je super kluk."

Rozhodčí jsou v Anglii velmi špatní

Ve Spartě jste nastupoval na led spíše sporadicky, sbírání bodů nebylo vaším denním chlebem. V Basingstoke jste ale se 76 body vyhrál klubové bodování. V čem byl takový rozdíl?
„To je tím, že jsem teprve teď ve 25 letech zjistil, jak mám vlastně hrát hokej (úsměv). V Česku jsem si za tím nedokázal jít tak, abych byl úspěšný. Hrál jsem nějakým stylem, ale až v uplynulé sezoně jsem víc zapracoval na střílení gólů.“

Musel jste si jako klubový lídr zvyknout také na vyšší pozornost od protihráčů?
"Ani tolik ne, ale hodně záleží, proti komu hrajete. Například proti Sheffieldu, kde mají trochu bláznivého amerického kouče, to bylo vždycky celkem o život. Hráli jsme s nima čtvrtfinále play off a já hned v první třetině dostal sekeru do hlavy, koleno na koleno, hokejkou do rozkroku... A většina rozhodčích je tam opravdu špatných."

Takhle slavil tým Basingstoke Bison výhru v soutěži.Foto Grant King (5 Hole Photography)

Anglie je především fotbalová země, umí tam lidé fandit hokeji?
„Fotbal je tam samozřejmě na jiné úrovni, ale fanouškovská základna je tam i pro hokej výborná. Kdo se motá kolem hokeje, ten ho miluje. V Basingstoke jsme měli stadion, kam chodilo pravidelně okolo 1500 fanoušků, a ty lidi uměli vytvořit skvělou atmosféru. A třeba v Manchesteru chodilo na zápas klidně 4000 lidí. Na druhou stranu v Sheffieldu zase byli rádi za 500, ale pořád je to lepší než 50 lidí v Berouně.“

Sezonu zakončil Basingstoke titulem, byly oslavy hodně divoké?
„Trochu divoké to samozřejmě bylo (smích). Finálový duel jsme dohráli asi v sedm večer a s fanoušky jsme to táhli asi do půlnoci, déle už na nás řidič autobusu nechtěl čekat.“

Druhá anglická liga je poloprofesionální soutěž, dá se hokejem na této úrovni uživit?
„Jak se to vezme. Čtvrtina týmu, hlavně ti mladší hráči, samozřejmě moc peněz nedostávají. Další čtvrtina už pár liber dostává, ale stále u toho musí pracovat a nejlepší smlouvy mívají cizinci. A tím, že je liga poloprofesionální a hraje se pouze v sobotu a neděli, přes týden můžete buď chodit do práce, nebo studovat.“

Má český hokej v Anglii jméno? Je to třeba jako když do české fotbalové ligy přijde hrát Brazilec?
„To určitě ne (smích). Ale lidi kolem hokeje se samozřejmě vyznají, vědí, kdo to je Jaromír Jágr, nebo že Česko vozí z mistrovství světa medaile.“

V Kanadě bojoval proti hvězdám

V extralize jste odehrál celý ročník 2010/11 v dresu Sparty, sledujete ještě na dálku její výkony?
"Upřímně ve svém volném čase hokej moc nesleduju. Podívám se, jak hrají někteří mí bývalí spoluhráči, se kterými jsem v kontaktu. Sledoval jsem spíš Prostějov, kde hraje moje hokejové dvojče Lukáš Luňák. A pak občas sleduju statistiky některých svých bývalých spoluhráčů z Kanady.

Jordan Eberle už roky válí za Edmonton Oilers.Foto Reuters / Brad Rempel-USA TODAY Sports

V kanadské juniorské soutěži jste v Moose Jaw působil například s obráncem Travisem Hamonicem, který letos podepsal megakontrakt na 7 let za 27 milionů dolarů s New York Islanders.
"S tím samozřejmě v kontaktu nejsem, ale na to působení tam rád vzpomínám. Později, už v dresu Calgary, jsme se dostali až do finále, proti nám nastoupila Kelowna v sestavě s hráči jako Jamie Benn, Tyler Myers nebo Tyson Barrie. To bylo něco!

Proti jaké největší hvězdě jste v zámoří nastupoval?
"Pravděpodobně proti Jordanu Eberlemu. To bylo neskutečné, co tenhle hráč dokázal. Výškově byl ještě menší než já (178 cm), z celého týmu měl snad nejhorší střelu, ale vždycky dal gól."

V kapse vás teď sice hřeje nový kontrakt, ale kdyby teď přišla slušná nabídka například z české extraligy, zvažoval byste ji?
„Pro mě je teď něco takového úplně nereálné. Jsem pořád hráč Sparty, takže kamkoliv bych chtěl, tak by muselo nejdříve přijít finanční vyrovnání, a to si nemyslím, že by za mě někdo zaplatil. Šance odejít do první anglické ligy by samozřejmě byla, ale opravdu mi jde hodně o to studium, takže takhle jsem naprosto spokojený."

Vstoupit do diskuse
0