Květoslav Šimek
24. října 2014 • 11:47

Bývalý brankář Sparty a Liberce bojuje o rekord i Vůjtkovu nominaci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovenský brankář Marcel Melicherčík (27 let), který v předešlých sezonách hrával českou extraligu za Spartu a Liberec, útočí na unikátní rekord. Ve slovenské extralize už v dresu Košic nedostal gól 254 minut a 2 sekundy! Dnes může sérii stylově prodloužit na půdě rodného Popradu. Bitva dvou aktuálně nejlepších týmů slovenské extraligy pochopitelně zajímá i reprezentačního kouče Vladimíra Vůjtka, který má Melicherčíka v širší nominaci na blížící se Německý pohár (7. - 9. listopadu).



Melicherčík postupně vynuloval Nitru (4:0), Banskou Bystrici (1:0), Skalici (2:0) a slovenskou dvacítku HK Orange 20 (3:0). Překonal už své osobní maximum z české extraligy. V minulé sezoně hájil Melicherčík čisté konto v Liberci úctyhodných 224 minut a 20 sekund.

V historických tabulkách české soutěže tím poskočil na třetí místo za Vladimíra Hudáčka ze Zlína (262 minut a 51 sekund, ročník 1999/00) a Romana Turka z Českých Budějovic (232 minut, ročník 2009/10).

Slovenský rekord ovšem leží ještě výš. Trenčínský brankář Miroslav Hála držel před devíti lety nulu pět zápasů - dohromady 322 minut a 38 sekund! To znamená, že by dnes musel Melicherčík vynulovat Poprad a ještě k tomu přidat pár minut i příště.

„Je to jen statistika, moje čistá konta jsou vizitkou celého týmu,“ říkal Melicherčík pro agenturu TASR. „Mám štěstí, že chytám pravidelně, dík patří všem chlapcům. O rekord nejde, důležité je, abychom vyhrávali.“

Spolehlivé výkony brankáře Melicherčíka (6x0, úspěšnost zákroků 96,24%) neušly pozornosti reprezentačního trenéra Vladimíra Vůjtka. V širší nominaci pro Německý pohár je Melicherčík společně s Markem Čiliakem z Komety Brno, Júliem Hudáčkem ze švédského Örebra a Branislavem Konrádem z Trenčína.

„Zatím mi nikdo nevolal, o nominaci jsem se dozvěděl v týdnu v kabině,“ líčí Melicherčík. „Dostala se mi do rukou širší nominace na Německý pohár a našel jsem v ní i své jméno. Upřímně, nečekal jsem to. Protože to jsou už roky, co jsem byl na nějakém reprezentačním srazu.“

V národním dresu nemá sedmadvacetiletý gólman jediný oficiální start. „Jestli dostanu šanci a nastoupím do některého ze zápasů, budu velmi vděčný,“ netají. „Zatím jsem jen před lety jednou trénoval s klukama z reprezentace před některým z mistrovství světa a byl jako dvojka v utkání proti Švýcarsku, které se hrálo v Popradu. Máme výborné mladé brankáře, kteří se prosadili v zahraničí. Očekávání před srazem či samotným turnajem nemám.“

Vstoupit do diskuse
0