Martin Tomaides
23. března 2015 • 10:53

47 zápasů, 120 bodů. McDavid - tohle je budoucí hokejový mesiáš

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Generační talent. Chlapec, který se rodí jednou za mnoho let. NHL očekává příchod nové hokejové hvězdy, hráče, který se prý na draftu neobjevil od dob Sidney Crosbyho. Kanadský útočník Connor McDavid se během červnové aukce mladíků stane členem NHL a nikdo nepochybuje o tom, že do nejlepší ligy světa vstoupí jako jednička draftu. Tomu napovídá i právě skončená základní část OHL, kde v dresu Erie sbíral pravidelně 2,55 bodu na zápas!



Jak kličkuje, jak nahrává, jaké má hokejové instinkty. Je tak dobrý, že i soupeři často nechápou a jen zírají, co předvádí. V osmnácti letech je nejlepším hráčem soutěže, ani starší hráči se s ním nemohou měřit. Už v patnácti letech byl označen jako jedinečný talent, v OHL mu dokonce udělili výjimku a mohl nastoupit o rok dříve, než je běžné.

Tlak? Ten zná od mladých let. Každý od něj očekával, že bude vynikat, že bude nejlepší. Napovídaly tomu i další skutečnosti, už v 15ti letech například podepsal smlouvu s firmou Reebok, která mu přinesla půl milionu dolarů.

On sám dělá vše pro to, aby očekávání naplnil. V prvním roce v juniorské soutěži se stal nováčkem v roku, ve druhé už sbíral 1,7 bodu na zápas. A hlavně pracoval na své postavě, vyrostl a nabral svalovou hmotu. Přes léto pravidelně trénoval s Gary Robertsem, bývalým útočníkem NHL, ze kterého se stal tréninkový fanatik a nutriční specialista. Pod svými křídly má pravidelně taková esa jako Stevena Stamkose či P.K. Subbana.

Před startem této sezony vyprávěl McDavid novinářům o svém setkání se Sidney Crosbym, nejlepším hokejistou současné doby. "Potkali jsme se jednou, díval jsem se na něj s téměř posvátnou úctou," vykládal pro sbanation.com. A kapitán Pittsburghu taky moc dobře ví, kdo to je McDavid. Když viděl nahrávky s uměním příští hokejové star, měl jasno. "Připomíná mi mě samotného," dodal.

Mnoho tlaku osmnáctiletému hráči neubral ani další šutér současné doby, John Tavares z NY Islanders. "Jen ten způsob, jakým se na ledě dokáže pohybovat, to jsem nikdy u nikoho neviděl," žasl.

Tým Erie Otters, za který McDavid hraje, vede z manažerského křesla Sherry Bassin, chlapík, který se v hokejovém světě pohybuje přes 50 let. Nerad srovnává hokejisty, proto použil pro svůj klenot jiný popis. "V NHL by teď klidně nasbíral 70 bodů za sezonu. Nebude to jen dobrý hokejista, bude to hráč, který potáhne celou organizaci," chválil.

Porovnání ostatních v posl. juniorské sezoně:

Connor McDavid - OHL (Erie) - 47 zápasů, 120 bodů (průměr 2,55)

Sidney Crosby - QMJHL (Rimouski) - 62 z., 168 bodů (2,70)

Wayne Gretzky - QMJHL (Sault Ste.) - 64 z., 182 bodů (2,84)

Jaromír Jágr - Kladno - 35 z., 84 bodů (2,4)
* za juniory hrál pouze do 16 let

Mario Lemieux - QMJHL (Laval) - 70 z., 282 bodů (4,02)

Joe Sakic - WHL (Swift Current) - 64 z., 160 bodů (2,5)

Základní části OHL o víkendu skončila, McDavid bodování ligy nevyhrál, ale to jen kvůli tomu, že v průběhu sezony několik týdnů laboroval se zraněním, v bitce si zranil ruku. Přesto má na svém kontě neskutečná čísla, během 47 utkání posbíral 120 bodů (44+76), třetí v bodování ligy skončil jen o 9 bodů. Vítězný Dylan Stromne ale odehrál o 19 utkání více...

A co česká konkurence v podání Pavla Zachy? Jeho ročník v dresu Sarnie Sting byl lehce rozporuplný. Zvykal si na nový styl, trápilo ho zranění i suspendace. Odehrál jen 37 utkání a v nich si připsal 34 bodů. Celkem skončil v bodování na 144. místě. Ale průměr 0,92 bodu na zápas nezní vůbec špatně.

Ale i kdyby odehrál celou sezonu ve zdraví, pozici jedničky na draftu NHL v roce 2015 by urval těžko. Jméno McDavid zazní jako první. Oprávněně.

Vstoupit do diskuse
0