Jiří Punčochář
4. dubna 2016 • 18:50

Euforie ve znojemském hledišti: Vyprodáno jako na Jágra

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejová sláva ve Znojmě se posunula zase o stupínek výš. Ve svém prvním finálovém zápase v nejvyšší soutěži v historii klubu zapsali Orli i první vítězství, když v souboji o titul v mezinárodní EBEL porazili Salcburk 5:3 a vyrovnali stav série na 1:1. Tribuny tamního stadionu se podařilo vyprodat po bezmála dvanácti letech!



Až do časů, kdy tam dorazil Jaromír Jágr , se museli vrátit kronikáři znojemského hokeje při pátrání, kdy naposled ve městě vzbudil zápas Orlů takový poprask jako včera. Vyprodané hlediště naposled přihlíželo utkání Znojmo-Kladno (3:4) 31. října 2004, tehdy se na Jágrovu partu přišlo podívat 5500 fanoušků. Taky se stálo ještě za tribunou ve trojstupu, posedávalo se po schodech a při tlaku domácích nebylo slyšet vlastního slova.

Ta doba se opakuje ve finále mezinárodní soutěže EBEL, v němž se Znojmo pokouší titul vyrvat jeho obhájci ze Salcburku. Do hlediště se sice vejde po úpravách už „jen“ 4800 diváků, plný dům ale vytváří stejně působivou kulisu.

„Až takovou, že to na nás možná na začátku zápasu bylo moc,“ připustil znojemský trenér Jiří Režnar. Jeho svěřenci stejně jako v prvním zápase série prohrávali o dvě branky, tentokrát ale dokázali skóre otočit. Mohutný tlak v poslední třetině přinesl Orlům výhru.

Z atmosféry běhá mráz po zádech

„Je mi pětatřicet let, hrál jsem finále za Košice a za Vítkovice a stejně jsem takovou atmosféru jako tady ještě nezažil. Běhá z toho mráz po zádech. A to u nich i u nás. Fakt je to super,“ rozplýval se útočník Roman Tomas. Při zmínce o posledním vyprodaném zápase s Jágrovou účastí se rozesmál: „Přiblížili jsme se k Jardovi, tak sláva. Jsem za to rád. Diváci musí přijít, vždyť finále se tu nehraje každý rok. Může se to zopakovat za deset, patnáct let. Tak ať mají lidi na co vzpomínat.“

Vzpomínky na první znojemské finále umocní i parádní průběh. Už v Rakousku v první partii Orli prohrávali 0:2, dokázali vyrovnat, ale v závěru ještě dvakrát inkasovali a padli. Taky doma po dorovnání skóre z 1:3 na 3:3 domácím zatrnulo. Hosté se urvali do brejku a Znojmo zachránila tyčka! Pak se ale na druhé straně bekhendem prosadil obránce Libor Šulák, před pár dny vyhlášený nejlepším mladým hráčem celé ligy, a výsledek pečetil v přesilovce Tomas krásnou ranou k tyči. Oslavy mohly vypuknout.

„Rozdíl v obou zápasech po našem vyrovnání byl v tom, že doma jsme se snažili dál hrát aktivně, napadat je, zároveň jejich hráče vytlačovat do stran a dávat si pozor na střední pásmo. S nimi nejde jenom čekat vzadu,“ řekl Šulák, jedna z výrazných postav znojemské defenzivy.

Takhle se hráči Znojma radovali z prvního gólu
Takhle se hráči Znojma radovali z prvního gólu

Nejen on sleduje, jak město návrat špičkových zápasů play off strhnul.

„Lidé ve městě si chtějí povídat, přejí nám, zastavují se s námi. Je to pěkné. Dokud nám nenadávají, můžeme si tuhle nebývalou přízeň užívat,“ usmíval se trenér Režnar.

Třetí zápas série se hraje zítra na ledě Salcburku, v pátek se zase vrátí do Znojma na čtvrtý duel.

Vstoupit do diskuse
0