Matěj Hejda
7. dubna 2016 • 11:30

Jeden Forsberg ničil, druhý slavil. Nejslavnější švédský klub padá

Autor: Matěj Hejda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten klub je ve světovém hokeji naprostý pojem! Švédské MODO je známkou tradice a výjimečným místem pro výchovu nejlepších hokejových talentů. Jen tak pro připomenutí. Peter Forsberg, Markus Näslund, bratří Sedinové či obránce Tampy Victor Hedman, ti všichni vyrostli ve slavném klubu ze severu Švédska. Teď však MODO prožívá černé dny své historie. V boji o záchranu v elitní soutěži v sedmém utkání v prodloužení smolně podlehlo Leksandsu IF 3:4 a spadlo do druhé ligy.  



Švédský Örnsköldsvik, kde klub MODO sídlí, je malé průmyslové město na dalekém severu. Žije tam necelých 30 tisíc obyvatel. Nic zvláštního až tamní hokejový celek. Ten za pětadevadesátiletou historii město výrazně proslavil.

V tradičním klubu nikdy nesázeli na drahé hráče ze zahraničí. Vychovají svoje a jsou v tom až ďábelsky úspěšní. Ve světovém hokeji moc takových míst nenajdete. Pro představu, takové švédské Kladno či Litvínov. Zkrátka tradiční hokejová bašta.

Letošní sezona ale pro klub znamená pokles ze slávy. MODO v sérii o záchranu proti Leksandu IF vedlo už 3:1 na zápasy, přesto nakonec nejvyšší švédskou soutěž opouští.

Trápení MODO samozřejmě nenechaly bez povšimnutí klubové legendy. Slavný hokejista Peter Forsberg, v současnosti asistent generálního manažera MODO, celému utkání dokonce přihlížel na tribuně domácí arény.

VIDEO: Podívejte se na reakci slavného Petera Forsberga      

Ne každý švédský hokejista s příjmením Forsberg bral pád MODO jako tragédii. Úsměvným paradoxem totiž byla reakce tahouna Nashvillu Filipa Forsberga, který jako odchovanec Leksandsu IF měl z postupu svého mateřského celku nepopsatelnou radost. Nutno poznamenat, že o jednadvacet let mladší Forsberg nemá se slavnějším krajanem žádné příbuzenské vztahy.

VIDEO: Podívejte se na radost Filipa Forsberga po postupu Leksandsu IF

I v Čechách nezůstal pád slavného klubu bez reakcích. Pětinásobného mistra světa Fratiška Kaberleho mladšího, jenž za MODO odehrál pět sezon své kariéry, osud klubu velice mrzí.

„Štve mě to. Prožil jsem tam jedny z nejlepších let mé kariéry.  Lidé kolem klubu jsou moc příjemní. Hrál jsem s bratry Sediny přímo v pětce, kteří byli ještě hodně mladí. Do MODO jsem se vrátil ještě v play off sezony 2004/2005, kdy jsem si zahrál s Peterem Forsbergem a Markusem Näslundem. Škoda, že jsme tenkrát nedosáhli na titul,“ vzpomíná vítěz Stanley Cupu s Carolinou.

Cesta zpět pro MODO nebude vůbec snadná. Celek z Örnsköldsviku patří k nejchudším v celém Švédsku. Navíc podle prvních zpráv bude muset výrazně snížit už rázně osekaný rozpočet, což odnese třeba ženský klub MODO, který patří k nejslavnějším v Evropě. Celek bude muset také zavřít provoz i několika tréninkových hřišť.

„MODO nikdy nebylo bohaté mužstvo, patřilo většinou k nejchudším. Vždycky žilo z výchovy mladých talentů. Musí se k tomu vrátit. Těžko říct, co propad do nižší ligy s ním udělá. Já jim jenom přeju, aby se jim dařilo a vrátili se tam kam MODO patří,“ věří kladenský odchovanec.

Osud slavného celku bude bezesporu zajímavé sledovat. I třeba ve spojitosti s počínáním českých tradičních hokejových celků podobného věhlasu. Jágrovo Kladno už pár let působí v první lize a marně bojuje o návrat zpět. Litvínov, další tradiční líheň talentů, o záchranu v extralize momentálně bojuje.

I to je jeden z obrazů moderního evropského hokeje.   

Vstoupit do diskuse
0