Martin Tomaides
25. června 2016 • 04:58

Český hokejista z Anglie o brexitu: Lidé se tu necítí jako součást Evropy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má za sebou už tři ročníky v dresu Basingstoke Bison v druhé nejvyšší anglické hokejové soutěži, takže český útočník Tomáš Karpov moc dobře britské mentalitě rozumí. Pro iSport.cz se rozhodl poskytnout svůj pohled na brexit, o kterém rozhodlo čtvrteční referendum. „Plno lidí ani nevědělo, o co jde a co by rozhodnutí o odchodu mohlo pro celou zemi znamenat," říká bývalý útočník pražské Sparty, který si v Anglii mimo jiné také dokončuje vysokou školu.



Byl jste v kontaktu i s některými spoluhráči, kterých se brexit přímo dotýká?
"Na sociálních sítích jsem viděl, jak se to mlelo a mí známí sami nevěděli. Chtěli znát názor ostatních, zkrátka nikdo pořádně netušil."

Může to mít dopad přímo i na britský hokej?
"To netuším, ale u nás ve druhé nejvyšší soutěži je to tak, že tam mohou hrát jen Evropani, nikdo ze zámoří. Nemyslím si, že by to mělo mít dopad třeba přímo na mě osobně. Otázkou budou nejspíš jenom pracovní víza."

Nemáte strach, že to bude cítit na platu?
"Těžko říct, to už je spíš ekonomická otázka a uvidí se, jak to celá Anglie vyřeší. Jasně, teď to jde dolu, ale pak to bude spíš otázka kurzu v případě, že bych si to chtěl převést sem do Čech."

Takže ani vliv na nášvtěvnost by neměl být výrazný.
"Samozřejmě když se země dostane do recese a celý ten přestup by se pořádně nezvládl, tak se může stát cokoliv. Ale myslím, že hokej tu má vytvořenou svou komunitu, není to špička jako fotbal, takže bych řekl, že hokeje by se to tolik dotknout nemuselo. Uvidíme."

Jaký je váš názor na situaci ohledně vystoupení Velké Británie z Evropské unie?
"Sledoval jsem to na dálku, svůj názor na to samozřejmě mám, ale nemůžu to ovlivnit. Zaujalo mě hlavně to, že velká část veřejnosti vůbec nevěděla, o co jde a co by to pro celou zemi mohlo znamenat."

Vy sám jste byl pro odchod, nebo pro to, aby vše zůstalo při starém?
"Asi takhle, já si nemyslím, že by Anglie co se týče ekonomické situace udělala tu chybu, že odchází. Země má obrovský export, pošramotit obchodní stránku by to nemělo. I když teď, hodiny po rozhodnutí, samozřejmě nikdo neví, jak to reálně bude vypadat. Spíš mi vadí to, že bude oslabená bezpečnost Evropy."

Narážíte počítám především na Rusko.
"Přesně tak, to se bude cítit slinější a může se stát, že i další země se budou stavět na zadní a budou chtít ven z unie, a to celku samozřejmě nepomáhá. Tímpádem může nastat destabilita a asi se naruší i soudržnost ostatních zemí, takže kdyby se něco stalo, Evropa se bude hůře bránit."

Máte pro odchod pochopení?
"Na jednu stranu ano. Rozumím, že se lidem nelíbí, že jim tam chodí cizinci, kteří jim berou dávky, ale je to přece o tom, jak si to sama země nastaví. Přesto si nemyslím, že odchod z unie nakonec zemi více ovlivní. Jen se mi zdá, že v tuto chvíli a v této době by měla Evropa zůstat jednotná."

Proč si myslíte, že k tomu vlastně došlo?
"Problém je totiž ten, že se necítí součásti Evropy a myslí si, že jsou ostrov a tím se to mění. V Anglii si totiž lidé často myslí, že je to osvobodí a že se budou mít líp." 

Vstoupit do diskuse
0