6. listopadu 2008 • 15:01

Ševc znovu oblékne národní dres

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úspěšný závěr sezony 2005/06 stačil českému hokejovému obránci Martinu Ševcovi k tomu, aby přesvědčil o svých kvalitách vedení švédského Färjestadu, a letos je díky tomu zpět v jeho službách.



V předním evropském klubu se bývalé opoře Kladna daří natolik, že obdržela pozvánku do národního týmu pro první přípravné období reprezentace spojené s účastí na turnaji Karjala ve Finsku.

Češi začnou proti domácímu Finsku>>>

Sedmadvacetiletý bek před více než dvěma lety posílil Färjestad na hostování společně s Pavlem Paterou. Odehrál osm utkání v závěru základní části a byl poté nedílnou součástí týmu, který v play off vybojoval zatím poslední sedmý titul v klubové historii.

"Mělo to určitě vliv, protože se mi tam docela zadařilo. Byla asi spokojenost na obou stranách. Byli jsme dlouhodoběji v kontaktu, mně se tam líbilo a švédský hokej mi vyhovoval. Nebyl jsem proti (nové spolupráci)," řekl Ševc ČTK a deníku Právo.

Růžička chce na Karjale zvítězit>>>

Zatímco při své první zastávce v týmu z města Karlstadu se trefil jak v základní části, tak i ve vyřazovacích bojích o titul, nyní na svou první trefu stále čeká.

"Abych řekl pravdu, tak zpočátku jsem si s tím trošku lámal hlavu, protože jsme nebyl zvyklý na gól tak dlouho čekat, ale teď už o tom nijak nepřemýšlím a nechávám to být," připustil Ševc, který z 19 zápasů zatím nasbíral šest asistencí. "Neřekl bych, že méně střílím, ale asi nemám to střelecký štěstí podobně jako celý tým. Prostě to tam nepadá," povzdechl si Ševc.

Při současném postavení na sedmé příčce má vedení klubu ke spokojenosti daleko. Aby také ne, tým došel minimálně do semifinále v osmi posledních sezonách za sebou.

"S umístěním spokojenost není, ale ta tabulka je strašně vyrovnaná. Ve dvou zápasech jsme vyloženě propadli, ale jinak myslím, že nehrajeme špatně, máme střeleckou převahu, ale nedokážeme to vyjádřit gólově," prohlásil Ševc.

Přes nepříliš dobré postavení mužstva však neměl potíže s uvolněním pro potřeby reprezentace. "S tím nebyly žádné problémy," ocenil Ševc.

V Karlstadu se mu líbí. "Je tam kam zajít. Je to pěkné město, kde žije asi 70 nebo 80 tisíc lidí. Já mám byt docela blízko centra, jen přejdu přes řeku a jsem ve městě, takže spokojenost.

S vyžitím mimo hokej není problém," pochvaloval si Ševc. Volna však stíhá využít i k výletům. "S Dominikem Graňákem, brankářem Divisem a Francouzem Treillem jsme se byli podívat ve Stockholmu. A když bude dobré počasí, plánujeme vyrazit i do Osla, protože to také není daleko," nastínil plány legie cizinců v týmu Ševc.

Za přírodou a jezery dojíždět příliš nemusí. "Největší jezero ve Švédsku je totiž právě u Karlstadu, takže tam už jsem byl. A je to tam opravdu hezký," připomněl Ševc. Na chytání ryb ho však příliš neužije. "Rybář nejsem. Ne snad, že by mě to vyloženě nebavilo, ale nevydržel bych tam sedět tři hodiny u vody bez záběru," smál se Ševc.

V minulosti působili v klubu také další čeští hokejisté Radek Hamr nebo Jaroslav Špaček. "Na Jardu vzpomínají určitě v dobrém, protože on tam přišel v dobré sezoně, kdy pak vyhráli i titul. Stejně tak i na Radka, který v klubu byl sedm let a zdomácněl tam. Dokonce tam i staví barák," prozradil Ševc.

Sám zatím nechtěl předbíhat, jak dlouho v týmu setrvá. Smlouvu podepsal na rok. "Zatím neřeším, co bude dál. Na to je, myslím, dost času a uvidíme pak v průběhu sezony nebo po ní. Bylo by příjemný, kdyby se ji podařilo zakončit znovu titulem," zasnil se Ševc.