Pavel Bárta
3. listopadu 2016 • 09:50

Dvacítka chce Kanaďana. Nastoupí v českých barvách Adam Musil?

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je možné, že za českou dvacítku nastoupí dvojitý agent. Přesněji, útočník se dvěma pasy. Adam Musil pochází ze slavného rodu, silně spjatého s českým hokejem. Sám hrál zatím jen za Kanadu, kde se narodil a kde žije. Na prosincovém šampionátu juniorů v Montrealu by však mohl nastoupit za Česko. „Tahle varianta tam je, pracujeme na ní dlouho,“ potvrdil trenér Jakub Petr.



Česká dvacítka dnes odletěla na Turnaj čtyř do švédského Göteborgu. Bude to vlastně poslední prověrka před mistrovstvím světa v Kanadě. Současný tým tvoří výhradně hráči z evropských soutěží, širší okruh kandidátů však zahrnuje zhruba čtyřicet mladíků, včetně krajánků působících v zámoří. Mezi ně patří taky Adam Musil, rodák z Delty na západě Kanady.

„Tahle varianta tam je, mluvili jsme o ní už před sezonou. Čekali jsme, jestli ještě Adam nebude za Kanadu povolaný na letní Summer Showcase, což nebyl. On sám vyjádřil chuť za nás hrát, což bylo nejdůležitější. Napřed ale dostal čas na rozmyšlenou, aby to probral s rodinou. Za Kanadu hrál, žije tam, není to pro něj jednoduché, nechtěl jsem odpověď hned v létě, když trénoval v Jihlavě. Teď už se to papírově finalizuje,“ líčí kouč Jakub Petr.

Adam Musil má slavný sportovní rodokmen. Je vnukem Jaroslava Holíka, mistra světa z roku 1972 a trenéra, který českou dvacítku dvakrát dovedl ke zlatu na juniorském šampionátu. Prastrýc Jiří Holík získal tři světové tituly a drží rekord v reprezentačních startech. Otec, bývalý obránce František Musil, vybojoval zlato na MS v roce 1985 a dlouho působil v NHL, stejně jako strýc Bobby Holík. Matka Andrea Holíková byla skvělou tenistkou.

Dvacítku čeká prověrka před MS. Koukal jsem, kolik tu je mladých, říká Kaše
Video se připravuje ...

Starší bratr David patří k nadějím Edmonton Oilers, dvakrát se zúčastnil šampionátu osmnáctiletých, stejně jako dvacítek. Adam hraje čtvrtou sezonu za Red Deer ve WHL, před rokem ho draftovalo ve čtvrtém kole St. Louis. V sedmnácti hrál na World Hockey Challenge a pak se zúčastnil Hlinkova memoriálu. V obou případech oblékl kanadský dres. Jeho startu za Česko by přesto nemělo nic bránit.

Adam Musil totiž za Kanadu nenastoupil na žádném šampionátu spadajícím pod IIHF, což je jedna z podmínek. Vedle kanadského vlastní taky český pas. „Něco podobného se řešilo už třeba v případě Dmitrije Jaškina, který se narodil v Omsku,“ připomíná manažer dvacítky Otakar Černý. „Je k tomu potřeba i součinnost hráče, protože je nutné předložit různé dokumenty jako vysvědčení ze školy, potvrzení o trvalém pobytu a podobně,“ popisuje. Některé věci hodlá doladit ještě ve Švédsku přímo s otcem hráče, který tam přiletí jako skaut Edmontonu.

Trenér Jakub Petr je ve spojení přímo s Musilem juniorem. Tuhle situaci zažil ještě jako manažer osmnáctky složené z hráčů ročníku 1994. „Absolvoval jsem to tehdy s Dominikem Volkem. Byl to ten samý případ, musely se najít zápisy utkání a tak dál. Ale Musilovi by v tomto směru nemělo nic bránit. Je tam zajímavá vazba i s Michaelem Špačkem z Red Deeru. Ovšem potřebujeme pro něj najít správnou roli v týmu a on to musí potvrdit svojí výkonností,“ podotýká.

Ještě to bude boj. Počítá se i s hráči mladších ročníků, jako jsou Škarek, Nečas, Zadina. Taky se uvidí, jak se bude vyvíjet situace kolem hráčů podepsaných do NHL. Pavel Zacha zůstal v New Jersey, na farmách nebo v juniorkách působí další hráči. „Pokud bude hrát, kde hraje, tak ta varianta padá. Nemám nic ani proti tomu zařadit mladší hráče,“ říká trenér Petr.

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud