29. listopadu 2016 • 10:25

Memoriál Ivana Hlinky bude také v Kanadě, v zámoří byla i vdova Liběna

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Srpnový Memoriál Ivana Hlinky hokejistů do 18 let se bude hrát nejen v České republice a na Slovensku, ale i v Kanadě. Ta jej uspořádá v Edmontonu v letech 2018, 2020 a 2022. Dohodli se na tom zástupci Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) se slovenským svazem a kanadskou asociací. V zámoří se vyhlášení události účastnila i vdova po slavném trenérovi Liběna Hlinková.



"Memoriál Ivana Hlinky získal obrovskou mezinárodní prestiž a jsem přesvědčen, že tato spolupráce ho posouvá na ještě vyšší úroveň," uvedl v tiskové zprávě prezident ČSLH Tomáš Král. Dohoda, která byla zveřejněna na tiskové konferenci v Edmontonu, platí do roku 2022.

Česká republika se v pořádání bývalého Světového poháru střídala v letech 1997 až 2001 se Slovenskem a od roku 2002 jej hostily obě země společně. Jako Memoriál Ivana Hlinky se turnaj hraje od roku 2004.

Kanada se pyšní tradičním velkým diváckým zájmem o mládežnický hokej. V Edmontonu se bude hrát v hlavní i v tréninkové hale týmu NHL Oilers. Systém turnaje zůstává stejný. Bude se hrát ve dvou skupinách po čtyřech, nejlepší dva týmy z každé skupiny postoupí do semifinále, zbývající čtyři celky čekají zápasy o umístění.

"Pro mladé hráče budou duely před desetitisícovým publikem velkým zážitkem a motivací pro další práci. Domluvené podmínky, které zahrnují i krátké předturnajové kempy a přípravné zápasy v zámoří, jsou navíc pro všechny účastníky velmi zajímavé. Jsem rád, že se naše kontakty se zámořským hokejem neustále prohlubují a získávají i nový rozměr," doplnil Král.

Turnaj je druhou nejprestižnější akcí kategorie do 18 let po mistrovství světa. "Memoriál Ivana Hlinky je významnou událostí z mnoha důvodů. V první řadě proto, že připomíná skvělého hráče a trenéra, který nás bohužel již opustil," uvedl prezident kanadské asociace Tom Renney.

"Vzhledem k zařazení v hokejovém kalendáři umožňuje všem účastníkům - včetně stovek skautů NHL - aby byli přítomni konfrontaci nejlepších osmnáctiletých hokejistů z různých zemí," dodal Renney. Na turnaji se v minulosti představila řada budoucích hvězd v čele se Sidneym Crosbym, Alexandrem Ovečkinem či Jevgenijem Malkinem.

Turnaj se hraje za účasti osmi zemí - Česka, Slovenska, Kanady, Spojených států amerických, Ruska, Finska, Švédska a Švýcarska. Nejúspěšnější je s dvaceti triumfy Kanada, třikrát vyhrálo Rusko (bývalý Sovětský svaz) a jednou Česko, Švédsko a USA. Češi budou letošní triumf v roce 2017 obhajovat na domácí půdě.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud