15. května 2008 • 11:53

Vrbata: Rozhodla taková haluz

Autor: ČTK
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

České hokejisty dělilo 228 sekund od postupu do semifinále mistrovství světa.



Od 53. minuty dnes ve čtvrtfinále vedli nad Švédskem 2:1, ale Marcus Nilson o čtyři minuty později vyrovnal a vynutil si prodloužení, které Seveřané i díky přesilové hře zvládli lépe.

 

"Chyběly tři minuty. Prohráli jsme buly, přišla náhodná střela na branku a spadlo to tam," litoval útočník Radim Vrbata v rozhovoru pro Českou televizi situace, po které brankář Milan Hnilička podruhé kapituloval.

 

Hned na začátku nastaveného času byl vyloučen Martin Erat a přestože Švédové při přesilovce čtyři na tři nerozhodli, šlo o klíčový moment. Česká trojice totiž nestihla vystřídat a v pokračujícím tlaku Mattias Weinhandl rozhodl. "Kluci to výborně ubránili, ale nestihli vystřídat a pak tam padla taková haluz," posteskl si útočník Phoenixu.

Českému týmu nebylo nic platné precizně provedené trestné střílení, kterým Vrbata zajistil v 53. minutě svěřencům kouče Aloise Hadamczika nadějné vedení. Vrbata se prosadil tradiční bekhendovou kličkou. "Trochu jsem se bál, protože u nich je druhým nebo třetím brankářem Tellqvist od nás z Phoenixu, takže jsem nevěděl, jestli mu to náhodou neřekl, že to dělám. Osvědčilo se to, ale teď už je to jedno," řekl autor pěti branek na šampionátu.

 

O druhý gól českého mužstva se postaral Tomáš Rolinek, který ve druhé třetině vyrovnal pohotovou dorážkou na 1:1. Pardubický útočník dokázal puk usměrnit pod padajícího Henrika Lundqvista. "Jen jsem do toho plácl, protože nebyl čas mířit. A dobře, že to skončilo v brance," popsal svůj devátý reprezentační gól v letošní sezoně.

 

Velkou zásluhu na něm měl i útočník Aleš Kotalík, jehož pokus gólman New York Rangers jen vyrazil "Aleš výborně vystřelil. Gólman se dostal na zem a já jsem to měl jednoduché. I když je pravda, že brankář byl na zemi, takže já jsem to měl dát nahoru. Šlo to pod něj a propadlo to," uvedl Rolinek, jeden ze dvou zástupců české extraligy, který do duelu zasáhl.

 

Jedním z hlavních důvodů, proč Česko čtvrtfinále nezvládlo, byla nízká produktivita přesilových her. V základní i osmifinálové skupině byly přesilovky smrtící zbraní Čechů - využili jich 37 procent. Dnes se ale proti oslabenému soupeři neprosadili ani jednou. "Měli jsme problém dostat se do jejich pásma. Když jsme se tam dostali, tak už to bylo lepší. Švédové si ale dávali pozor a dobře bránili v momentech, kdy jsme chtěli střílet," uvedl v průběhu duelu obránce Filip Kuba.

 


Čeští hokejisté vyvedli Švédsko z klidu, ale jen na chvíli

 

Chvílemi to dnes ve švédském tisku před čtvrtfinálovým utkáním hokejistů s českým týmem na mistrovství světa vypadalo, jako by se tento zápas snad ani nepočítal.

 

Útočník Robert Nilsson sebevědomě prorokoval, že Švédsko zvítězí stejně jako v nedělním vzájemném duelu 5:3 a jeho formace přitom vstřelí tři branky. A trenér Bengt-Ake Gustafsson s nadsázkou spekuloval o tom, že nejlepším semifinálovým soupeřem by byli Norové - ovšemže v případě, že by dokázali senzačně porazit domácí Kanadu. Průběh utkání a český výkon ve druhé třetině a v úvodu závěrečné části však donutily Švédy vrátit se na zem a po vedoucí české brance sedm minut před koncem o semifinále nikdo nahlas raději nemluvil.

 

Také na adresu českého gólmana Milana Hniličky, o němž severští novináři před utkáním neřekli dobré slovo, nezazněla v komentářích v televizi, rozhlase a v internetových onlinových reportážích snad žádná kritická poznámka.

 

Po třech minutách prodloužení se však tón komentářů změnil. Morálka týmu byla podle většiny komentářů fantastická, Švédsko vyhrálo zaslouženě a Hnilička předvedl pochybný výkon.

 

Za hrdinu utkání byl označen Mattias Weinhandl, střelec rozhodující branky v prodloužení. "Je dobře, že to máme za sebou, proti Kanadě nás čeká další těžký zápas," komentoval Weinhandl krátce švédské vítězství. "Podařilo se nám stmelit mužstvo a k tomu máme za sebou výborného brankáře, který dodává klid všem hráčům," řekl další útočník Nicklas Bäckström.

 

Vzhledem k téměř letnímu počasí a časovému posunu mezi Evropou a Kanadou není hokejová horečka mezi severskými fanoušky na takovém stupni jako obvykle. Páteční semifinálový zápas Tre Kronor s Kanadou to však může změnit.

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud