7. května 2009 • 23:25

Eliáš: Za prohru si můžeme sami

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté opět nebudou mít možnost bojovat o jednu z medailí na světovém šampionátu. Nad jejich síly byla ve čtvrtfinále stejně jako loni v Kanadě reprezentace Švédska. "Dnes byli Švédové lepší," řekl Patrik Eliáš.



Potřetí za sebou tak budou sledovat boj o medaile maximálně v televizi. Přestože v zápase za stavu 1:2 trefili dvakrát tyč, po porážce sportovně přiznali, že prohráli zaslouženě. Seveřané podle nich byli prostě lepší.

"Dnes byli Švédové lepší. Výmluvy jdou stranou, je to celé na nás," řekl útočník Patrik Eliáš, který sám jednu tyčku trefil. "Poslední léta se na smůlu vymlouváme až dost. Hlavní rozdíl byl v přesilovkách," řekl Eliáš v rozhovoru pro Českou televizi krátce po utkání.

I přes dvoubrankovou ztrátu po dvou třetinách se zdálo, že gól Petra Čajánka ze 49. minuty na 1:2 může zlomit vývoj celého zápasu. "Určitě nám ten gól pomohl a dostal nás do hry. Kuba Štěpánek pak navíc předvedl fantastický zákrok," chválil mladého brankáře Eliáš.

Přesto však přišel třetí úder Švédů, kteří ukončili veškeré naděje českého týmu na zvrat. "Nebyli jsme tam dost důrazní, nechali jsme tam hráče, aby jel až z vlastní třetiny, a nijak mu to neztížili," přiznala opora New Jersey Devils.

Český obrat se nekonal, na turnaji končíme »

Ocenil zároveň hru soupeře, která se však dala dopředu tak trochu očekávat. "Na naši pětku hráli agresivněji na Jardu (Jágra), ale my se tomu vůbec nedokázali přizpůsobit, abychom si sami vytvořili více prostoru nebo pak nějaký i pro něho," uvedl Eliáš.

Dalším smolařem, který pálil pouze konstrukce branky za zády švédského gólmana, byl zadák Marek Židlický. Od horní tyčky se navíc puk odrazil jen pár centimetrů před brankovou čáru. Ke gólu na 2:2 tak chybělo opravdu málo.

"Těžko se o tom mluví. Chybělo nám více štěstí. Dali jsme jen jeden gól. A ještě v oslabení. Měli jsme se možná víc tlačit do brány, ale teď nemá cenu říkat, co bylo špatně. Prostě jsme prohráli," shrnul Židlický.

Sami Švédové naopak v přesilovkách dvakrát udeřili a v průběhu druhé třetiny se dostali do vedení 2:0. Nejprve se v přesilovce pět na tři trefil Mattias Weinhandl, po něm pak v klasické početní výhodě Dick Tarnström.

Mnohá rozhodnutí sudích a případná následná vyloučení se však zdály být přinejmenším spornými. "Je to těžké, v každém zápase měli jiný metr. Kdyby to bylo jako v NHL, kde se píská všechno, tak to beru. Tady však byly hrozné rozdíly," zlobil se Židlický, který se ale nechtěl na rozhodčí vymlouvat. "Je prostě konec, všechny nás to hrozně mrzí," řekl.

Podle dalšího útočníka Tomáše Rolinka rozhodla druhá třetina, v níž si Švédové vytvořili dvoubrankový náskok. "Švédové nám dali dva góly v přesilovkách, my se naproti tomu málo tlačili do šancí," podotkl Rolinek.

Češi tak musí čekat další rok, aby mohli navázat na zisk stříbra z MS 2006 v Lotyšsku. "Každá porážka bolí a těžko se o tom mluví. My jsme si hodně věřili, že Švédy porazíme a půjdeme dál," dodal Rolinek.

Pro český tým turnaj skončil ve čtvrtek v noci a řada hráčů jen několik hodin po skončení čtvrtfinálového duelu vydala autobusem domů. Někteří, jako například Jaromír Jágr, se do Prahy přesunou letecky v pátek dopoledne.

Vstoupit do diskuse
5

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud