9. května 2009 • 03:00

Vychytal nás! Pro nemocnou matku

Autor: Michal Langr, Blesk
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Musel zastavit Jágra, Eliáše, Kotalíka, Židlického... A přitom se jistě nemohl zbavit smutných myšlenek. Hrdina švédského týmu, brankář Jonas Gustavsson (24), má doma vážně nemocnou maminku.



„Má dohodu s trenérem, že kdyby se jí přitížilo, okamžite odletí,“ říká švédský novinář Mattias Ek.

Nedejbože se tak může stát, že místo zápasů o medaile bude muž, který do nich tým Tre Kronor poslal, doma v Danderydu u Stockholmu. Ve čtvrtek byl ale na ledě a v klíčovém duelu šampionátu proti Česku zastavil 33 střel.

Vítězství jistě patřilo i Gustavssonově mamince. Osud je k němu nemilosrdný, už před třemi lety mu umřel táta. Jen na ledě zažívá gólman dobré časy. Sezonu začínal jako náhradník ve Färjestadu, elitním týmu švédské ligy.

Postupně se propracoval na místo jedničky a dotáhl to až do mužstva se třemi korunkami na hrudi. Mezi Švédy je vedle útočníka Linuse Omarka objevem roku. Není divu, že přitahuje pozornost skautů z NHL.

„Pár týmů se o mě zajímalo, uvidíme. Určitě chci v létě odejít za moře,“ říká obrovitý brankář, jenž si kvůli svým 191 centimetrům vysloužil přezdívku Monster. Hodně o něj stojí Toronto.

„Líbí se mi, má tradici, potenciál,“ říká Gustavsson. Protože nebyl draftován a pro pokročilejší věk už je v NHL veden jako volný hráč, může si vybírat.

„V létě si udělám výlet do Ameriky. Projedu si města a proklepnu kluby, které mají zájem. Pak se rozhodnu.“

Vstoupit do diskuse
1

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud