Miroslav Horák
10. května 2009 • 02:00

Shane Doan: Komplexy? Nemáme!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nemohlo přijít drásavější vyvrcholení, libují si pořadatelé mistrovství světa v hokeji. Tečka turnaje nabízí příběh o velké odplatě. „Žádnými komplexy z Rusů netrpíme,“ varuje sbornou Shane Doan, útočník Kanady.



Finále Kanady s Ruskem (20.15) slibuje revanš za loňský thriller v Quebeku. Javorový list v domácím prostředí padl v 4:5 v prodloužení. Dopadne msta?

Kanada je nažhavená. Předchozích osm bitev pro ni znamenalo jen pouhou přípravu na velký den rozsudku. Dnešní finále je v zámoří zřejmě sledovanější událostí než to loňské, které se přitom konalo na kanadské půdě. Dvakrát po sobě se zhroutit s Ruskem a brát jen stříbro? To parta kouče Ruffa jistě nedopustí!

Finále rozhodují gólmani. Vaší výhodou je, že Ilju Bryzgalova dobře znáte z Phoenixu, víte o jeho minusech. Poradíte spoluhráčům, jak na něj?
„Nejsem velkým specialistou na brankářskou techniku, ale něco jsem na tréninku s ním postřehl. „Bryz“ je velký gólman, ale hodně pohyblivý. Nedělá mu problém sklánět se pro střely po ledě. Nemá význam zkoušet to na něj kombinací až do branky. Tak se úspěchu nikdy nedobereme. Chce to vyvinout velký tlak na branku, vytvářet před ním shluk, zmatek a hledat puk na dorážky. To by mohla být účinná taktika.“

Rusko loni slavilo v Kanadě velké vítězství. Nemáte z něj náhodou komplex?
„Na to jsme tady natolik zkušení hráči, že žádnými komplexy netrpíme. Mám na mysli třeba Dany Heatleyho, nebo i sebe. A co se týká našich nováčků, tak oni žádnou zkušenost s porážky s Ruskem v rozhodujícím utkání nemají. Naopak, oni si moc dobře pamatují, jak Rusko stabilně poráželi na mistrovství světa juniorů. Sebevědomí tak mají dostatek. Rozhodně se nepodělají strachy, až uvidí živého Kovalčuka.“

Rusko chce získat double, povedlo by se mu to poprvé od let 1989, 1990. Co o jejich týmu ještě víte?
„Mají prostě skvělý tým. V prvních zápasech v Bernu byli jednoznačně nejsilnější ze všech. Každý hráč v každém zápase dokazoval, že nemá problém přehrát kohokoliv. A jestliže se o Kanadě v Klotenu tvrdilo, že je neporazitelná, to samé platí o Rusku tady v Bernu.“

Zajímavé je, že dvě zlaté medaile jste vyhrál na širokých kluzištích a loni v Quebeku na úzkém triumfovala sborná…
„Za poslední roky je to snad největší paradox ve světovém hokeji. Možná je to zvláštní, ale na evropských kluzištích se my Kanaďané cítíme velice komfortně. Na malém hřišti sice odehrajeme ročně devadesát, možná sto zápasů, ale pak přijde Rusko a porazí nás na něm… Hlad po zlatu zkrátka dělá divy.“ (usmívá se)

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud