11. května 2009 • 16:09

Experti: Rusové vyhráli zaslouženě

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nádherný souboj dvou vyspělých týmů, které se po zásluze dostaly do finále, viděli v neděli hokejoví experti. Hokej, který předvedli Kanaďané s Rusy, je podle nich hrou, s níž budou slavit úspěchy ještě i další roky.



V bruslení, pracovitosti a obětavosti jsou totiž napřed oproti zbytku světa.

"Bylo to nádherný finále, parádní hokej. Oba týmy se tam dostaly naprosto zaslouženě. Bylo v tom obrovské nasazení a hodně bruslení. Kanada byla sice lepší, měli asi i více šancí, ale vyhráli Rusové," shrnul bývalý reprezentační útočník Jaroslav Holík.

Byl by zároveň rád, kdyby ve finále našli ponaučení i čeští hokejisté. "Tak bych si představoval náš nároďák, abych viděl i ty úplně největší hvězdy padat do střel a chodit tam, kde to nejvíc bolí," zdůraznil známý hokejový kritik.

Líbilo se mu hlavně obrovské nasazení a skvělé bruslení. "Technicky můžeme být klidně pořád lepší, i v mnoha dalších sportech, ale neumíme se pořádně vydat. Důležité je také to obětování se pro mužstvo a obětování svého ega," vyjmenoval hlavní rozdíly Holík.

Z celkového pohledu ho světový šampionát nenadchl. Nelíbí se mu, že na něm hraje tolik mužstev. "Potom je kvůli tomu i tolik zápasů, které mají jasného favorita, ale hokejově za moc nestojí.

Kvůli penězům tam ty ostatní mužstva asi musí být, ale starý systém třeba jen s osmi týmy by byl zajímavější. Bylo by to mnohem vyrovnanější a určitě by bylo více těžkých a kvalitních zápasů," prohlásil Holík.

Nadvláda sborné a Kanady bude podle jeho názoru dlouhodobějšího rázu. "Rusko dá dohromady kvalitativně nejlepší mužstvo, z Kanady zase mohou jet jakýkoliv hráči, a stejně půjdou vždycky daleko. Jedou totiž hráči, kteří opravdu chtějí jet a mají chuť bojovat. Umí do toho dát opravdu těch 100 procent, ne jen kecat o 120, což je přece stejně blbost," řekl Holík.

Rusko se podle něho poučilo, ale také mu to dlouho trvalo. "Mladí hráči dobře poznali za těch 15 let, co to Rusové nevyhráli, že se musí podřídit týmu. A Bykov si to umí dobře poskládat, egoisty nebere. Stačí se podívat třeba na Jašina. To je sice jeden z úplně nejlepších hráčů, kteří v jejich lize jsou, ale velký egoista, tak ho nevzali," připomněl Holík.

Myslí si také, že je opravdu nejvyšší čas přestat žít jen z minulosti.

"Stačí se podívat na Američany, jak měli mladý tým. Tady se berou starší hráči, kteří jsou mnohdy přeplácení. Já si myslím, že být v tom týmu pět až šest zkušených a kolem nich mladí kluci, tak by skončili stejně. Získali by však zkušenosti, když by hráli delší dobu v nároďáku, a pak to třeba za dva nebo tři roky vyhráli," uvedl Holík.

Byl by pro, aby reprezentační kouč byl vázán pouze povinnostmi u národního týmu a netrénoval v žádném klubu.

"Trošku mi vadí, že Vláďa (Růžička) má na starosti i Slavii. Podle spousty lidí to v současnosti nemůže dělat nikdo jiný, ale ten trenér by měl mít jen národní mužstvo a žít pro něj celý rok. Jezdit do Ameriky, mluvit s hráči," tvrdí Holík.

"To je však jen můj pohled na věc. Je to asi hlavně sousto pro novináře a otázka pro výkonný výbor svazu," dodal. Podobně viděl nedělní finále šampionátu v Bernu i bývalý dlouholetý útočník klubů NHL Miroslav Fryčer.

Také podle jeho názoru do boje o zlato po zásluze došly nejlepší celky turnaje.

"Kdyby to nebylo finále, zasloužily by si oba mančafty po bodu, ale vyhrát musel jeden a Rusové měli jen více štěstíčka. Bylo to ale překrásné finále dvou hokejových velmocí, které potvrdily, že momentálně dominují hokejovému světu," konstatoval Fryčer.

Lepší týmy podle něho na šampionátu nebyly. "Rusko i Kanada těží ze systematické práce s mládeží. Mají obrovskou základnu, skvělé zázemí a podmínky pro hokej. Jsem ovšem v úžasu z toho, jak hráči celých 60 minut dokáží bruslit. A to mají za sebou celou dlouhou sezonu a případně v hlavách zklamání z vyřazení v NHL. Ale očividně už od útlého mládí s hráči pracují a systematický program se jim jednoznačně vyplácí. Nastolili správný trend, moderní hokej momentálně určuje Kanada s Ruskem," tvrdil Fryčer.

Podle Fryčera šlapou oběma finalistům na paty ještě Švédsko a USA, tedy třetí a čtvrtý tým šampionátu. "Poměru sil v současném hokeji odpovídá umístění na mistrovství světa," mínil Fryčer, který je přesvědčen, že Česku zbytek světa uniká zejména díky skvělému pohybu po ledě.

"Vidím jeden velký rozdíl, a tím je bruslení. A nemluvím jen o mistrovství světa. Toho si všimnete i během turnajů Euro Hockey Tour v sezoně, kde třeba Švédové dovezou mladý a nezkušený manšaft, ale všichni hráči skvěle bruslí. Podívejte se na draft a tam je v první třicítce sedmnáct Švédů. Je to nepochybně už výchovou od nejmenších dětí," upozornil Fryčer.

Co tedy podle něho třeba zlepšit v českém hokeji především? "Samozřejmě, že je to složitá otázka, ale chce to podchytit už v prvopočátku. Zaměřit se na bruslení, od přípravky s dětmi bruslit a bruslit. Rozdíly se totiž začínají projevovat už i v mládežnických kategoriích," dodal Fryčer.

Účastník 12 mistrovství světa a čtyř olympijských turnajů Josef Černý považuje finále za naprostý vrchol šampionátu.

"Utkání nabídlo vše, co nabízí současný moderní hokej. Útočnou hru, pohledné akce i výborné výkony v obraně. Čekal jsem sice, že se prosadí Kanada, ale tentokrát narazila na dokonale připravený ruský tým, jenž hrál nesmírně disciplinovaně. Měl ve svých řadách hvězdy, které se obětovaly ve prospěch týmového ducha. Rusko získalo titul naprosto zaslouženě," uvedl bývalý útočník.

Výhrady měl k přísnému a mnohdy odlišnému metru rozhodčích. "Je v pořádku, že trestají hrubou hru. Ale často také vylučovali za pouhý osobní kontakt. V tom vidím krok zpět," podotkl Černý.

Ani jemu se podobně jako Holíkovi nezamlouvá současný hrací model MS. "Je v něm hodně zápasů nezajímavých. Měl by se snížit počet mužstev. Nebo pozměnit herní systém tak, aby vedl k větší atraktivitě. Kvalitní a dramatické zápasy nabídl až závěr šampionátu," dodal Černý.

Český tým podle bývalého reprezentanta doplatil na neproduktivní koncovku.

"V rozhodujícím utkání proti Švédsku nám chybělo štěstí a možná více klidu v zakončování. Šancí jsme měli dost. Rozhodně ale nelze všechno svádět na neproduktivní hru Jágra. Sice vzal neúspěch na sebe, ale hokej byl a je kolektivní hra. Proto souhlasím s trenérem Růžičkou, že podíl na výsledku má celý tým," poznamenal Černý.

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud