Zdeněk Janda
25. dubna 2014 • 08:25

VIDEO: Špaček na tréninku ve svém živlu. Tak vole počkám, ne?!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE ŠVÝCARSKA | Když se mu něco nelíbí, rozhodně si to nenechá pro sebe. Pro jeho upřímnost a hokejový cit ho velebí v Plzni. A teď i v reprezentaci. Někdejší hokejový obránce Jaroslav Špaček, olympijský šampion z Nagana a trojnásobný mistr světa, si užívá roli asistenta hlavního kouče Vladimíra Růžička. „Moc mě to chytlo,“ přiznává. I při trénincích je hodně slyšet, což ostatně můžete vidět i na videích z tréninku ve Švýcarsku…



Při loňském zlatém tažení extraligové Plzně byl nepostradatelným faktorem. Hlavně proto, že se nebál „zpucovat“ i ty největší hvězdy včetně Martina Straky. „Chci být k hráčům rovný. Nemám rád, když se kolem toho jen tak obchází. Ale říkám to všem narovinu,“ tvrdí bývalý obránce, jenž západočeskému týmu dokonce pomohl i ve finále přímo na ledě.

Národnímu týmu pomáhá „pouze“ ze střídačky. Ale rozhodně není jen pasivním pozorovatelem, rovněž při trénincích má neustále co říct. Pokud se mu něco nelíbí, akci ihned zastaví a hráčům promluví do duše.

Když se Špačkovi něco nelíbí, není problém zvýšit hlas.
Video se připravuje ...

„Takhle to nejde! Když to křídlo tam nemůže jít, tak vole počkám, ne?“ říkal například včera zvýšeným hlasem při jednom ze cvičení v obranném pásmu.

„Je důležité si toho hráče, když se něco dělá, hned zastavit. A říct mu to. A je jedno, jestli je to hvězda, nebo ne. Někdy právě ty hvězdy dělají větší chyby než hráči ze třetí nebo čtvrté pětky,“ vysvětloval 40letý Špaček, jenž si spolupráci se šéfem Růžičkou a druhým asistentem Ondřejem Weissmannem mimořádně pochvaluje.

„Funguje to s nimi fantasticky, doplňujeme se. Hlavně od nich cítím, že nejsem někde odstrčený,“ kvituje to zadák s 880 starty v NHL. Dnes od 19.45 hodin si ve Švýcarsku stoupne na střídačku při přípravě s místní reprezentací.

Jak to udělat správně? Vyučuje sám Jaroslav Špaček.
Video se připravuje ...

„Teď nastávají daleko větší testy, které nás ještě víc prověří,“ řekl o mimořádně nepříjemném soupeři. Reprezentace zatím vyhrála všechny čtyři přípravné duely (dva s Dány, dva s Nory), ale Švýcarsko přeci jen vykazuje vyšší kvalitu.

Špačka těší i nadšení, s nímž nové tváře v reprezentaci k zápasům i treninkům přistupují. „Otevírá se před nimi mimořádná šance," naznačuje, že řada z nich má reálnou šanci to dotáhnout až na světový šampionát v Bělorusku.

Reprezentanti poslouchají pokyny trenérů.Foto Zdeněk Janda (Sport)

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud