Zdeněk Janda
19. května 2013 • 12:11

Strůjce švýcarského zázraku Simpson: Lidé mohou být na hráče hrdí!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE STOCKHOLMU | Švýcarsko se utápí v slzách štěstí. Od trenérů, hráčů i prezidenta země zní slova jako neuvěřitelné, báječné, famózní... Švýcarští hokejisté postupem do dnešního finále (od 20.30 hodin se Švédy) pobláznili celou zemi. „Myslím si, že všichni lidí na ten tým mohou být pyšní,“ rozplývá se kanadský kouč Sean Simpson. Ďábelskou jízdu chce se svým týmem dokonat i dnes.



Už na ledě se při hymně po skalpu Američanů v semifinále (3:0) všichni hráči chytili kolem ramen. Stejně jako členové realizačního týmu. „Bojujeme jeden za druhého. V tom je naše největší síla. Jsme prostě jedno mužstvo,“ říkal trenér Simpson, jenž Švýcary vede od roku 2010. A teď prožívá pohádku.

„Když jsme tady na turnaji poráželi favority, někdo mohl říct, že to bylo štěstí. Ale to už teď nikdo říct nemůže. Náš tým prokazuje obrovskou sílu,“ říkal i Ueli Maurer, prezident švýcarské konfederace. Také nejvyšší představitel země dorazil do Stockholmu, u tak významného úspěchu nemůže chybět.

Po utkání trpělivě odpovídal na dotazy žurnalistů ze všech možných zemí. „Pro náš malý stát je to velká věc. Pochopitelně o to víc teď držíme při sobě. Je to významná událost pro celé Švýcarsko,“ říkal sympatický menší pán, jenž do haly dorazil pouze s jedním spolupracovníkem, jinak kolem něj nebyla vůbec žádná ochranka...

Ueli Maurer, prezident švýcarské konfederace, odpovídá novinářům Ueli Maurer, prezident švýcarské konfederace, odpovídá novinářůmFoto Zdeněk Janda

Dlouho čekal, než trenér Simpson zodpoví všechny otázky na tiskové konferenci, a potom se srdečně objali. „Všichni lidé ve Švýcarsku mohou být na ten náš tým pyšní. My jsme za to šťastní, děkujeme i za tu podporu,“ vykládal trenér, jemuž se podařilo vytvořit dokonale fungující mašinu, s níž si zatím nikdo na turnaji nedokázal poradit.

Prostřednictvím sociální sítě Twitter už krajanům poblahopřál mimo jiné i tenista Roger Federer, nejslavnější švýcarský sportovec.

A v čem tkví ta švýcarská proměna? Vždyť v minulé sezoně byli Švýcaři jedenáctí a moc nescházelo k tomu, aby vedení federace realizační tým kompletně rozprášilo. A vidíte, co teď mužstvo předvádí... „Rozdíl je v tom, že letos se nám podařilo dotáhnout k vítězství i těsné zápasy, které jsme předtím ztráceli. To je ta největší proměna,“ myslí si kouč Simpson.

Dnes od 20.30 hodin ho čeká životní zápas. Stejně jako celý tým. Země je na nohou. Vyjde i poslední krok? Ale i tak je jasné, že ve Švýcarsku se bude ještě dlouho, hodně dlouho slavit...



Trenér hokejistů Švýcarska Sean Simpson udílí svému týmu rady
Trenér hokejistů Švýcarska Sean Simpson udílí svému týmu rady

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud