18. dubna 2014 • 11:53

Růžička zúžil kádr. Na MS nepojede Gulaši, Svačina ani Vincour

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z širšího kádru hokejové reprezentace připravující se na mistrovství světa vyřadil trenér Vladimír Růžička po dnešním tréninku v pražském Edenu čtyři hráče a zraněného Ondřeje Romana. Spolu s ním v kádru končí obránce Michal Gulaši a útočníci Petr Pohl, Tomáš Vincour a Vladimír Svačina. Nově se do přípravy na šampionát v Minsku zapojilo trio hráčů pražské Sparty - útočníci Tomáš Rolinek, Jan Buchtele a obránce Jakub Krejčík.



Vítkovický forvard Roman se zranil minulý pátek v Děčíně v duelu s Dánskem, v tomto týdnu kvůli problémům s kotníkem netrénoval a vynechal zápasy v Havlíčkově Brodu s Norskem. Podle zpráv lékařů se nestihne dát do pořádku, aby měl šanci bojovat o mistrovství světa.

"Dostali jsme zprávu, že je to špatné a nemůže pokračovat. Je to zhruba na čtrnáct dnů," řekl novinářům Růžička. Uvažování o dalším zúžení kádru bylo podle něj hodně těžké, protože si výkonnost všech hráčů ve dvou utkáních s Dány a Nory pochvaloval. U útočníků prý rozhodoval i přetlak pravých křídel.

"Je to pro nás trenéry taková nepříjemná věc. Řešili jsme to včera celý večer. Teď to potkalo tyto hráče, za chvilku to budou zase jiní," prohlásil Růžička k vyškrtnutí karlovarských Gulašiho s Pohlem, Svačiny z Vítkovic a Vincoura z Kazaně.

V kádru před dalšími zápasy Euro Hockey Challenge, které Češi sehrají příští týden v pátek a v neděli ve Švýcarsku, zůstává sedmadvacet hráčů - tři brankáři, devět obránců a patnáct útočníků. Ti se budou hlásit v Edenu opět v pondělí odpoledne.

"Do Švýcarska nás pojede pětadvacet. Bude to určitě Tomáš Rolinek, jsme domluvení, že bude trénovat, ale místo zápasů ve Švýcarsku chci, aby si odpočinul. Ani u toho druhého hráče ale neznamená, že bychom ho vyřazovali, když nepojede," uvedl Růžička.

Rolinek byl v roce 2010 kapitánem týmu, který získal pod Růžičkovým vedením titul na šampionátu v Německu. Podle Růžičky je ale předčasné mluvit o tom, jestli bude 'céčko' opět nosit. "Je hráč, který je hrozně zkušený, obrovský bojovník a srdcař. Na to také přihlížíme, nemůžeme mít jen hráče, kteří jsou dopředu. Je výborný do oslabení," popsal Růžička hlavní přínos útočníka Sparty.

Dnes v tréninku zabránily problémy se zády útočníkovi Michalu Vondrkovi, který nehrál ani ve čtvrtek s Norskem. "Říkal, že to vypadá o hodně líp než včera. (Fyzioterapeut) Michal Truc mu to dává dohromady a v pondělí by už to mělo být dobré," doplnil Růžička.

Do nominace před šampionátem počítá Růžička ještě i s hráči Lva Praha a dalšími finalisty z evropských soutěží i extraligy. Zjišťuje také situaci v zámoří, odkud má zatím příslib startu jen od útočníka Jiřího Hudlera z Calgary a čeká na vyjádření Jaromíra Jágra z New Jersey.

"Dneska to chci ještě obvolat. Nemůžeme se zatím vůbec dovolat Zbyňka ani Milana Michálka, já ani (asistent) Jarda Špaček," podotkl Růžička. Čeká i na vývoj v nižší AHL, kde mohou být po víkendu volní útočník Roman Horák z farmy Edmontonu v Oklahoma City či obránce Michal Jordán ze záložního týmu Caroliny v Charlotte. "Ještě uvidíme, je to taky alternativa," zvažoval možnost testu talentů na generálce před MS, kterou budou na začátku května Oddset Hockey Games ve Stockholmu. Šampionát v Bělorusku začne 9. května.

Kádr českých hokejistů v pokračující v přípravě na MS:

Brankáři: Pavel Francouz (Litvínov), Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL), Alexander Salák (Petrohrad/KHL)

Obránci: Lukáš Kovář, Tomáš Kudělka (oba Vítkovice), Bohumil Jank (Hradec Králové), Jakub Krejčík (Sparta Praha), Tomáš Linhart (Třinec), Vojtěch Mozík (Plzeň), Ondřej Vitásek (Liberec), Jan Kolář (Doněck/KHL), Tomáš Mojžíš (Slovan Bratislava/KHL)

Útočníci: Tomáš Nosek, Lukáš Radil, Tomáš Zohorna (všichni Pardubice), Tomáš Filippi, Jakub Valský (oba Liberec), Jan Buchtele, Tomáš Rolinek (oba Sparta Praha), Martin Růžička (Třinec), Martin Zaťovič (Karlovy Vary), Roman Červenka (Petrohrad/KHL), Lukáš Kašpar (Doněck/KHL), Robert Kousal (Podolsk/KHL), Jakub Petružálek (Kazaň/KHL), Radek Smoleňák (Chanty-Mansijsk/KHL), Michal Vondrka (Slovan Bratislava/KHL).

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud