23. dubna 2014 • 11:57

Růžička se na MS musí obejít bez Michálků, Hemského i Židlického

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obránci Marek Židlický z New Jersey, Zbyněk Michálek z Phoenixu ani útočníci Milan Michálek s Alešem Hemským z Ottawy po sezoně v NHL českou hokejovou reprezentaci na mistrovství světa v Minsku neposílí. Oznámil to dnes kouč Vladimír Růžička, jenž doufá v posily z Tampy Bay, která v úterý vypadla v prvním kole Stanleyova poháru.



V týmu Lightning působí útočník Ondřej Palát a obránci Radko Gudas s Andrejem Šustrem, ale adept na nejlepšího nováčka sezony Palát se vrátil do hry po zranění a ze stejného důvodu v úterý při porážce s Montrealem nenastoupil Gudas .

"Mluvil jsem s nimi už předtím a posílají se tam všechny náležitosti, aby byli uvolněni, takže uvidíme," uvedl Růžička, který má zatím jedinou jistou posilu z NHL - útočníka Jiřího Hudlera z Calgary. Výsledku zdravotních prohlídek hráčů Tampy Bay se kouč nebojí. "Buď hráč přijede, nebo nepřijede. Víc se stát nemůže," řekl Růžička.

Musel se vzdát naděje, že mužstvo posílí Židlický . "Je dobitý po sezoně. Letos nepojede, orazí si," uvedl kouč na adresu mistra světa z roku 2005, který hrál v národním týmu vždy klíčovou roli při přesilovkách. "Domlouvali jsme se na další mistrovství světa. Sezona je dlouhá, hráči toho mají strašně moc za sebou. Říkal, že nastává čas pro mladší, ukecat se mi ho nepovedlo," litoval Růžička .

Zbyněk Michálek má problémy s kyčlí a hrozí mu prý operace. Jeho bratr Milan stejně jako Hemský , kteří spolu zakončili sezonu v dresu Ottawy, nemají smlouvu na příští sezonu a Růžička s jejich účastí na šampionátu proto příliš nepočítal. "Asi nepojedou," uvedl Růžička, který stále čeká na vyjádření hvězdného Jaromíra Jágra z New Jersey.

První posila ze zámoří už trénuje

S týmem už nově trénuje první akvizice ze zámoří, obránce Michal Jordán, který strávil celý ročník na farmě Caroliny v Charlotte v AHL. Růžička otestuje třiadvacetiletého nováčka v národním týmu v duelech Euro Hockey Challenge ve Švýcarsku. "Důležitější než trénink budou zápasy. Uvidíme v pátek a v neděli," řekl na Jordánovu adresu.

Dnešní trénink v Edenu vynechal obránce Tomáš Mojžíš. "Je nastydlý, byl na vyšetření. Do Švýcarska s námi nepojede," vysvětlil absenci zkušeného beka Růžička . Podle původního plánu zůstane doma i útočník Sparty Tomáš Rolinek. Dalších 26 hráčů - tři brankáři, devět beků a čtrnáct útočníků - se na závěrečné zápasy Euro Hockey Challenge ve čtvrtek vydá.

V dalším týdnu před Oddset Hockey Games ve Stockholmu, generálkou před šampionátem v Minsku, už bude mít Růžička k dispozici i Hudlera a útočníka Milana Gulaše z Färjestadu. "Po Švýcarsku určitě nějaké hráče vyřadíme," uvedl kouč, který také čeká na vývoj finále KHL. Podle něj bude vědět, kdy může počítat s hráči Lva Praha i útočníkem Janem Kovářem z Magnitogorsku. Vedení reprezentace sleduje i další vývoj 1. kola Stanleyova poháru.

Už dříve bylo jasné, že se z NHL na šampionátu nepředstaví z různých důvodů obránce Ladislav Šmíd z Calgary a útočníci Patrik Eliáš z New Jersey, Michael Frolík z Winnipegu, Jiří Tlustý s Radkem Dvořákem z Caroliny, Radim Vrbata s Martinem Hanzalem a Martinem Eratem z Phoenixu, Tomáš Fleischmann z Floridy. Brankáře pro MS si vybral Růžička v Evropy, když vsadil na jedničku Alexandra Saláka , dvojku Jakuba Kováře a trojku Pavla Francouze.

V olympijské sezoně se může opakovat scénář z roku 2010, kdy měl Růžička k dispozici jen čtyři posily z NHL - gólmany Tomáše Vokouna, Ondřeje Pavelce , beka Michala Rozsívala a útočníka Jakuba Voráčka . Podceňovaný tým plný hráčů bez větších zkušeností, ale tehdy i s Jágrem působícím v Omsku, přesto dosáhl na zlato. "Právě proto jsme zvolili delší přípravu, abychom si hráče okoukali a oni si zvykli," uvedl Růžička .

Národní tým dnes trénoval ve složení formací - Kudělka, Linhart, Kolář II, Jank, Mozík, Jordán, Krejčík, Vitásek, L. Kovář - Martin Růžička, Červenka , Buchtele - Smoleňák, T. Zohorna, Kašpar - Radil, Kousal, T. Nosek - Petružálek, Filippi, Zaťovič - Valský, Rolinek, Vondrka.

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud