Zdeněk Janda
9. května 2014 • 10:40

SESTAVA na Slováky: S kým nastoupí Jágr? Koho má v útoku Hertl?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z MINSKU | Už to nejsou ta nejvyhecovanější derby jako před lety. Dávno nelétají tak chytlavá slova, nevraživost se vytrácí. Ale obyčejný zápas? Kdeže! Duel Česko versus Slovensko opět připoutá fanoušky k obrazovkám. Je tady start hokejového šampionátu a cíl v Minsku je jediný: Aby hokejová horečka končila medailí.



Není to tak třaskavý střet, jako býval těsně po rozdělení obou států. Emoce navíc nejsou tolik vyšponované, protože jde o první zápas na turnaji, v němž jde zdánlivě ještě o málo. Ale pořád je bitva Čechů se Slováky pikantní lahůdkou. A je to cítit. Tenhle souboj nikdy neomrzí. „Nepamatuju si, že bychom hned někdy začínali proti Čechům. O to je to zajímavější,“ souhlasí slovenský kapitán Miroslav Šatan.

Pro český tým startuje mistrovství kvapíkově. Dnes Slovensko, v neděli Švédsko, v pondělí Kanada. Natěšení stoupá. Hned první zápasy ukážou, jak na tom mužstvo je. „Určitě jsme nažhavení. A přišlo mi, že dneska na tréninku byli někteří kluci trochu nervózní,“ přiznal kouč Vladimír Růžička .

Zdravě nervózní? „Doufám, že jo,“ pousmál se. Bylo na něm znát, že i on je napjatý. Když dostal otázku, jestli je zvědavý na to, jak bude hrát elitní formace ve složení Jaromír Jágr , Vladimír Sobotka a Jakub Klepiš , bez většího váhání prohlásil: „Jsem v očekávání, jak budeme hrát celkově!“ Při včerejším tréninku několikrát zvýšil hlas. Je vidět, že není spokojený. Často nějaké cvičení zastavil a hráče zpucoval. Třeba při přesilovkách. Jen párkrát písknul a zařval: „Dobrý!“ Spíš se ale kabonil.

Předpokládaná sestava Čechů

Salák

Němec, Kindl
Polák, Ševc
Zámorský, Kolář

Jágr , Sobotka , Klepiš
Hertl , Červenka, Rolinek
Sekáč, Jan Kovář, Hudler
Petružálek, Novotný, Zaťovič

„Moc se mi to nelíbilo. Musíme si na to ještě po tréninku sednout. Přijde mi, že oni pořád hledají Jardu!“ rozhodil rukama. „Je to furt stejný,“ připomněl starý nešvar, kdy hokejisté snad z přílišné úcty vůči legendárnímu hráči s číslem 68 se mu snaží neustále přihrávat.

„Ale to nejde. Vůbec nedáme puky do brány!“ čertil se před českou kabinou. Elitní přesilovkové komando hrálo ve složení Němec - Jágr , Sobotka , Hertl a Klepiš . Ta druhá pětka má toto složení: Zámorský, Ševc - Hudler , Kovář, Červenka. Ta se zatím jeví při tréninku lépe, což kouč Růžička dobře vypozoroval.

Ale ani jejich snažení nebylo ideální. „Na můj vkus málo střílí. Nevím, jestli se při tréninku hráči bojí, že někoho trefí. Ale v zápase přeci musíme více pálit, nemůžeme pořád hrát na 180 nahrávek! Led není moc dobrý, musíme to pořád cpát do branky. Nedá se dělat nic jinýho,“ rozohnil se Růžička .

Jaromír Jágr je legendou nejen mezi fanoušky, ale také mezi hokejisty
Jaromír Jágr je legendou nejen mezi fanoušky, ale také mezi hokejisty

Také pro něj osobně začíná náročná mise. I když se týmu ujal až před šampionátem, ihned vyhlásil boj o placku. „Chceme se dostat do semifinále. A porvat se o medaili. Cokoliv jiného bude neúspěch,“ vyhlásil několikrát. Jeho bilance ze šampionátů je zatím mimořádně úspěšná. Tři mistrovství (2005, 2009, 2010) a z toho dvě zlata! „U nás jsou lidé poměrně nároční.

Pokaždé chtějí to nejlepší. My každopádně uděláme maximum, aby to vyšlo,“ říkal už před turnajem.

Cesta za dalším zlatem vypukne dnes. A hned tím nejtřaskavějším možným způsobem. Češi versus Slováci. Růžička versus Vůjtek. Nebo Jágr versus Šatan. Vyberte si.

Ale hlavně: start bojů o první mistrovské body.

„Musíme začít celkově dobře. Nechceme se dostat at do situace, abychom někdy dy po čtyřech pěti zápasech zjistili, že nám body chybějí,“ řekl k tomu kapitán Tomáš Rolinek .

Předpokládaná sestava Slováků

Laco

Sloboda, Ďaloga
Čerešňák, Marinčin
Valach, Švarný
Brejčák

Šatan, Hrivík, Nagy
Miklík, Marcinko, Réway
Pánik, Mikúš, Tatar
Skokan, Viedenský, Tybor

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud