16. května 2014 • 23:40

Zklamaný Šatan po další prohře: Proti Itálii musíme potvrdit roli favorita

Autor: ČTK, iSport.cz
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejen porážka se Švédskem 1:3, ale i viróza šířící se v týmu opět ztížila boj hokejistů Slovenska o postup do čtvrtfinále mistrovství světa. Český kouč Slováků Vladimír Vůjtek se musel obejít bez útočníků Marka Hrivíka, Tomáše Marcinka a Marcela Haščáka a problémy má i řada dalších hráčů. Na kontě má jeho tým čtyři body z pěti zápasů, hned v sobotu bude hrát s Itálií a v úterý s Dánskem a k udržení naděje na postup se musí spoléhat i na další výsledky. Vůjtek ale v první řadě myslí na záchranu, kterou musí nemocí zdecimovaný tým uhrát.



Podobně jako český tým se Slováci potýkají se zdravotními problémy, trio nemocných mělo teploty a bolí je v krku. "Jejich stav je špatný. Z 95 procent nebudou hrát ani proti Itálii," uvedl Vůjtek. "Samozřejmě to ovlivnilo výkon. Jsou to stabilní hráči, přišli jsme o dva centry Marcinka s Hrivíkem, Marcel Haščák nově zapsaný hrál zápas s Norskem velice dobře."

Vůjtek nepřemýšlí nad tím, kolik bodů by mohlo stačit na čtvrtfinále. "Počítáme každý bod z každého zápasu," uvedl Vůjtek, který zrušil sobotní ranní předzápasové rozbruslení. "Je víc nemocných, nemůžeme si dovolit je nějak přetížit, když máme dva zápasy po sobě. Budeme se modlit, aby se stav nezhoršil. Marcel Haščák byl včera na ledě, nic mu nebylo a do večera měl 39 horečku, stav se může každým momentem změnit."

MATCH OVERVIEW LEGACY
16. 5. • 19:45
Švédsko
Švédsko
3:1
ONLINE
16. května
19:45
Slovensko
Slovensko
Góly

Domácí: 10:05. Nyquist, 19:49. Backlund, 41:58. Nygren

Hosté: 29:12. Marinčin

Sestavy

Domácí: Nilsson (Ullmark) – Fransson, Ekholm, Burström, Andersen, Erixon, Nygren – Lindström, Möller, Backlund – Järnkrok, Nyquist, Klasen – Hjalamarsson, Sjögren, Ericsson – Lundqvist (C), Axelsson, Rasmussen – Danielsson. Trenér: Pär Mårts.

Hosté: Laco (od 21. Janus) – Ďaloga, Sloboda, Švarný, Valach, Marinčin, Brejčák, Čerešňák, Mihálik – Šatan (C), Viedenský, Nagy – Miklík, Mikúš, Tatar – Tybor, Pánik, Šťastný – Skokan, Réway. Trenér: Vladimír Vůjtek.

Rozhodčí

Rönn (FIN), Šindler (CZE) – Carlson (CAN) – Leermarkers (NED)

Stadion

Hala Čížovka, Minsk

Návštěva

7 563 diváků

Slováci musejí v první řadě myslet na boj o záchranu. Před Itálií i Dánskem mají náskok jediného bodu. Vůjtek také před důležitým sobotním duelem šetřil brankáře Jána Laca, jehož po první třetině vystřídal Jaroslav Janus.

"Nechtěli jsme ho unavit. Prohrávali jsme 0:2 a už jen zázrakem bychom proti takovému týmu mohli zvrátit výsledek. I když jsme se o to pokusili a bylo to blízko, tak to dopadlo tak, jak už se předpokládalo po první třetině," uvedl Vůjtek, jemuž se navíc dnes zranil obránce Ivan Švarný.

Vůjtka právě ztracená první třetině proti Švédsku mrzela. "Věděli jsme, že jsou švédské přesilovky smrtící. Dali jsme jim špatným střídáním a zbytečnými fauly v útočné třetině třikrát možnost, soupeř to využil a dostal se do komfortního náskoku," litoval Vůjtek. Ocenil ale výkon hráčů, kteří hráli i se sebezapřením. "Podali maximální výkon, nemusíme se za dnešní hru stydět. S takovým soupeřem musíme mít i štěstí a dát gól z každé pozice."

Kapitán Miroslav Šatan se nechtěl na řádící virózu vymlouvat. "Mít tři centry v zápase je trošku ztížená situace, ale myslím si, že nám utekl začátek zápasu. V první třetině ty střely 15:6 pro Švédy mluví jasně a dvě využité švédské přesilovky. Pak už jsme jen doháněli," uvedl Šatan.

"Musíme zvládnout proti Itálii roli favorita, hrát disciplinovaně, nenechat se vylučovat. Měli jsme několik povedených třetin na tomto turnaji a musíme hrát stejným způsobem," doplnil devětatřicetiletý lídr.

Pardubický obránce Marek Ďaloga mluvil podobně. "Víc hráčů mělo problémy, ale nebyli na tom tak zle jako ti, kteří nemohli hrát. To se na tom podepsalo. Ale nemůžeme se vymlouvat. Každý, kdo dostane šanci, tak je tu od toho, aby něco ukázal. Mužstvo máme dobré, dneska jsme měli šance a rozhodly maličkosti," prohlásil Ďaloga.

Proti Itálii si mohou Slováci zajistit záchranu a pak myslet dál. "Nemůžeme koukat na čtvrtfinále. Musíme myslet na sobotní zápas, když se podaří zvládnout, tak můžeme pomýšlet dál. Nám i Itálii jde o všechno," dodal Ďaloga.

Ján Laco v první třetině dvakrát inkasoval, do další části hry už pak nenastoupil. Jeho náhradník Jaroslav Janus pustil za své záda jen jednu střelu, slovenskému týmu to přesto bylo málo.
Ján Laco v první třetině dvakrát inkasoval, do další části hry už pak nenastoupil. Jeho náhradník Jaroslav Janus pustil za své záda jen jednu střelu, slovenskému týmu to přesto bylo málo.

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud