16. ledna 2015 • 18:00

Play off NHL je daleko. Jaké hvězdy by mohly na MS do Prahy?

Autor: Jan Pechánek
Vstoupit do diskuse
0
  • Jaromír Jágr, Marek Židlický i Jakub Voráček by mohli být volní pro světový šampionát v PrazeJaromír Jágr, Marek Židlický i Jakub Voráček by mohli být volní pro světový šampionát v PrazeFOTO: Profimedia.cz

    Vladimíru Růžičkovi začínají jedny z nejtěžších měsíců trenérské kariéry. Kouč české hokejové reprezentace musí poskládat tým, který bude mít v květnu jediný cíl - získat na domácím mistrovství světa jednu z medailí. K tomu téměř jistě přispějí i hráči z NHL. Už teď nabízíme jména těch, jejichž kluby v polovině sezony ztrácejí na vyřazovací boje deset a více bodů. Je z čeho vybírat...

  • Michal Neuvirth (Buffalo Sabres)

    Brankář, 26 let
    Úspěšnost zásahů: 91,38 %

    Michal Neuvirth v zápase s TampouFoto AP Photo

    V seniorské reprezentaci dosud neodehrál ani vteřinu. A to se může na letošním šampionátu změnit, protože Buffalo, kde ústecký rodák působí, na play off momentálně ztrácí propastných 21 bodů. Český brankář je v klubu spíše v pozici dvojky. Zatím odchytal sedmnáct utkání, druhý brankář Jhonas Enroth jich má o třináct víc. Pokud ale Winnipeg s Ondřejem Pavelcem postoupí do boje o Stanley Cup, Neuvirth bude prvním kandidátem na post brankáře z NHL. Otázkou zůstává, zda Růžička nedá přednost Alexandru Salákovi , nebo Jakubu Kovářovi , kteří pravidelně chytají v KHL a s reprezentací už mají zkušenosti.

  • Marek Židlický (New Jersey Devils)

    Obránce, 37 let
    45 zápasů, 19 bodů (4+15)
    +/-: 3

    Marek ŽidlickýFoto Profimedia.cz

    Sám Růžička má o něj velký zájem. Židlický stále patří k nejlepším obráncům NHL, národnímu týmu má co dát. Byl u zlatých medailí z Vídně 2005 i u bronzu z roku 2011. A pokud je zapotřebí něco v reprezentaci posílit, pak je to hlavně obrana, která už v této sezoně při turnajích ve Finsku a v Rusku inkasovala v šesti zápasech dvaadvacet branek. New Jersey chybí do play off dvanáct bodů, navíc odehráno už pětačtyřicet zápasů, tedy víc než konkurenti. Židlický by se Růžičkovi do týmu bezpochyby hodil. V Evropě nemá konkurenci, a pokud bude fit, místo má jisté. Stále je výborný v přesné rozehrávce, v Devils hraje pravidelně přes jednadvacet minut na zápas a platný je především v přesilových hrách.

  • Jaromír Jágr (New Jersey Devils)

    Pravé křídlo, 42 let
    43 zápasů, 25 bodů (9+16)

    Jaromír Jágr se nedávno proti Philadelphii stal nejstarším hráčem v historii NHL, který zaznamenal hattrickFoto ČTK

    Po posledním šampionátu řekl reprezentaci sbohem, ovšem v posledním velkém rozhovoru pro Sport už nebyl tak kategoricky odmítavý. A pokud by přijel, byl by jednoznačně přínosem. Zlákat by ho mohla i představa rozlučky s reprezentační kariérou před domácím publikem. A ideálně s medailí na krku. Do Prahy by nejel za zásluhy jako hvězdný Wayne Gretzky do Nagana v roce 1998, rozhodovat zápasy stále umí. Jen se od něj nesmí čekat, že bude hlavní ofenzivní silou.

  • Jakub Voráček (Philadelpia Flyers)

    Pravé křídlo, 25 let
    45 zápasů, 52 bodů (17+35)

    Jakub Voráček slaví spolu s Braydenem Schennem a Simmondsem.Foto Reuters / Eric Hartline-USA TODAY Sports

    Voráčkova Philadelphia na tom sice není tak bídně, jako třeba Buffalo. I tak ale po polovině základní části ztrácí na vyřazovací boje jedenáct bodů, což už není málo. Český útočník i po pětačtyřiceti zápasech vede produktivitu celé NHL před Jevgenijem Malkinem z Pittsburghu. V sezoně posbíral už dvaapadesát bodů! Drží si stabilní výkonnost a vyrostl v jednu z hvězd ligy. Pokud Flyers do play off opravdu nepostoupí, kladenský rodák na turnaj určitě pojede a bude jedním z nejdůležitějších a nejvytíženějších hráčů Růžičkova výběru. V reprezentaci už má ostatně zlato z MS 2010 i bronz ze šampionátu o rok později.

  • Martin Hanzal (Arizona Coyotes)

    Střední útočník, 27 let
    32 zápasů, 22 bodů (7+15)

    Mimořádný zápas odehrál proti Columbusu Martin Hanzal, který se gólem a třemi asistencemi podílel na výhře Arizony 6:3 a byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasuFoto ČTK

    V NHL je stále věrný jednomu klubu. V Arizoně působí osmou sezonu. Písecký rodák má za sebou dvě účasti na MS a olympijské hry v ruském Soči 2014. Pravdou je, že na něho sázel spíše Alois Hadamczik , Růžička ho na velký turnaj nikdy nevzal. Teď by ale měl být Hanzal k dispozici, Arizona je totiž v západní konferenci s 36 body předposlední. Není ovšem jisté, zda by snesl místo ve třetím, či čtvrtém útoku. V KHL jsou totiž připravení další dva kvalitní centři, které Růžička velmi dobře zná ze Slavie a kteří by asi před Hanzalem dostali přednost. Roman Červenka s Vladimírem Sobotkou táhnou své kluby do play off, Petrohrad i Omsk jsou v Rusku předními kluby. Proto zůstává otázka ohledně Hanzalovy účasti na domácím MS otevřená.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud