Martin Tomaides
26. března 2015 • 14:55

Které hvězdy jsou volné pro MS? Giroux, Landeskog nebo Bobrovskij

Vstoupit do diskuse
0
  • Semjon Varlamov, Oliver Ekman-Larsson či Claude Giroux. To by mohla být lákadla MS v Praze a Ostravě.Semjon Varlamov, Oliver Ekman-Larsson či Claude Giroux. To by mohla být lákadla MS v Praze a Ostravě.FOTO: Koláž: iSport.cz

    Jen pět týmů NHL má zatím sedmnáct dní před koncem základní části jistotu nepostupu do play off. Boj mnohých dalších je sice intenzivní, ale pro většinu bude marný. Pro českého fanouška je ale zajímavý, může si totiž hypoteticky tvořit sestavy na blížící se domácí hokejové mistrovství světa. Kdo ze soupeřů ze zámoří by se teď mohl v Praze a Ostravě objevit?

  • KANADA

    Matt DucheneFoto ČTK/AP

    BRANKÁŘI

    Třiatřicetiletý Mike Smith je s Arizonou na dně Západní konference, ale pořád je to gólman, který má doma ve vitríně zlato z OH v Soči. Jonathan Bernier je ambiciózní mladík, který by si rád spravil chuť po děsivé sezoně v Torontu. Na MS už chytal, je také vítězem Stanley Cupu.

    OBRANA

    Tady je hodně z čeho vybírat. Defenziva by mohla stát na olympijským vítězi M.-E. Vlasicovi a jeho parťákovi, zarostlém bombarďákovi Brentu Burnsovi, který na MS byl už třikrát. Velkou posilou by byl i devátý nejproduktivnější bek ligy Tyson Barrie z Colorada, mládí by mohli zajišťovať tvořivý Morgan Rielly z Toronta, či duo z Floridy Aaron Ekblad - Erik Gudbranson. Roli zkušeného harcovníka by zvládl kapitán Leafs Dion Phaneuf.

    ÚTOK

    Tradiční zásobárnou národního týmu je Edmonton a ani letos tomu nemusí být jinak. Trio mladých pušek Jordan Eberle, Taylor Hall a Ryan Nugent-Hopkins za sebou má dohromady už 6 účastí na MS. Colorado by mohlo dodat dalšího olympionika Matta Duchenea a také Ryana O´Reillyho, který je na široké kluziště zvyklý z působení v KHL. San Jose schovává spolehlivého Logana Couturea, Columbus ostrostřelce Ryana Johansena a Flyers superhvězdu Claudea Girouxe. Pokud se Dallasu nepovede smazat šestibodovou ztrátu, duo Jamie Benn - Tyler Seguin by bylo velkým lákadlem.

  • USA

    Joe PavelskiFoto Reuters / Ed Szczepanski-USA TODAY Sports

    BRANKÁŘI

    Jasnou jedničkou by měl být Cory Schneider z New Jersey. On sám je velkým důvodem toho, že mužstvo nezažívá horší ročník. Záda by mu mohla krýt dvojka Sharks Alex Stalock, který začíná i na úrovni NHL mít ambice obsadit si pro sebe klec na většinu sezony.

    OBRANA

    Základ by měl být jasný. O body by se měl starat Justin Faulk, nejproduktivnější hráč Hurricanes v této sezoně. Doplnit by ho mohli vítěz Stanley Cupu Alex Goligoski z Dallasu, řízný bourák Zach Bogosian z Buffala a Jack Johnson z Columbusu. Ten už dvakrát na MS dělal kapitána.

    ÚTOK

    Američané by v Česku mohli prezentovat drtivou ofenzivní sílu. Například Joea Pavelskiho ze San Jose, čtvrtého nejlepšího střelce sezony. Všestranný Nick Foligno zažívá v Columbusu nejlepší sezonu kariéry. Hořké torontské pachuti by se mohli chtít zbavit olympionici Phil Kessel a James Van Riemsdyk a neměl by chybět ani Tommy Wingels. Jeho poctivého napadání a výborné hry na obou stranách kluziště si u Sharks hodně váží.

  • RUSKO

    Sergej BobrovskijFoto profimedia.cz

    BRANKÁŘI

    Každý by chtěl mít zásobu brankářů jako má Rusko. Semjon Varlamov a Sergej Bobrovskij už patří mezi zámořskou extratřídu, Anton Chudobin se zase v Carolině tlačí na pozici jedničky. Žádná volba nebude špatná.

    OBRANA

    Tady zatím výběr není tak velký. Své schopnosti by mohl prezentovat Nikita Nikitin z Oilers, muž s tvrdou střelou a jednou zlatou medailí ve sbírce a také mladý a nadějný Dmitrij Kulikov z Floridy. Klid do zadních řad by mohl přinést Fjodor Tjuťin z Columbusu, který například startoval už na třech olympijských hrách.

    ÚTOK

    Útočná síla bude pocházet z KHL. Kovalčuk, Radulov, nebo Zaripov jsou jistotou, účast v případě vypadnutí z prvního kola Stanley Cupu přislíbili například Pavel Dacjuk, Jevgenij Malkin či Jevgenij Kuzněcov. Mladou sílu může představovat jednička draftu z roku 2012 Nail Jakupov, nebo nadějný dvacetiletý Michail Grigorenko z Buffala. Tajným trumfem může být stejně starý Valerij Ničuškin z Dallasu, který celou sezonu vynechal kvůli zranění, ale pomalu se vrací do hry.

  • ŠVÉDSKO

    John KlingbergFoto ČTK/AP

    BRANKÁŘI

    Když byl naposledy v ročníku 2012/13 Jhonas Enroth jedničkou mužstva, vyhrálo Švédsko zlatou medaili a on se stal nejlepším brankářem turnaje. Gólman Dallasu bude s největší pravděpodobností k dispozici i letos.

    OBRANA

    V té mají Švédi útočný klenot, s dvaceti góly nejlépe střílejícího beka NHL Olivera Ekmana-Larssona. Je pravděpodobné, že stejně jako řídí přesilovky v Arizoně bude pokračovat i v modrožlutém dresu. Dalším ofenzivním mladíkem je překvapení letošního ročníku John Klingberg z Dallasu. Naopak zadní vrátka by mohl pohlídat dvacetiletý Oscar Klefbom, který si pomalu zvykl na pevné místo v obraně Oilers a urostlý Adam Larsson z New Jersey.

    ÚTOK

    Jasné místo v sestavě má dvaadvacetiletý Gabriel Landeskog. Tenhle mladík umí všechno! Dává góly, pere se, ne nadarmo je v Coloradu už třetím rokem kapitánem. Chybět nebude ani pětka draftu z roku 2013 Elias Lindholm z Caroliny, který si ve dvaceti letech už navykl na NHL a v tuto chvíli má na svém kontě už 16 gólů. Tým by mohli doplnit i Anton Lander z Edmontonu, nebo William Karlsson z Columbusu.

  • FINSKO

    Aleksander BarkovFoto ČTK/AP

    BRANKÁŘI

    Jedenatřicetiletý Antti Niemi sice v San Jose nezažívá nejlepší sezonu a řeč byla často i o jeho výměně, na turnaji by přesto chybět nemusel. I když v jeho neprospěch mluví například to, že v reprezentaci odchytal všehovšudy jen tři utkání a navíc ho v létě čeká jednání o nové smlouvě. Vedení mužstva možná raději sahne po Kari Lehtonenovi z Dallasu.

    OBRANA

    Ve Finsku čekají, až doroste nová generace zadáků. V tuto chvíli se například zaučuje dvacetiletý Rasmus Ristolainen z Buffala, který v dresu Sabres pravidelně hraje přes 25 minut a jednou by měl týmovou obranu držet. V Dallasu si zase chválí Jyrki Jokipakku, ale tomu je také teprve 23 let a za seniorskou reprezentaci ještě nikdy nehrál.

    ÚTOK

    Ze zámoří by mohla dorazit tradiční směs nepříjemných forvardů. Leo Komarov z Toronta dokáže vyprovokovat i figurínu, Tuomo Ruutu sice letos vstřelil jen sedm gólů, pořád má ale své kvality a na OH v Soči například pobral 5 bodů v šesti zápasech. Osmadvacetiletý Lauri Korpikoski z Arizony si pohlídá obě strany kluziště a devatenáctiletý Aleksander Barkov z Floridy přebírá zkušenosti od Jaromíra Jágra a po olympiádě by si měl zkusit i atmosféru mistrovství světa.

  • SLOVENSKO

    Marko DaňoFoto Reuters / Anne-Marie Sorvin-USA TODAY Sports

    BRANKÁŘI

    Se službami Jaroslava Haláka mohou počítat pouze v případě, že by jeho NY Islanders vypadli už v prvním kole play off. Možná tedy dojde řada na Petera Budaje, který chytá za farmářské mužstvo Winnipegu v St.Johns. Oslnivá čísla ale zrovna nemá...

    OBRÁNCI

    Trápení zažívá v bídné sezoně Buffala devětadvacetiletý Andrej Meszároš, do obrany by byl obrovskou posilou i když na šampionátu naposledy startoval v roce 2006. Klid v rozehrávce a tvrdá střela jsou jeho velkou předností. Druhý šampionát v řadě by si mohl zkusit Martin Marinčin, který pomalu dostává důvěru v obraně Oilers.

    ÚTOK

    K dispozici je teď různorodé trio. Na závěr sezony se do sestavy Columbusu prosazuje teprve dvacetiletý snajpr Marko Daňo a dává okusit prvky svého střeleckého umu. Složitou sezonu v Torontu zvládá s gracií Richard Pánik, velký kamarád Ondřeje Paláta a Radko Gudase by neměl chybět. Zkušenosti by měl dodat dvojnásobný vítěz Stanley Cupu Tomáš Kopecký.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud