Květoslav Šimek
1. května 2015 • 19:45

HELLEbuyck na něj! Mladíček z USA zastínil svůj vzor Rinneho

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na mistrovství světa chytal vůbec poprvé, v jedenadvaceti letech měl velkou premiéru na mezinárodní scéně. Americký brankář Connor Hellebuyck ji zvládl. I s trochou štěstí. Nicméně takřka dvoumetrový dlouhán v konečném důsledku zastínil i mnohem slavnějšího Pekku Rinneho z Finska. Zlikvidoval 29 střel, Američané vyhráli 5:1 a připisují si první body ve skupině B.



„Když jsem byl malý, díval jsem se na jeho zápasy v NHL a držel mu palce,“ říkal Hellebuyck na adresu slavnější rivala na druhé straně. Pekka Rinne je hvězdou Nashvillu, když chytal v zámoří své první zápasy, bylo Hellebuyckovi sotva jedenáct let. „Byla to pro mě velká čest, že jsem se s ním mohl potkat i na ledě, je to skvělý gólman.“

Quick, Howard, Thomas, Miller, Montoya? Američané mohou vybírat z řady skvělých brankářů. Na mistrovství světa do Prahy a Ostravy ovšem přivezli dva mladíky z nižších soutěží. Hellebuyck chytá v AHL za St. John‘s Ice Caps, o dva roky starší Jack Campbell hájí bránu Texas Stars.

„Velmi jsem si to užil, byl to zábavný zápas,“ usmíval se Hellebuyck. „Oba týmy byly dobré, já jsem tam měl i trošku štěstí, ale i to k tomu patří.“ S reprezentací už byl Hellebuyck i loni v Minsku, ale jen jako trojka. Do brány se nedostal. Na příležitost v NHL stále čeká, Winnipeg jej draftoval v roce 2012 jako číslo 130.

Klíčová podle mladého gólmana byla hned první třetina. Finové v ní měli přesilovky, velký tlak. Gól ovšem nedali. „To byla nejtěžší část,“ přikývnul gólman. „Měli několik dobrých přesilovek, dobře si dávali puk, několikrát jsem jej ani neviděl.“

Brankář USA Connor Hellebuyck se připravuje na další zákrok
Brankář USA Connor Hellebuyck se připravuje na další zákrok

Hellebuyck sklidil pochvalu i od svých parťáků a trenéra Todda Richardse. „Chytal velmi dobře, podržel nás,“ děkoval brankáři kapitán amerického výběru Matt Hendricks.

Američané sice nepřivezli zvučná jména z NHL, ale tým mají talentovaný a kompaktní. Oporami jsou obránci Torey Krug, Seth Jones a Justin Faulk, útočníci jsou nebezpeční zejména z brejkových situací. Proti Finům byli velmi efektivní, trestali každou větší chybu soupeře.

I přes vydařenou Hellebuyckovu premiéru se dá podle zámořského zvyku očekávat, že v dalším duelu za Američany nastoupí do brány Campbell - hvězda mládežnických reprezentací. Campbell má dva tituly z mistrovství světa do 18 let (2009, 2010) a jeden titul s americkou dvacítkou (2010). Další zápas hrají Američané v sobotu proti Norsku od 20.15 hodin.

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud