Tomáš Vrábel
3. května 2015 • 11:02

Češi mají smrtící přesilovky. Jágr operuje neobvykle před bránou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český tým má na domácím světovém šampionátu suverénně nejlepší přesilové hry. Dal v nich už pět gólů a úspěšnost má 50 procent. Jejich režisérem je na pravém křídle kapitán Jakub Voráček, pro Jaromíra Jágra se tak musela najít nová role – operuje před brankou. „Já si ty svoje šance budu mít, to je bez problémů. Možná víc, než kdybych hrál u mantinelu,“ pravil Jágr po vítězství nad Lotyšskem 4:2.



Český tým v deseti početních výhodách skóroval pětkrát. Stejnou úspěšnost už mají jen Švédové, ti však měli jen čtyři přesilovky, ze kterých dali dvě branky.

Mozkem těchto standardních situací je Voráček, kterému trenéři roli ušili téměř na míru, na kterou je zvyklí z klubu. „Hraje se mi úplně bez problémů. Jsem velice rád, že se to hraje tak, jak se to hraje, je to podobný styl jako Philadelphie, takže se to víceméně hraje všechno přes Vorase, tak by to mělo být,“ řekl Jágr, který se v přesilovkách pohybuje kolem branky.

„Těžko se to brání. Philadelphia měla 80% bodů z přesilovek, není náhoda, že tam mají takové hráče. Voras je ten quaterback, který to tam rozdává a rozhazuje,“ dodal brankář Ondřej Pavelec.

Spokojený tak může být i trenér Vladimír Růžička. „První lajna to hraje hodně dobře. Jarda Jágr tam vytváří tlak kolem brány, Nakly (Nakldádal) má parádní střelu a Voras si to rozhazuje s Honzou Kovářem. Je ale začátek mistrovství světa a uvidíme, jak to bude vypadat dál,“ pravil s tím, že ve druhé formaci stále hledá to ideální složení.

Zajímavé je, že se svými svěřenci početní výhody před startem šampionátu tolik nepiloval. „Když hodně trénujete přesilovky, kolikrát to není dobře. Myslím, že je hrozně důležité, aby si hráči hlavně mezi sebou řekli, co jim vyhovuje, a proto i tak k tomu přistupujeme. Chceme jim nechat volnost. Ale určité věci si pak ukážeme až po zápasech, které přijdou, a rozebereme si to,“ přiblížil Růžička před začátkem turnaje.

Signály mezi Voráčkem a Jágrem

Už po dvou zápasech lze vysledovat dva výrazné signály mezi Voráčkem a Jágrem, které českému týmu vychází a díky nim si vytváří gólové šance. Někdy si Jágr najíždí na hranici brankoviště, kde se snaží Voráčkovy střílené přihrávky usměrnit do branky, jindy se zase pohybuje na přední tyči a po rychlé otočce zakončuje.

Po svižné kombinaci padl i rozhodující Jágrův gól proti Lotyšsku. Kovář nahrál k zadnímu mantinelu Eratovi, Jágr si našel volný prostor, dostal přihrávku a bez přípravy vypálil.

„Dali jsme pět gólů v přesilových hrách, je to skvělé číslo, ale musíme na tom stále pracovat, protože soupeři se začnou proti nám připravovat a bude to těžší a těžší,“ uvědomuje si Kovář. „Přesilové hry jsou alfou a omegou dnešního hokeje. Oslabení jsme zahráli suprově, v přesilovkách nám tam padly góly, takže super,“ neskrýval nadšení centr Magnitogorsku.

Vladimír Růžička udílí pokyny své elitní formaci před přesilovkou pěti proti třem
Vladimír Růžička udílí pokyny své elitní formaci před přesilovkou pěti proti třem

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud