3. května 2015 • 22:28

SOUHRN: DESET! Kanada zničila Němce, Meszároš spasil Slováky

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VÝSLEDKY MS V HOKEJI | Hokejisté Kanady ve svém druhém zápase na MS ukázali, v jak velké jsou v pohodě. Němcům nadělali deset gólů, hattrickem se blýskl Taylor Hall. Švédové rozstříleli 6:1 nováčka z Rakouska, Rusové díky třem gólům v první třetině porazili Slovinsko 5:3. V Ostravě zachránil od pohromy Slovensko Andrej Meszároš, který nejdříve vyrovnal s Běloruskem osm minut před koncem, a pak rozhodl v prodloužení. Finové se oklepali z úvodní porážky a díky vydařené druhé třetině přehráli Dány 3:0, poprvé vyhráli i Švýcaři.



Slováci vyhráli v prodloužení

Hokejisté Slovenska vydřeli na mistrovství světa druhou výhru, když porazili Bělorusko 2:1 v prodloužení. Mimořádně vyrovnanému duelu dlouho kralovali oba brankáři Kevin Lalande a Ján Laco. Ve třetí části otevřel skóre Sergej Kosticyn, ale obránce Andrej Meszároš dokázal vyrovnat a v čase 61:55 zajistil Slovensku druhý bod.

Slováci v sestavě s čerstvými posilami Tatarem a Jurčem, kteří nastoupili v jednom útoku doplnění Viedenským, se museli hned v první minutě bránit v oslabení. Laco byl ale pozorný. O chvíli později si zkusili přesilovku i Slováci, které znovu hnala na zteč drtivá většina fanoušků ve vyprodaném takřka devítitisícovém hledišti.

Za Kitarovovo hození hole se při ní dokonce dostali k trestnému střílení, jenže Gáborík při něm prodloužil své trápení při samostatných nájezdech z předchozího duelu proti Dánsku. Na stejnou branku jako v sobotu ani tentokrát na třetí pokus neuspěl.

Slováci si poté zahráli i 22 vteřin v pěti proti třem, kýžený první gól ale nedal ani v následné klasické přesilovce Daňo - vychytal ho Lalande. V 17. minutě se hodně prostoru otevřelo před Draveckým, jenž hrozivě napřáhl, i s jeho bombou po ledě si ale Lalande věděl rady.

Na začátku druhé dvacetiminutovky se při vlastním oslabení dostali do přečíslení dvou na jednoho Bližňák se zakončujícím Bartovičem, jenže opět bez gólové tečky. Do obrovské příležitosti se dostal také bek Jánošík, ani on ale bezgólový stav nepřepsal. Na druhé straně Laco zázračně zneškodnil Kulakovovo zakončení.

Další Gáboríkův pokus o dobytí z jeho pohledu zakleté branky přišel hned v úvodních vteřinách třetí třetiny, kam si jeho tým přenesl většinu přesilovky, jenže Lalande jeho zakončení zblízka vyrazil. Při další hře v početní výhodě nebezpečně dorážel Bartovič, Lalande však zůstal neprůstřelný.

A tak šli do vedení Bělorusové po kombinaci první formace, kterou do odkryté branky zakončil Sergej Kosticyn. Jenže Slováci přispěchali s rychlou odpovědí, o niž se postaral naopak čtvrtý útok a zakončující bek Meszároš, který se ocitl volný mezi kruhy. V totožné pozici vzápětí selhal Pánik. V závěru pak zachránil Slovákům prodloužení při Graňákově trestu výtečným zákrokem Laco.

Více prostoru na ledě svědčilo očividně Slovákům. Poté co přestřelil v dobré šanci Ďaloga, se chvilku nato dostal k puku Meszároš a rozhodl.

Slovinci vzdorovali, ale Rusko si výhru pohlídalo

Sborná měla vynikající nástup a v páté minutě v rozmezí 36 vteřin dvakrát udeřila zásluhou Kovalčuka s Kuljominem. Slovinci prověřili gólmana Barulina především při přesilovce v končící 14. minutě, jenže místo snížení se ještě před přestávkou prosadil poprvé v duelu při početní výhodě Dadonov.

Zkraje druhé dvacetiminutovky se blýskl gólman Gračnar, jenž zlikvidoval sólo Anisimova. Ve 24. minutě se prosadil ranou z kruhu pro vhazování slovinský kanonýr Kopitar a snížil. Jenže před polovinou zápasu znovu vrátil Rusům tříbrankové vedení Šipačov a fanoušci sborné v takřka vyprodaném hledišti se začali radostně bavit "mexickými vlnami".

Ty slovinské však zanedlouho potěšil Pance, po jehož ráně přepadl puk Barulinovi přes lapačku a skončil v bráně. Vzápětí mohl Muršak v obrovské šanci duel ještě o trošku více zdramatizovat, ale v tomto případě už byl strážce ruského brankoviště proti.

Povzbuzení ze snížení si Slovinci dokázali přenést i do startu třetí části, při němž hned několikrát ohrozili Barulina. Rusy však povedenou ranou po ledě z mezikruží uklidnil Dadonov a bylo definitivně rozhodnuto. Další šance na ruské straně už stavem nepohnuly, rozdíl ve skóre však na druhé straně ještě ponížil Sabolič.

Finové reparát zvládli

Hokejisté Finska získali v základní skupině mistrovství světa v Ostravě první body, když porazili Dánsko 3:0. Tým Suomi se však oklepal z úvodní vysoké prohry s USA (1:5) až ve druhé části, v níž třemi góly rozhodl o vítězství. Útočník Jussi Jokinen si připsal vítězný gól a navrch asistenci, čisté konto vychytal Pekka Rinne.

Finové si brzy vynutili přesilovku, v níž prověřil Dahma v dánské brance zadák Lindell. Další větší hrozba se strany favorita přišla znovu až s početní výhodou, jenže Pesonen ani na několik pokusů nedostal kotouč za Dahmova záda. Když už to v 17. minutě dokázal Donskoi, zastavila jeho ránu horní tyč.

Herní i drtivá střelecká převaha Finů, kteří za prvních 40 minut hry přestříleli rivala 33:6, přinesla ovoce v druhé části. Komarov sice svou šanci spálil, ale v 28. minutě tečoval Salmelovo nahození od modré čáry ve vzduchu Jokinen, a přestože si musel počkat dlouhé minuty na potvrzení od videorozhodčího, mohl slavit první gól.

Více jako kdyby během nečekané pauzy ztuhli Dánové a za 71 vteřin inkasovali znovu z Pesonenovy hole. Ve snaze o navýšení náskoku pak neuspěli Kemppainen a Aaltonen, ale potom Finy přece jen definitivně uklidnil další povedenou tečí Barkov a bylo zřejmé, že Dánové nenajdou síly na zvrat.

Ve třetí třetině si Finové již zápas pohlídali. V 51. minutě byli přesto Dánové blízko alespoň čestnému úspěchu, když zkusil štěstí parádní ranou přes obránce Jakobsen, rozezvučel však jen horní tyčku.

Skupina B (Ostrava):

Rusko - Slovinsko 5:3 (3:0, 1:2, 1:1)
Branky a nahrávky:
5. Kovalčuk (Dadonov, Barulin), 5. Kuljomin (Antipin), 19. Dadonov (Panarin, Šipačov), 30. Šipačov (Panarin, Dadonov), 46. Dadonov (Šipačov, Panarin) - 24. A. Kopitar (Pretnar, Kranjc), 35. Pance, 55. Sabolič (Tičar, Jeglič). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 7557.
Rusko: Barulin - Bělov, Čudinov, Birjukov, Medveděv, Antipin, Kulikov, Jakovlev - Dadonov, Šipačov, Panarin - Plotnikov, Anisimov, Kovalčuk - Mozjakin, Malkin, Kuljomin - Širokov, Tichonov, Tarasenko. Trenér: Oleg Znarok.
Slovinsko: Gračnar - Pretnar, Kranjc, Gregorc, Robar, Kovačevič, Vidmar Štebih, Pavlin - Razingar, A. Kopitar, Muršak - Jeglič, Tičar, Sabolič - Ograjenšek, Mušič, Pance - Verlič, Rodman, Goličič. Trenér: Matjaž Kopitar.

Bělorusko - Slovensko 1:2 v prodl. (0:0, 0:0, 1:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 52. S. Kosticyn (Kaljužnyj, A. Kosticyn) - 53. Meszároš (L. Hudáček, Dravecký), 62. Meszároš. Rozhodčí: Šindler (ČR), Mayer - Carnathan (oba USA), Dahmén (Švéd.). Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 8812 (vyprodáno).
Bělorusko: Lalande - Usenko, Korobov, Stasenko, Jevenko, Šinkevič, Lisovec, Ustiněnko - A. Kosticyn, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Drozd, Stas, Gavrus - Kovyršin, Stěpanov, Kulakov - Děmkov, Kitarov, Volkov. Trenér: Dave Lewis.
Slovensko: Laco - Meszároš, Graňák, Jurčina, Sersen, Ďaloga, J. Mikuš, Jánošík - Daňo, Kopecký, Gáborík - Pánik, Bližňák, Bartovič - Jurčo, Viedenský, Tatar - L. Hudáček, Lušňák, Dravecký. Trenér: Vladimír Vůjtek st.

Dánsko - Finsko 0:3 (0:0, 0:3, 0:0)
Branky a nahrávky: 28. J. Jokinen (Salmela, Donskoi), 29. Pesonen (Louhivaara, Kemppainen), 36. Barkov (Lindell, J. Jokinen). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Wehrli (Švýc.) - Schrader (Něm.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 4:1. Bez využití. Diváci: 8353.
Dánsko: Dahm - O. Lauridsen, Nielsen, J. B. Jensen, Kristensen, Boedker, M. Lauridsen - Hardt, Jakobsen, Madsen - Storm, J. Jensen, Bjorkstrand - Spelling, Green, Hansen - A. Poulsen, Staal, od 21. navíc Starkov. Trenér: Jan Karlsson.
Finsko: Rinne - Lepistö, Hietanen, Lindell, Salmela, Ohtamaa, Jaakola, Jokipakka, Mäntylä - T. Ruutu, Kontiola, Aaltonen - Barkov, J. Jokinen, Donskoi - Immonen, Pihlström, Komarov - Pesonen, Louhivaara, Kemppainen. Trenér: Kari Jalonen.

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 7 5 1 0 1 22:14 17
2. Finsko 7 4 2 0 1 22:9 16
3. Rusko 7 4 1 1 1 30:16 15
4. Bělorusko 7 4 0 2 1 20:19 14
5. Slovensko 7 1 2 2 2 17:19 9
6. Norsko 7 2 0 0 5 12:23 6
7. Dánsko 7 1 0 1 5 10:20 4
8. Slovinsko 7 1 0 0 6 9:22 3

Kanaďané smetli Němce, Hall dal hattrick

Hokejisté Kanady po sedmi letech potupili na mistrovství světa Německo dvouciferným debaklem a po vítězství 10:0 se vyhoupli do čela skupiny A před druhé Švédsko a třetí Českou republiku. Hattrickem se pod výhru jednoho z favoritů šampionátu podepsal Taylor Hall a čisté konto vychytal díky 17 zásahům Martin Jones.

Sidney Crosby a Claude Giroux slaví úvodní trefu v zápase s NěmeckemFoto EPA

V úvodní třetině měla vyloučené hráče jen Kanada, ve všech třech případech za útočné fauly. Jenže Němci branku favorita nejenže neohrozili, ale v závěru jedné z přesilových her pustili soupeře do přečíslení a brejk dvou na jednoho zakončil po přihrávce O'Reillyho kapitán Crosby. Vzápětí za 23 sekund zvýšil Hall a ještě do přestávky upravil Eakin skóre dvěma góly na 4:0.

Kanada nepolevovala ani v prostřední části a převahu brzy vyjádřila trefami Halla a Ebklada, načež gólman Endras přenechal místo mezi tyčemi Aus den Birkenovi. Ani náhradní brankář dlouho neodolal a už po třech minutách inkasoval z hole Girouxe a následně i Ennise. Poté nebyl kvůli postavení v brankovišti uznán gól Crosbymu, ale Hall záhy zkompletoval hattrick.

Slabý výkon Němců završil v čase 42:03 z trestného střílení Matt Duchene, který byl s jedním gólem a třemi přihrávkami nejproduktivnějším hráčem zápasu. Až v závěrečné části se více zapotil kanadský gólman Jones, jenž si v této pasáži připsal deset z celkových 17 zákroků.

Ke změně už ale nedošlo, a tak Kanada vede po dvou zápasech skupinu A s impozantním skóre 16:1. Němci jsou s třemi body za výhru nad Francií čtvrtí.

Švédové díky hattricku Forsberga smetli Rakousko

Švédové vstoupili do zápasu velmi vlažně, ale i v tempu odpovídajícím nedělnímu poledni rozhodli o výsledku už v první třetině. Do vedení je poslal ve 14. minutě Forsberg a další dva góly přidal favorit v závěru, kdy se po přihrávkách zpoza branky trefili Klefbom a chvíli na to Lander.

Filip Forsberg slaví vstřelený gól do sítě RakouskaFoto EPA

Po přestávce se do první velké šance dostali i Rakušané, ale kapitán Thomas Raffl netrefil prázdnou branku. Švédové jeho zaváhání okamžitě potrestali. Forsberg dvěma góly završil hattrick a jeden gól přidal Lindholm. Všechny tři zásahy dělily pouhé tři minuty a Swetteho v rakouské brance vystřídal Starkbaum.

Závěrečné dějství se už dohrávalo v lehce exhibičním tempu a Švédové se hokejem viditelně bavili. Rakušané sice strávili většinu času ve vlastním obranném pásmu, ale přesto se dočkali čestného úspěchu. Šest minut před koncem se o něj postaral pohotovou střelou Heinrich.

Nic to však nezměnilo na tom, že hráči Tre Kronor se v neúplné tabulce skupiny A s pěti body posunuli na první místo. Naopak Rakušané nedokázali navázat na úvodní nečekané vítězství nad Švýcarskem (4:3 po nájezdech) a jsou pátí.

Švýcaři zdolali Francii

Hokejisté Švýcarska zdolali v základní skupině A na mistrovství světa v Praze Francii 3:1 a připsali si první výhru na turnaji. Vicemistři světa z roku 2013 si spravili chuť po úvodní prohře s rakouským nováčkem 3:4 po samostatných nájezdech. Loňští čtvrtfinalisté Francouzi zůstávají bez bodu, protože už prohráli i s Německem.

Francouzi přišli v první třetině o oporu Stéphana da Costu z CSKA Moskva, který odstoupil ze hry, i o další útočníky Sachu Treilleho a hvězdu Antoina Roussela z Dallasu. Ti inkasovali tresty do konce utkání. Švýcaři nastoupili bez zraněného beka Deana Kukaka.

Francouzi mohli v osmé minutě při Streitově vyloučení otevřít skóre, ale Yorick Treille neuspěl. Početní výhodu nevyužili ani Švýcaři. Při Hollensteinově čtyřminutovém trestu pak byl za zákrok na Helblinga vyloučen na pět minut a do konce utkání Sacha Treille a Švýcaři se v přesilovce dostali do vedení.

Hollenstein na hraně ofsajdu vjel do útočného pásma, dostal se za obranu a prostřelil Hueta mezi betony. Roussel při desetiminutovém trestu vztekle zahodil láhev s pitím na kameru na trestné lavici a putoval do kabiny. Po 84 vteřinách druhého dějství Švýcaři zvýšili díky Josimu. Bek Nashvillu projel středem až před Hueta, položil si jej a pohodlně zakončil.

Pojistku vítězství měl na holi ve 44. minutě Walker, ale francouzský gólman jeho pokus vytlačil na tyč. Francouzi se za pět minut také dočkali, když se před brankou nejlépe zorientoval Raux a pokazil Genonimu čisté konto.

Při power play ale 54 sekund před koncem definitivně rozhodl do prázdné branky Suri. Český hlavní sudí Hodek s Rantalou a čárovými Puolakkou a Pihlbladem se ještě radili, zda střelec nepřevzal Brunnerovu přihrávku vzduchem v ofsajdu, ale gól nakonec platil.

Skupina A (Praha):

Švédsko - Rakousko 6:1 (3:0, 3:0, 0:1)
Branky a nahrávky:
14. F. Forsberg, 19. Klefbom (Sjögren, Josefson), 20. Lander (Eriksson, F. Forsberg), 29. F. Forsberg (Eriksson, Ekman-Larsson), 30. Lindholm, 32. F. Forsberg (Lander, Ekman-Larsson) - 54. Heinrich (Komarek, Latusa). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Stricker (Švýc.) - Lhotský (ČR), Suominen (Fin.). Vyloučení: 4:6, navíc Rahimi (Švéd.) 10 min. Bez využití.
Švédsko: Nilsson - Ekman-Larsson, Klefbom, Klingberg, S. Kronwall, Rahimi, Ahnelöv, Ekholm - F. Forsberg, Lander, Eriksson - Lindström, Ericsson, Möller - Hjalmarsson, Rask, Lindholm - Sjögrem, J. Lundqvist, Josefson. Trenér: Pär Marts.
Rakousko: Swette (32. Starkbaum) - Peter, Iberer, Pallestrang, Heinrich, Schumnig, Mühlstein, Mitterdorfer - Lebler, M. Raffl, Herburger - T. Raffl, Komerek, Latusa - Rotter, Hundertpfund, Geier - Petrik, Fischer, Woger - Cijan. Trenér: Daniel Ratushny.

Kanada - Německo 10:0 (4:0, 5:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 9. Crosby (O'Reilly), 9. Hall (Eberle, Duchene), 17. Eakin (O'Reilly), 20. Eakin (Toffoli), 23. Hall (Duchene, Eberle), 25. Ebklad (Giroux, Wiercioch), 28. Giroux (Ennis, Savard), 36. Ennis (Giroux, Hamhuis), 40. Hall (Duchene, Muzzin), 43. Duchene z tr. střílení. Rozhodčí: Kubuš (SR), Olenin (Rus.) - McIntyre (USA), Šefčík (SR). Vyloučení: 3:1. Bez využití. Diváci: 15.046.
Kanada: Jones - Burns, Hamhuis, Savard, Wiercioch, Barrie, Muzzin, Ekblad - Spezza, Crosby, MacKinnon - Seguin, Ennis, Giroux - Eberle, Duchene, Hall - Toffoli, O'Reilly, Eakin - Couturier. Trenér: Todd McLellan.
Německo: Endras (25. Aus den Birken) - Krueger, Müller, Kohl, Goc, Koppchen, Krupp, Daschner - Wolf, Hager, Rieder - Pietta, Ehliz, Reimer - Plachta, Hospelt, Oppenheimer - Ullmann, Raedeke, Seidenberg - Kink. Trenér: Pat Cortina.

Francie - Švýcarsko 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 49. Raux - 16. Hollenstein (Brunner, Josi), 22. Josi (Fiala, Blum), 60. Suri (Brunner). Rozhodčí: Hodek (ČR), Rantala - Puolakka (oba Fin.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 4:6, navíc S. Treille 5 min. a do konce utkání, A. Roussel (oba Fr.) 10 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 8780.
Francie: Huet - Auvitu, Manavian, Besch, Herquefeuille, Chakiachvili, Janil, Diedue Fauvel - A. Roussel, S. da Costa, Desrosiers - S. Treille, Meunier, Bertrand - Y. Treille, T. da Costa, Fleury - Raux, Guttig, Claireaux - Lamperier. Trenér: Dave Henderson.
Švýcarsko: Genoni - Blum, Josi, Streit, Du Bois, Grossmann, Helbling - Bieber, Ambühl, Bodenmann - Hollenstein, Romy, Brunner - Fiala, Suri, Almond - Trachsler, Wieser, Walker - Schäppi. Trenér: Glen Hanlon.

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 7 7 0 0 0 49:14 21
2. Švédsko 7 4 2 0 1 34:19 16
3. Česko 7 4 1 1 1 27:18 15
4. Švýcarsko 7 2 0 4 1 12:18 10
5. Německo 7 2 0 1 4 11:24 7
6. Francie 7 1 1 0 5 13:20 5
7. Lotyšsko 7 0 2 1 4 11:25 5
8. Rakousko 7 0 2 1 4 10:29 5

Závar ve slovinském brankovišti, po které vstřelil Kuljomin branku
Závar ve slovinském brankovišti, po které vstřelil Kuljomin branku

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud