Tomáš Vrábel
4. května 2015 • 04:55

Český videokouč: Osobka na Crosbyho? Chyba. Kanada je výjimečná

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kanada má na českém mistrovství světa výjimečný výběr. Českou reprezentaci tak dnes (20:15) čeká velmi těžký test, bude čelit ofenzivní lavině v čele se Sidneym Crosbym, která Lotyšsku a Německu nasázela 16 gólů! „Nedokážu si představit větší test naší obrany, na tomto turnaji se nepotkáme s větší ofenzivní silou,“ přiznal v rozhovoru pro iSport.cz videokouč národního týmu Jan Procházka.



Crosby , Giroux, Seguin, Spezza, MacKinnom… Kanada do České republiky nominovala asi ty nejlepší hráče, kteří byli k dispozici, hlavně co se týče ofenzivy. „Kanada si přivezla All Stars mužstvo, těžko mohli nominovat ještě někoho lepšího, mají spoustu dalších hráčů, kteří ještě hrají o Stanley Cup, ale mají jeden z nejlepších týmů, co jsem kdy na šampionátu viděl,“ uznal Jaromír Jágr .

Trenérský štáb českého týmu proto studoval a analyzoval kanadskou hru v zápasech i trénincích. Vladimíru Růžičkovi pomohli skauti, kteří mu během šampionátu dodávají informace o soupeřích, i unikátní aplikace SAP Match Insight, kterou nepoužívá nikdo na světě. Zpracuje na příklad, v jakých prostorech se hráč nejčastěji pohybuje, odkud nejvíc a kam střílí a podobně.

„Informace máme naprosto detailní,“ přiznal Procházka. „Kanada má hodně ofenzivní hráče a téměř všichni útočníci dali této sezoně NHL minimálně dvacet gólů. Obrovská síla je v tom, že je kterákoli formace schopná skórovat.“

Ze všech kanadských lajn ale vyčnívá kapitán – Sidney Crosby. Jde o jednoho z nejlepších hráčů své doby – a možná toho úplně nejlepšího. Český tým tak bude muset najít recept, jak tohoto komplexního centra co nejvíce eliminovat, protože v utkání dostane jistě velký prostor.

„Takový typ hráče se podle mého názoru nedá osobně bránit, naopak si myslím, že by to byla chyba. I podle jednoduchého pohledu do statistik je vidět, že spíš sbírá asistence. Je schopný uvolnit spoluhráče tím, že na sebe naváže soupeře a přihraje do šance,“ pravil Procházka.

I podle brankáře Ondřeje Pavelce by osobní obrana Crosbyho nebyla tím správným receptem do utkání s Kanadou, ačkoli ho považuje za nejlepšího hráče na světě. „Má všechno – střelbu, nahrávku, hokejové myšlení, stabilitu a vyhrál vše, co se dalo. V Kanadě je Bohem a není většího hráče. Ale my si musíme hlavně uvědomit, že to není jen o něm, jsou tam další hráči, kteří v klubech NHL hrají první lajny, mohou rozhodnout úplně všechny pětky a kdybychom se soustředili jen na Crosbyho, tak nám to tam nahází někdo jiný,“ přiznal gólman, který bude nejspíš chytat.

Crosby na sebe umí strhnout pozornost. Při založení útoku se k němu sjeli tři protihráči, čímž se vytvořil velký prostor pro jeho spoluhráče Spezzu (90) a MacKinnona (29)
Crosby na sebe umí strhnout pozornost. Při založení útoku se k němu sjeli tři protihráči, čímž se vytvořil velký prostor pro jeho spoluhráče Spezzu (90) a MacKinnona (29)

Když bude Crosby na ledě, čeští hráči tak budou muset fungovat jako celek. Bezchybný celek. Protože pokud by se soustředil jen na kanadského kapitána, větší prostor by měli jeho spoluhráči z útoku Jason Spezza a Nathan MacKinnon – další hráči světové třídy.

Procházka Crosbyho poprvé viděl na mistrovství světa v roce 2006 v Rize, kdy za sebou měl premiérovou sezonu v NHL a na šampionátu debutoval. Již při svém prvním střídání Procházka poznal, že sleduje výjimečného hráče.

„Naprosto dokonale četl hru a vždycky byl na správném místě. To je ta devíza těch nejlepších hráčů. Takhle hrál i Wayne Gretzky – byl vždy o myšlenku dopředu. V tom je Crosby geniální,“ přiblížil Procházka. „Jeho doménou je to, jak vidí prostorově a ví dopředu, kam se soupeři budou pohybovat. Jeho výkony jsou také o technice a pohybu. Stále bruslí, mění směry a je těžké ho zachytávat. Stačí mu půlmetru prostoru, vycítí to a hráč už ho nechytí, obrana se hroutí a vytváří se přečíslení, čehož umí dokonale využít,“ doplnil český videokouč další Crosbyho přednosti.

I Česko je hokejová země. Ale my máme Crosbyho, říkají fanoušci Kanady
Video se připravuje ...

Crosbyho výjimečnost se skládá z několika malých a důležitých střípků. Jedním z největších je ten, že je i poctivý v defenzivě. „Líbí se mi na něm, že když ho porovnám třeba s Malkinem, který je také skvělý ofenzivní hráč a je vynikající v tom, že umí přejít jeden na jednoho, Crosby je komplexnější v tom, že je chytrý a umí se přizpůsobit. Na olympiádě v Soči nebyl tak vidět, ale hrál mnohem víc pro tým a plnil defenzivní úkoly. Kolikrát jsou to na ledě maličkosti, ty ale rozhodují. Zároveň byl však dál nebezpečný v útoku, v tom je ta jeho komplexnost,“ pokračoval Procházka.

Crosby svou genialitu na českém šampionátu prokázal už v prvním utkání proti Lotyšsku, když proměnil trestné střílení. Jednoduše trefil z mezikruží šibenici Masalskisovy branky, ten nestihl ani zareagovat. „V tom je ta síla. Brankář do poslední chvíle neví, jestli bude dělat ještě kličku, nebo bude rovnou zakončovat. Tu střelu má tak rychlou a pohotovou, že brankář nemůže zaregistrovat ani tu přípravnou fázi před samotným švihem. Byla to neskutečně rychlá střela, navíc byla nesmírně přesná,“ popsal Procházka.

Crosbyho nájezd proti Lotyšsku: najel si z levé strany, nalákal brankáře k tyči a rychlou a přesnou střelou vymetl horní růžek lotyšské branky. Gólman Masalskis na překvapivou střelu nedokázal zareagovat, zakončení přišlo bez jakékoli připravy.Foto Reprofoto

Ani dobře zahrané oslabení nemusí stačit

Podobným hráčem jako je Crosby je i Claude Giroux. Společně pak budou tvořit první přesilovkovou formaci. Pokud se v útočné třetině rozestaví a dostanou kotouč do klidu, dokáží se prosadit, ačkoli se bránící čtyřka nedopustí chyby. Jsou schopni totiž nečekaně nahrát i přes dobře postavené soupeře a přesně vypálit z první.

Proto si i o kanadských početních výhodách český tým sbíral poznatky. „Víme, v jakém rozestavění hrají, jaké varianty se snaží realizovat, ale pokud dostanou čas a budou v klidu, rozestaví se do určených pozic, tak je to velice těžké bránit. Takoví hráči, jako má Kanada, jsou schopni vymýšlet několik řešení a reagovat na různé situace. Když už ten čas mají, tak je to hodně o štěstí a samozřejmě o brankáři, protože pak ty šance mít budou,“ zdůraznil Procházka.

Proto bude pro český tým nejdůležitější, aby Kanaďanům komplikoval samotný přechod do útočné třetiny, protože když už začnou kombinovat, je jen otázkou času, kdy udeří.

Zároveň ale Procházka poukázal na slabou stránku tohoto kanadského výběru. „Jak je dominantní v útočné fázi, tak si zase myslím, že obrana není její doména, protože když se podíváme na útočníky, tak jsou z prvních či druhých lajny NHL zvyklí hodně útočit, nejsou to ti psi obranáři,“ upozornil.

Proto bude důležité, aby český tým hru co nejdříve přesouval ze svého pásma do toho kanadského, kde by soupeř pod tlakem mohl kupit chyby. A český tým v dosavadním průběhu ukázal, že ofenziva je i jeho zbraní a zaváhání umí potrestat.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud