4. května 2015 • 22:20

SOUHRN: První prohra Ruska přišla s USA, Švédové úřadovali

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN MS V HOKEJI | Hokejisté Spojených států dokázali jako první porazit ruský národní tým na letošním mistrovství světa v Praze a Ostravě. V duelu vyhráli 4:2. Švédové pokračují ve spanilé útočné jízdě. Do lotyšské brány nasázeli 8 gólů a vyhráli. 



Finové porazili pěti góly Norsko

Hokejisté Finska na mistrovství světa v Ostravě v severském derby bez potíží přehráli Norsko 5:0. Favorit soupeře zničil výbornými přesilovkami, ve kterých vstřelil tři góly. Dvě branky a asistenci zaznamenal nejproduktivnější hráč play off finské ligy Joonas Kemppainen z mistrovského Oulu, brankář Pekka Rinne podruhé v řadě neinkasoval. Norové zatím na chvostu skupiny B čekají na první bodový zisk na šampionátu.

Finsko se po úvodní sprše od Spojených států pomalu rozjíždí. Houževnatého rivala ze Skandinávie uzemnilo hned první přesilovkou, ve které se už v šesté minutě trefou z vrcholu přesilovkové pyramidy trefil Lindell.

Početní výhody, v nichž v úvodních dvou zápasech na turnaji ani jednou neprosadili, dnes šly svěřencům Kariho Jalonena od ruky. Norsko svůj moment na zdramatizování zápletky promarnilo v padesátisekundové nevyužité přesile pět na tři na rozhraní první a druhé části.

Soupeř naopak v početní výhodě dále úřadoval. Lindellův ostrý příklep ve 29. minutě Volden vyrazil jen před Kemppainena, který pohotově doklepl, a jako přes kopírák vzala stejná dvojice i třetí gól při hře pět proti třem.

Finsko v závěru i přes úspornější rytmus ještě navýšilo výhru a během 56 sekund zapadly za bezmocného Voldena rány Jokipakky a Jokinena. Gólman Rinne si druhou nulu v řadě pohlídal i ve dvou oslabeních a na šampionátu už 122 minut nekapituloval. Tři sekundy před koncem mohl hattrick završit Kemppainen, ze sóla však Voldena nepřekonal.

Skupina B (Ostrava):

Norsko - Finsko 0:5 (0:1, 0:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 6. Lindell (Jokinen, Barkov), 29. Kemppainen (Lindell, Aaltonen), 31. Kemppainen (Lindell, Aaltonen), 52. Jokipakka (Komarov, Kemppainen), 53. J. Jokinen (Salmela, Barkov). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Mayer (USA) - Dahmen (Švéd.), Lederer (ČR). Vyloučení: 5:6. Využití: 0:3. Diváci: 6634.

Norsko: Volden - Nörstebö, Hölös, Tollefsen, Trygg, Sörvik, Bonsaksen, Ödegaard - M. Olimb, Thoresen, Ask - Rosseli Olsen, K. Olimb, Martinsen - Forsberg, Bastiansen, Trettenes - Dahlström, Roest, Röymark. Trenér: Roy Johansen.
Finsko: Rinne - Lepistö, Hietanen, Lindell, Salmela, Ohtamaa, Jaakola, Jokipakka, Mäntylä - Ruutu, Kontiola, Aaltonen - Barkov, J. Jokinen, Donskoi - Louhivaara, Hytönen, Pihlström - Pesonen, Kemppainen, Komarov. Trenér: Kari Jalonen.


Rusové poprvné na turnaji padli

Hokejisté Spojených států jsou na světovém šampionátu v Ostravě posledním týmem skupiny B s plným bodovým ziskem. Američané dokázali po Finsku zaskočit i úřadující mistry světa Rusy a po výhře 4:2 jsou nečekaným lídrem ostravské části turnaje.

Nenápadný americký výběr ztrpčil po Finsku život dalšímu favoritovi. Že to Rusko nebude mít snadné, už ve 13. sekundě naznačil Nelson, ale Bobrovskij jeho šanci zneškodnil ramenem. Lewis však v sedmé minutě z dorážky hranou čepele šťastně přeloboval brankářovu lapačku a Američané vedli.

Sborná měla více ze hry a fanoušky bavila oku lahodícími kombinacemi, jenže v zakončení postrádala zarputilost svého rivala. Neplatilo to jen při vyrovnávacím gólu Bělova z 24. minuty. Panarin už mohl zakončit sám, ale pozici ještě zdokonalil zpětnou přihrávkou na volného Bělova, který skóroval do prázdné branky.

Ruskou převahu v hledišti ale Američané rychle zase umlčeli. Kouč Richards ve 26. minutě vytušil, že 88 sekund přesilovky pět na tři může být klíčem k úspěchu, svolal si před ní tým k oddechovému času a Krug přesným švihem pod horní tyčku výhodu dvou mužů těsně před koncem zužitkoval.

Obhájci titulu pak soupeře svírali, ale Campbell při svém prvním vystoupení na turnaji odolával. Plotnikov ho sice zblízka překonal, ale rozhodčí těsně před gólem přerušili hru. Arcobello naopak osm minut před koncem další ruské zaváhání v defenzivě ztrestal trefou na 3:1. Plotnikov v 57. minutě díky teči obránce Jonese ještě otevřel prostor pro závěrečnou power play a Kovalčuk v ní 30 vteřin před koncem po perfektní souhře minul prázdnou bránu. Triumf USA tak mohl zpečetit přesným zásahem ze středního pásma Nelson.

Skupina B (Ostrava):

Rusko - USA 2:4 (1:1, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 24. Bělov (Panarin, Dadonov), 57. Plotnikov (Kulikov, Anisimov) - 7. Lewis (Jones, Eichel), 27. Krug (Jones, Faulk), 52. Arcobello (Vesey), 60. Nelson (Lee). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Vinnerborg (Švéd.) - Mills (Kan.), Tošenovjan (ČR). Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Diváci: 8812 (vyprodáno).

Rusko: Bobrovskij - Jakovlev, Medveděv, Kulikov, Antipin, Čudinov, Bělov - Mozjakin, Malkin, Kuljomin - Plotnikov, Anisimov, Kovalčuk - Dadonov, Šipačov, Panarin - Širokov, Tichonov, Tarasenko - Mironov. Trenér: Oleg Znaroks.
USA: Campbell - Faulk, Krug, Jones, Reilly, Murphy, Moore, Redmond - Moses, Bonino, Nelson - Morin, Arcobello, Lee - Lewis, Eichel, Vesey - Larkin, Hendricks, Sexton - Smith. Trenér: Todd Richards.

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 7 5 1 0 1 22:14 17
2. Finsko 7 4 2 0 1 22:9 16
3. Rusko 7 4 1 1 1 30:16 15
4. Bělorusko 7 4 0 2 1 20:19 14
5. Slovensko 7 1 2 2 2 17:19 9
6. Norsko 7 2 0 0 5 12:23 6
7. Dánsko 7 1 0 1 5 10:20 4
8. Slovinsko 7 1 0 0 6 9:22 3


Švédové pokořili Lotyšsko osmi góly

Hokejisté Švédska porazili v pražské základní skupině na mistrovství světa Lotyšsko 8:1 a drží si i po třetím vystoupení na turnaji neporazitelnost. Hattrickem se na tom podílel útočník Bostonu Loui Eriksson. Lotyši po duelech s favority Kanadou, Českem a Švédy zůstávají podle předpokladů bez bodu.

Švédové, kteří zatím ztratili jediný bod v úvodním utkání s domácí reprezentací, mohli otevřít skóre po šancích Forsberga a Klingberga. Lotyši zahrozili v 18. minutě ve vlastním oslabení, ale Darzinš Enrotha nepřekonal. Vzápětí se radovali Švédové, když Erikssonův pokus skončil za Masalskisovými zády za přispění nešťastné teče obránce Cibulskise. V další přesilovce trefil Forsberg tyč.

V druhém dějství se nejdříve výběr Tří korunek ubránil při Möllerově trestu a pak Švédové v polovině utkání v další přesilovce znovu udeřili. Po Ekholmově střele dorazil bekhendem znovu Eriksson. Ve 33. minutě se dočkali při Lindholmově pobytu na trestné lavici i Lotyši. Po Daugavinšově ráně dorazil puk do prázdné branky Darzinš.

Švédové ale bleskově za deset sekund odpověděli. Sotnieks ve vyložené šanci hákoval Forsberga, který nařízené trestné střílení proměnil blafákem do forhendu. V 37. minutě Eriksson opět překonal Masalskise, ale sudí gól neuznali kvůli postavení hráče v brankovišti.

Bukartsovi vzápětí zabránil ve snížení Enroth a 14 sekund před koncem druhé třetiny usměrnil Eriksson Ahnelövovu ránu do lotyšské branky. Jako třetí hráč na turnaji po spoluhráči Forsbergovi a Kanaďanovi Hallovi zaznamenal hattrick.

Švédové ještě zvýraznili skóre ve třetí třetině. Další přesilovku využil Möller, gól přidal deset minut před koncem Josefson, o sedmý se postaral Lundqvist a poslední slovo měl devět sekund před koncem Rask.

Skupina A (Praha):

Lotyšsko - Švédsko 1:8 (0:1, 1:3, 0:4)
Branky a nahrávky: 33. Darzinš (Daugavinš, Galvinš) - 18. Eriksson, 31. Eriksson (Ekholm, S. Kronwall), 34. F. Forsberg z trestného střílení, 40. Eriksson (Ahnelöv), 45. Möller (Ekman-Larsson, Klingberg), 50. Josefson (J. Lundqvist), 58. J. Lundqvist (Hjalmarsson, Ekman-Larsson), 60. Rask (Ericsson, Lindholm). Rozhodčí: Hodek (ČR), Rantala (Fin.) - Lhotský (ČR), Kilian (Nor.). Vyloučení: 5:5. Využití: 1:3. Diváci: 15.315.

Lotyšsko: Masalskis - Galvinš, Sotnieks, K. Redlihs, Jerofejevs, Širokovs, Cibulskis, Andersons - Daugavinš, Džerinš, Darzinš - M. Redlihs, Sprukts, Bukarts - Indrašis, Berzinš, Saulietis - K. Jass, Abols, Skvorcovs - Bajaruns. Trenér: Aleksandrs Belavskis.
Švédsko: Enroth - Ekman-Larsson, Klefbom, Klingberg, S. Kronwall, Rahimi, Ahnelöv, Ekholm - F. Forsberg, Lander, Eriksson - Lindström, Ericsson, Möller - Hjalmarsson, Rask, Lindholm - Sjögrem, J. Lundqvist, Josefson - Danielsson. Trenér: Pär Marts.

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 7 7 0 0 0 49:14 21
2. Švédsko 7 4 2 0 1 34:19 16
3. Česko 7 4 1 1 1 27:18 15
4. Švýcarsko 7 2 0 4 1 12:18 10
5. Německo 7 2 0 1 4 11:24 7
6. Francie 7 1 1 0 5 13:20 5
7. Lotyšsko 7 0 2 1 4 11:25 5
8. Rakousko 7 0 2 1 4 10:29 5


Malkin se snaží protlačit kotouč za záda amerického brankáře
Malkin se snaží protlačit kotouč za záda amerického brankáře

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud