Tomáš Vrábel
6. května 2015 • 04:30

Kolem Simona krouží i NHL. Obáváme se, že nám zmizí, zní z Plzně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přestože je mu teprve dvacet let, v každém utkání na domácím mistrovství světa je hodně vidět. Řeč je o českém reprezentantovi Dominiku Simonovi, který zažívá první šampionát dospělých v kariéře. I ze čtvrtého útoku umí strhnout pozornost. „Obáváme se toho, že by nám mohl zmizet do zahraničí,“ přiznal iSport.cz sportovní manažer Plzně Tomáš Vlasák.



Simon má na západě Čech ještě rok smlouvu, ale jestli ji dodrží, zatím není jasné. V úvahu připadají dvě varianty jeho eventuelního odchodu: NHL, nebo KHL. V obou případech by Plzeň dostala jako útěchu finanční odstupné.

„Odmala sním o NHL a budu se toho držet. A když se objeví šance, tak po ní půjdu,“ přiznal v úterý dopoledne, kdy regeneroval po utkání s Kanadou. I proti ní předvedl povedený výkon a asistoval u důležité branky na 2:2, když jeho střelu lehce tečoval Zaťovič .

Simonovy statistiky

MS 2015
Zápasy: 3
Góly: 1
Asistence: 2
+/-: 1
Průměrný čas na ledě: 9:20

Extraliga 2014/15
Zápasy: 52
Góly: 18
Asistence: 12
+/-: 0
Průměrný čas na ledě: 17:24 

„Zatím nemáme žádné zprávy o jeho odchodu, ale vnímáme, že hraje velmi dobře, má fazónu a je na mistrovství světa, kde je plno skautů nebo manažerů. K nějakým jednáním možná dojde v pozdějším průběhu šampionátu, nebo až po něm. Uvidíme, jak se to vyvine,“ dodal Vlasák .

Simonovi před turnajem došlo, že bude na velké akci, kde ho budou sledovat početné zástupy možných zájemců o jeho služby. „Uvědomoval jsem si, že mám velké štěstí, že jsem tady a že je tu hodně lidí, kteří mě budou sledovat, ale teď už to nevnímám. Soustředím se jen na to, abych hrál co nejlíp a co nejvíc pomohl týmu,“ doplnil rychlonohý útočník.

Simon dosud draftovaný nebyl, ale je ročník 1994 a stále mu podléhá. Na druhou stranu kdyby vybraný nebyl, mezi případnými nabídkami klubů NHL by si v létě mohl vybírat stejně jako loni Jiří Sekáč.

„Jsme v kontaktu se skauty z NHL a jezdí se na něj dívat,“ přiznal Simonův agent Michal Sivek. „Věřím, že draftovaný bude, na druhou stranu je otázka, jestli je to výhoda, protože kdyby nebyl, mohl by si vybrat. Další variantou je nějaký bohatý klub z Ruska, v tuto chvíli bych to ale nerad rozebíral. Jsou samozřejmě manažeři, kteří se na něj ptají, ale muselo by to pro něj dávat smysl, aby mohl dál hokejově růst,“ dodal dvojnásobný mistr světa z let 2000 a 2001.

Simon na MS září. Je nepochopitelné, že se ho Sparta zbavila, říká Rulík
Video se připravuje ...

Přitom Simon po letním přestupu ze Sparty do Plzně neměl povedený vstup do ročníku – z prvních jedenácti zápasů měl jen dvě asistence. Před sezonou se ale zúčastnil reprezentačního kempu, byl na všech turnajích Euro Hockey Tour a po vyřazení Plzně naskočil do přípravy na mistrovství světa.

„V první polovině sezony formu neměl vůbec a v Plzni hrál čtvrtou pětku. Přesto ho Růžička nominoval a ten nároďák mu pomohl, ve druhé části sezony se výrazně zlepšil,“ přiznal kouč Sparty Josef Jandač , jenž o Simona po minulé sezoně přišel.

„Přestup mu pomohl tím, že byl vytažený z hnízda, protože celý život byl jen na Spartě. Dospěl hokejově a dostal i jinou roli, s ní se však ze začátku sezony těžce pral. Po první čtvrtině začal však šlapat a jeho výkon šel raketově nahoru. Je to pořád mladý kluk a zažil první přestup v kariéře, velkou roli tak hrála aklimatizace,“ uznal Sivek.

Jak řekl Simon, o NHL sní už dlouho. Před dvěma roky chtěl zamířit do kanadské juniorské soutěže, ale přesun Sparta zatrhla. „Když se na to podívám teď, tak to nebylo špatné rozhodnutí, protože kdo by řekl, že za rok a půl bude hrát na mistrovství světa. Na druhou stranu třeba už by v NHL byl,“ přemítal Sivek.

Ale stále tu visí jedna otázka: proč ještě nebyl draftovaný? Se svými 180 centimetry postavou příliš nevyčnívá. Navíc se do této sezony ve Spartě příliš neprosazoval. Ale blýskl se na juniorském šampionátu, díky jehož skvěle provedenému nájezdu čeští mladíci porazili Kanadu.

VIDEO: Simonův nájezd na juniorském MS proti Kanadě

„Skauti mají rádi narostlé kluky, ten trend je pořád takový. V tu chvíli se jim nehodil, ale není první ani poslední, který by byl draftován v posledním možném roce, stejně na tom byli Palát , Mazanec, Sekáč dokonce draftovaný nebyl vůbec. Pakliže tu NHL má hrát, tak tu cestu si najde,“ přidal Sivek.

A zatím si tu cestu do zámoří na českém šampionátu vyšlapává úspěšně. Plzeň si však přeje, aby ještě rok kráčel v jejím dresu. „Rozhodnutí je na něm. Je stále mladý, ale kdyby rok zůstal, už by byl lídr mužstva, stálo by to na něm a ještě by se vyhrál,“ uzavřel Vlasák.

Jandač: Simon dobře bruslí, na mezinárodní scénu má parametry
Video se připravuje ...

Procházka o Simonově gólu na 3:4: To se nedá chytat
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud