Martin Tomaides
7. května 2015 • 04:15

Skryté hvězdy číhající na Čechy: Voráčkův parťák i milovník trestů

Vstoupit do diskuse
0
  • I ve zbytku utkání ve skupině se bude na koho dívat.I ve zbytku utkání ve skupině se bude na koho dívat.FOTO: Koláž: iSport.cz

    Boje s Kanadou a Švédskem má český tým za sebou, takže ve skupině už žádný výrazně atraktivní soupeř na domácí mužstvo nečeká. To ale neznamená, že se nebude na co dívat. V mužstvech Švýcarska, Francie, Německa i Rakouska najdete zkušené individuality, na které se vyplatí dívat. Tady je výběr desítky nejzajímavějších.

  • Reto Berra, brankář, Švýcarsko

    Reto BerraFoto EPA

    Svou důležitost dokázal na šampionátu v roce 2013, tehdy se stal jedním z klíčů k překvapivému stříbru. Průměr gólů na zápas stáhl ve čtyřech utkáních na čistých 1,00. Vydařený turnaj mu také rázem vynesl angažmá v NHL, kde v tuto chvíli plní roli dvojky v Coloradu. V Praze se mu ale zatím příliš nedaří.

  • Damien Brunner, útočník, Švýcarsko

    Damien BrunnerFoto EPA

    Tahoun a protřelý mazák. V letošní sezoně sice musel opustit NHL, protože se nedokázal pořádně prosadit v dresu New Jersey, po podpisu v Luganu ale jasně ukázal, že hokej stále dobře umí. Jedenáct gólů ve dvaceti zápasech budiž odpovědí. Je velmi platný na obou stranách kluziště.

  • Stephane Da Costa, útočník, Francie

    Stephane Da CostaFoto Reuters

    Už ho nebavilo neustále bojovat o místo na soupisce Ottawy, a tak se pětadvacetiletý forvard před sezonou upsal CSKA Moskva. A rázem se zařadil mezi hvězdy KHL. S 62 body byl čtvrtým nejproduktivnějším mužem základní části soutěže a s 30 góly třetím nejlepším střelcem. V Praze zatím sbírá pouze nahrávky.

  • Kevin Fiala, útočník, Švýcarsko

    Kevin FialaFoto EPA

    Osmnáctiletý štírek je vycházející hvězdou. Jméno už si syn českých rodičů začal dělat před rokem, kromě šampionátu seniorů zvládl tehdy i turnaj dvacítek a osmáctek. V létě ho v prvním kole draftoval Nashville a letos už na něj kouč reprezentačního mužstva spoléhá znovu o něco více. Ve třech utkáních zatím nasbíral dvě nahrávky.

  • Cristobal Huet, brankář, Francie

    Brankář Cristobal Huet francouzský tým proti Dánům podržel, inkasoval jen dvakrátFoto Michal Beránek (Sport)

    Společně s Jágrem patří mezi největší veterány na turnaji. Devětatřicetiletý gólman, který poprvé na MS chytal už v roce 1997, zatím září. Dvě utkání ze tří sice prohrál, přesto má fantastický průměr 1,57 gólu na zápas. Majitele Stanley Cupu z roku 2010 zdobí výtečná poziční hra.

  • Roman Josi, obránce, Švýcarsko

    Roman JosiFoto EPA

    Vycházející hvězda mezi světovými obránci. V Nashvillu se učil od bombarďáka Shea Webera a vedení mužstva rychle odhalilo, že má v rukou pořádný talent. I proto už má čtyřiadvacetiletý Josi smlouvu až do roku 2020, která ukrajuje z platového stropu klubu 4 miliony dolarů. Letos se s 55 body (15+40) stal pátým nejproduktivnějším bekem NHL. V roce 2013 byl zvolen nejužitečnějším hráčem MS.

  • Michael Raffl, útočník, Rakousko

    Michael RafflFoto Reuters

    Žolík s Villachu má za sebou druhou sezonu v dresu Philadelphie a v mnoha zápasech si ji užíval v první lajně s Voráčkem a Girouxem. Však se také s jedenadvaceti góly stal čtvrtým nejlepším střelcem klubu. Na šampionátu zatím vstřelil jeden gól, je ale nejlepším ze všech na vhazování.

  • Tobias Rieder, útočník, Německo

    Tobias RiederFoto Reuters

    Letos poprvé okusil NHL a nezdá se, že by se na tom pro příští sezony mělo něco měnit. Dvaadvacetiletý Rieder má čuch na góly, v Arizoně jich vstřelil 13 a v tomto ohledu ho tedy přeskočilo jen pět hráčů. V Praze sice ještě neskóroval, i přesto je největší ofenzivní zbraní Německa.

  • Antoine Roussel, útočník, Francie

    Antoine RousselFoto Michal Beránek (Sport)

    Jméno už má na evropské scéně, i v zámoří. Provokatér první kategorie získal v NHL v dresu Dallasu v posledních dvou ročnících hned 357 trestných minut. Nejtrestanější je v tuto chvíli také na celém šampionátu, ve 3 duelech mu rozhodčí udělili 32 minut! Když vychladne je ale oporou mužstva. Ne nadarmo se před rokem vešel do ideální sestavy mistrovství světa.

  • Mark Streit, obránce, Švýcarsko

    Mark StreitFoto EPA

    Velezkušený sedmatřicetiletý bek prožil v dresu Philadelphie výtečný ročník. S Jakubem Voráčkem válel na přesilovce a díky 52 bodům se stal devátým neproduktivnějším zadákem ročníku. V mužstvu je jednoznačným lídrem, je na svém třináctém šampionátu, poprvé hrál už v roce 1998.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud