Tomáš Vrábel
6. května 2015 • 15:40

Škatulata v útoku: Simon k Jágrovi, Hertl do první pětky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři zápasy, dvě porážky, z čehož jedna až po nájezdech. Hokejová reprezentace má za sebou náročný vstup do domácího mistrovství světa, což poznamenalo i složení formací. Tomáš Hertl ve středu odpoledne trénoval s první formaci, Dominik Simon ve druhé vedle Jaromír Jágra a Jana Kováře. Martin Erat působil ve třetím útoku.



„S některými hráči v útoku jsme nebyli spokojení, jiným jsme chtěli dát na ledě víc času, a pak jsme si taky chtěli zkusit jiné varianty třeba do zápasů play off,“ vysvětlil změny asistent trenéra Jaroslav Špaček.

Nejvýraznější posun zažil 20letý Simon, který se ze čtvrté formace, kde hrál sporadicky, posunul do třetího útoku. „Simon hrál výborně, stejně tak celou sezonu. Pořád hledáme varianty k Jardovi Jágrovi a on je jednou z nich,“ doplnil Špaček.

Simon tak ve čtvrtek proti Francii naskočí vedle svého dětského vzoru – Jágra. „Byl jsem překvapený, když jsem viděl sestavu před tréninkem v šatně na tabuli. Je to pro mě velká věc, jsem rád, že jsem vůbec na mistrovství a ještě teď se mi povede tohle. Byl to můj vzor,“ přiznal mladík z Plzně, jenž sní o NHL.

A co nastane, až se zraněný Klepiš vrátí se do sestavy? Dostane ve druhém útoku přednost před Simonem? „To se dozvíte, až se uzdraví,“ pravil neurčitě Špašek.

Centr Kovář si tak zvyká na třetí levé křídlo na turnaji. Proti Švédsku a Lotyšsku tam hrál Klepiš (nyní zraněný), v pondělí proti Kanadě Erat. „Musí si hledat volné prostory, protože Jarda i z pravého křídla si občas sjíždí doleva. Doufám, že přinese dravost a naší hru oživí, hráč je to hodně šikovný,“ řekl o Simonovi.

Sám si také musel zvykat na specifika, které souhra s Jágrem má. „Není to svazující, už to ze mě vyprchalo. Užívám si to a jsem strašně rád, ještě je ale brzy naší souhru hodnotit. V prvním zápase to nebylo úplně ideální, a pak se to trochu zlepšilo, tak doufám, že to bude pokračovat.“

Zvláštní Kovářova role je i v tom, že na křídlech bude mít nejmladšího a nejstaršího hráče týmu. „A já to bude věkově vyvažovat,“ usmál se.

Výrazně povýšil také Hertl – z třetí až do první formace. „Jeden z hráčů, který tolik nehrál. V té třetí pětce byl možná trochu zabitý, teď se může ukázat, jakou mát formu a uvidíme, jak se představí,“ pravil Špaček.

Samotný Hertl si uvědomuje, že na něj dolehne větší tlak. „Určitě se nějaký gól ode mě už čeká, určitě se budu snažit střílet a hlavně jít do brány a být v brankovišti, ať při přesilovkách nebo při hře pět na pět. Z tohoto prostoru jsem dal gólů nejvíc, tam musím být silný a každý puk musí být můj,“ popsal útočník San Jose.

V elitní formaci tak doplní duo Voráček – Sobotka. „Jsou to výborní hráči a je potřeba, abych jim pomohl a vyhověl. Voras je výborný bruslař, tak je potřeba mu nahrát do plné rychlosti. Toho musíme využívat,“ přiblížil Hertl.

V jakém složení český tým trénoval?

1. formace: Voráček – Sobotka – Hertl, Hejda – Němec
2. formace: Jágr – Kovář – Simon, Kolář – Nakládal
3. formace: Červenka – Novotný – Erat, Jordán – Čáslava
4. formace: Zaťovič – Koukal – Smoleňák, Krejčík

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud