Jakub Hlaváč
6. května 2015 • 16:43

Fanoušci útočí na REKORD! Podaří se překonat Bělorusko?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Namalované národní barvy. Úsměvy, pivo, radost. Hokejový šampionát tepe nadšením především díky fanouškům. A ti se zatím v Česku baví. Platí to o těch domácích a především o těch zahraničních. Hostitelskou zemi si nemohou vynachválit.



Švédka se fotí s Lotyši. Kanaďané se špičkují s Čechy. Pak si připijí na zdar v turnaji, vroucně se obejmou a jdou dál. Mimořádně přívětivá nálada panuje před pražskou O2 Arenou během zápasu světového šampionátu.

„Jezdíme pravidelně a nikde to nebylo lepší,“ chválí Henrik, věrný příznivec Tre kronor. Má oblečený dres, na obličeji vlajku a na hlavě paruku ve žlutomodrých barvách. V jeho slovech je samozřejmě zdvořilost, ale zároveň i upřímnost.

Šampionát v Česku možná překoná divácký rekord Šampionát v Česku možná překoná divácký rekordFoto IIHF

Jeho názory potvrzují i další účastníci doprovodného programu v oficiální fanzóně. Hlavní město má pro cizince výrazné kouzlo. Je dostupné z celé Evropy, pro většinu návštěvníků je tu vše levné a navíc se cítí bezpečně.

„Pracujeme pro kanadskou firmu v Německu, tak jsme vyrazili na pořádný hokej,“ směje se pár s javorovými listy na tvářích. „Do Ruska bychom necestovali, ale tohle je kousek, uvidíme naše hvězdy a navíc máte laciné pivo,“ kvitují.

Organizace před halou skutečně funguje v rámci možností na výbornou. Pokud nepřijdete pět minut před daným utkáním, neuvíznete ve frontě před bezpečnostními rámy a nepřijdete ani o kousek první třetiny. Stejně tak nejsou přehnané čekací lhůty na občerstvení.

Jako doma! Slovenští fanoušci obsadili před duelem s Dánskem Ostravu
Video se připravuje ...

Pořídíte ho za ceny, které jsou mezinárodní akci odpovídající a zároveň nikterak přestřelené. Před stadionem půllitr tradičního nápoje za padesát korun, v aréně čtyřka o pět korun levnější. Menu s klobásou za 130.

Navíc je možnost odskočit si do sousední nákupní galerie, kde lze využít nabídky rychlého občerstvení i supermarketu. Klasická restaurační zařízení v okolí volila rozdílnou strategii. Někde zdražení nezaznamenáte, jinde si přece jen chtějí na sportovních turistech přivydělat.

To samé platí o spekulantech s lístky. Překupníci se objevili, těžko je vymýtit absolutně. Policie před českým kláním s Kanadou předvedla 34 osob k podání vysvětlení, hrozí jim pokuta až 15 tisíc korun. Ale prokazování viny je komplikované.

Češi podlehli Švédům, takhle se fandilo ve fanzoně
Video se připravuje ...

Ani černý trh však nemůže zabránit pokusu o atak rekordu v návštěvnosti. Vloni v Minsku prošlo turnikety celkem 640 044 lidí, což činí průměr na jednu partii 10 001 příchozích. V Praze a Ostravě to bylo zatím 226 630 po dvaceti odehraných soubojích (průměr 11 332).

Majitelé vstupenek si užívají nejen hokej. Poměrně nápaditý je i doprovodný program během samotných duelů. Pořadatelé se nesnaží během přerušení za každou cenu odvést pozornost od hokeje, ochozy mají prostor vyjádřit své sympatie.

Delší reklamní pauzy pak vyplní svými vystoupeními například DJ Rockstar či kytarista Jakub Červinka, kteří dokážou davy rozpohybovat i roztleskat. Paradoxně nejlepší atmosféra se dá očekávat v duelech s papírově slabšími soupeři, protože není tolik míst obsazených manažery a sedačky si rozeberou ti vášnivější povzbuzovatelé.

A pozor. Pochvalu pro diváky má i hvězda největší. Kanadský velikán Sidney Crosby: „Kulisa je báječná. Pokaždé, když jsmenastoupili. A proti Čechům byla samozřejmě nejlepší.“

Skupinka českých fanoušků před O2 Arenou před úvodním duelem proti Švédsku
Skupinka českých fanoušků před O2 Arenou před úvodním duelem proti Švédsku

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud